O nama

Razvijamo filmsku pismenost kod djece

Poštovani odgajatelji, učenici i nastavnici,

naša udruga Djeca susreću umjetnost u okviru filmskoga programa Sedmi kontinent djeci i mladima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima želi predstaviti recentne filmske naslove. Smatrali smo važnim u svoj program uvrstiti filmske klasike, kao i hrvatski suvremeni film, kako bismo kod djece razvijali i svijest o nacionalnoj filmskoj baštini.
Pri odabiru filmova vodimo računa o kvaliteti izabranih djela te o sadržajnoj, autorskoj i žanrovskoj raznolikosti, oslanjajući se pritom prije svega na europsku kinematografiju.
Naš filmski program namijenjen je djeci predškolske i školske dobi, a utemeljili smo ga na programskim sadržajima posvećenima medijskoj kulturi. Želimo omogućiti da kvalitetan filmski sadržaj dođe u vrtiće i škole, a edukacijom pomoći djeci da razumiju i samostalno oblikuju audiovizualne poruke. Vođenim analizama filmova otvaramo djeci važne i bliske teme.
Primarni nam je cilj razvijati filmsku pismenost kod djece, a pod tim pojmom podrazumijevamo razumijevanje filma, osvještavanje i radoznalost u odabiru filmova, kompetenciju u kritičkome gledanju filma te sposobnost analize njegova sadržaja, filmskih izražajnih sredstava i tehničkoga aspekta filma.

 

Program smo nazvali prema igranome filmu Sedmi kontinent jedinoga hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića. Filmska priča o djeci na putu prema kontinentu na kojemu će vrijediti samo njihova pravila savršeno odgovara našoj želji da djeca, potaknuta našim filmovima, započnu svoja vlastita putovanja u otkrivanju novih svjetova.

U svojemu programu, koji provodimo u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, godišnje sudjeluje sedam tisuća djece. Okupili smo 40-ak stručnjaka iz područja medijske kulture i svijeta filma te podijelili tisuće obrazovnih materijala uz svaki filmski naslov. Želja nam je približiti filmsku umjetnost i djeci iz cijele Hrvatske, posebice djeci iz manjih sredina kojima ovakvi sadržaji nisu lako dostupni. Nadamo se da će i njima naši susreti otkriti nepoznate i nove svjetove.
Posebno smo ponosni na realizaciju inkluzivnih projekcija i analiza filmova za slabovidnu i slabočujuću djecu u suradnji s Unicef-ovim Festivalom o pravima djece, kao i na svoj projekt Sedmi kontinent u bolnici, namijenjen djeci na dugotrajnim liječenjima u zagrebačkim bolnicama.

PROGRAME UDRUGE DJECA SUSREĆU UMJETNOST PREPOZNALI SU MNOGI HRVATSKI FILMSKI STRUČNJACI

Naše programe od samoga početka podržavali su stručnjaci s Učiteljskoga fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski audiovizualni centar. Nakon uspješne provedbe programa koji se kontinuirano razvijaju i nadopunjuju stalno novim sadržajima od 2012. godine, projekti Udruga od 2014. godine imaju preporuke Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te mnogih drugih stručnjaka.

NAš tim

Edita Bilaver Galinec

Predsjednica Udruge Sedmi kontinent

Ivana Jakobović Alpeza

Voditeljica programa