123-123456789some@companyname.com

O odabiru filmova

Home / Filmovi / O odabiru filmova

Pri odabiru filmova udruga Djeca susreću umjetnost oblikovala je niz kriterija koje svaki film mora zadovoljiti da bi postao dijelom programa. Oblikujući svoje kriterije, intenzivno se surađuje s brojnim filmskim stručnjacima i prati europske trendove u razvijanju filmske pismenost.

Ključni su žanrovska, jezična, tematska i autorska raznolikost cjelovitoga programa. Budući da Hrvatska još nema uređen sustav utvrđivanja prikladnosti filma dobi djeteta, Udruga se redovito oslanja na preporuku o prikladnosti dobi iz kinematografije iz koje je film preuzet. Uz suvremene europske filmove za djecu i mlade te filmske klasike u program se uvrštavaju i suvremeni hrvatski filmovi kako bi najmlađa publika, osim suvremene nekomercijalne produkcije, upoznala podjednako i svjetsku filmsku baštinu, ali i nacionalnu kinematografiju.
Osobito su zanimljivi filmovi o temama koje su značajne djeci i mladima te filmovi koji imaju naglašenu odgojnu komponentu.
Pri odabiru filmova i oblikovanju metodičkih materijala za analizu filma u obzir se uzima i aktualni popis lektire za osnovne škole, a uvažavaju se i sugestije učiteljica i učitelja s evaluacijskih listića.
Tražeći filmove koji zadovoljavaju zahtjeve programa, Udruga se ne oslanja isključivo na hrvatske distributere, nego se selekcija temelji i na redovitome posjećivanju filmskih festivala posvećenih filmu za djecu i mlade ili programa za film za djecu i mlade u sklopu većih filmskih festivala. Većina filmova koji su do sada odabrani prikazuje se u Hrvatskoj prvi put upravo u sklopu programa Udruge, a program se svake godine obogaćuje novim filmskim ostvarenjima.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.