O nama

Razvijamo filmsku pismenost kod djece

Poštovani odgajatelji, učenici i nastavnici,

naša udruga Djeca susreću umjetnost u okviru filmskoga programa Sedmi kontinent djeci i mladima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima želi predstaviti recentne filmske naslove. Smatrali smo važnim u svoj program uvrstiti filmske klasike, kao i hrvatski suvremeni film, kako bismo kod djece razvijali i svijest o nacionalnoj filmskoj baštini.
Pri odabiru filmova vodimo računa o kvaliteti izabranih djela te o sadržajnoj, autorskoj i žanrovskoj raznolikosti, oslanjajući se pritom prije svega na europsku kinematografiju.
Naš filmski program namijenjen je djeci predškolske i školske dobi, a utemeljili smo ga na programskim sadržajima posvećenima medijskoj kulturi. Želimo omogućiti da kvalitetan filmski sadržaj dođe u vrtiće i škole, a edukacijom pomoći djeci da razumiju i samostalno oblikuju audiovizualne poruke. Vođenim analizama filmova otvaramo djeci važne i bliske teme.
Primarni nam je cilj razvijati filmsku pismenost kod djece, a pod tim pojmom podrazumijevamo razumijevanje filma, osvještavanje i radoznalost u odabiru filmova, kompetenciju u kritičkome gledanju filma te sposobnost analize njegova sadržaja, filmskih izražajnih sredstava i tehničkoga aspekta filma.

 

Program smo nazvali prema igranome filmu Sedmi kontinent jedinoga hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića. Filmska priča o djeci na putu prema kontinentu na kojemu će vrijediti samo njihova pravila savršeno odgovara našoj želji da djeca, potaknuta našim filmovima, započnu svoja vlastita putovanja u otkrivanju novih svjetova.

U svojemu programu, koji provodimo u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, godišnje sudjeluje sedam tisuća djece. Okupili smo 40-ak stručnjaka iz područja medijske kulture i svijeta filma te podijelili tisuće obrazovnih materijala uz svaki filmski naslov. Želja nam je približiti filmsku umjetnost i djeci iz cijele Hrvatske, posebice djeci iz manjih sredina kojima ovakvi sadržaji nisu lako dostupni. Nadamo se da će i njima naši susreti otkriti nepoznate i nove svjetove.
Posebno smo ponosni na realizaciju inkluzivnih projekcija i analiza filmova za slabovidnu i slabočujuću djecu u suradnji s Unicef-ovim Festivalom o pravima djece, kao i na svoj projekt Sedmi kontinent u bolnici, namijenjen djeci na dugotrajnim liječenjima u zagrebačkim bolnicama.

PROGRAME UDRUGE DJECA SUSREĆU UMJETNOST PREPOZNALI SU MNOGI HRVATSKI FILMSKI STRUČNJACI

Naše programe od samoga početka podržavali su stručnjaci s Učiteljskoga fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski audiovizualni centar. Nakon uspješne provedbe programa koji se kontinuirano razvijaju i nadopunjuju stalno novim sadržajima od 2012. godine, projekti Udruga od 2014. godine imaju preporuke Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te mnogih drugih stručnjaka.

Preporuke

NAš tim

Edita Bilaver Galinec

Predsjednica Udruge Sedmi kontinent

Ivana Jakobović Alpeza

Voditeljica programa

suradnje i partneri

NA SAMOME POČETKU DJELOVANJA, DOK SU SE PROJEKTNE IDEJE JOŠ PRESLAGIVALE TE SE ISTRAŽIVALE POTREBE ŠKOLSKOGA SUSTAVA, PEDAGOŠKI ODJEL MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI PREPOZNAO JE POTENCIJAL NAŠEGA PROGRAMA TE NAM OMOGUĆIO ORGANIZACIJU AKTIVNOSTI U SVOJIM PROSTORIMA. U posljednje dvije godine razvili smo ne samo svoje filmske aktivnosti već i one vezane uz likovnu umjetnost upravo zahvaljujući tom snažnom partnerstvu. Naš rad i napore da djecu podržimo u kvalitetnome odabiru i gledanju filmskih sadržaja, podupiru i financijski Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Zadarska županija, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke te nekolicina vjernih sponzora i prijatelja. Ovim putem se svima želimo posebno zahvaliti na povjerenju i podršci! Nastavljamo s radom u skladu sa svojim ciljevima te Vas pozivamo da nam se pridužite na Sedmome kontinentu!