123-123456789some@companyname.com

Preporuke

Home / O nama / Preporuke

Programe udruge Djeca susreću umjetnost prepoznali su mnogi hrvatski filmski stručnjaci.

Naše programe od samoga početka podržavali su stručnjaci s Učiteljskoga fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski audiovizualni centar. Nakon uspješne provedbe programa koji se kontinuirano razvijaju i nadopunjuju stalno novim sadržajima od 2012. godine,  projekti Udruga od 2014. godine imaju preporuke Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te mnogih drugih stručnjaka.

Preporuke

 • Pilot projekt Djeca susreću umjetnost – film podržan je od strane Komisije za komplementarne djelatnosti Hrvatskog audiovizualnoga centra, središnjeg nacionalnog tijela koje skrbi o poticanju audiovizualnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, najvišim ocjenama. Predloženi filmski naslovi navedenog projekta odražavaju visoke standarde europske kinematografije za djecu i mlade, dok projekt predstavlja svojevrstan korektiv institucionalnoj edukaciji djece u području audiovizualne kulture, temeljen na europskom sustavu vrijednosti.

  Vladimir Stojsavljević
  Vladimir Stojsavljevićpomoćnik ministrice kulture RH
 • Ovom prilikom potvrđujem da je komisija za komplementarne djelatnosti HAVC-a u sastavu Nenad Polimac, Marina Škrabalo i Boris Poljak ocijenila projekt DJECA SUSREĆU UMJETNOST najvišim ocjenama. Sa svoje strane, kao ravnatelj HAVC-a, prilažem i svoju osobnu, stručnu i stratešku procjenu ovog izvrsnog projekta. Kao stručnjak, jamčim Vam da predloženi filmski naslovi odražavaju visoke standarde europske kinematografije za djecu i mlade te da predstavljaju reprezentativni uzorak jednog bogatog kreativnog svijeta koji je našoj djeci sustavno uskraćen.

  Hrvoje Hribar
  Hrvoje Hribarravnatelj Hrvatskoga audiovizualnoga centra
 • U cilju jačanja sedme odnosno filmske umjetnosti u okviru obrazovanja kako za najmlađu tako i mladu publiku, Djeca susreću umjetnost je hvalevrijedan projekt jer ističe europsku kulrurnu raznolikost prikazujući i analizirajući filmove podržane od europskoga Programa MEDIA, ali i obogaćuje i proširuje nastavni plan, odnosno program hrvatskoga jezika, posebno dio koji se odnosi na medijsku kulrutu.

  Martina Petrović
  Martina Petrovićvoditeljica MEDIA deska Hrvatske
 • U vremenu tako sklonom efikasnosti i bešumnom funkcioniranju projekt Djeca susreću umjetnost želi reći djeci da zastanu i polako, ne brzajući, zapute se stazom razumijevanja, prema upitanosti, prema začuđenosti, prema nikada odgovorenom Pitanju. Znalačkim odabirom filmova koji vodi itekako računa o ravnovjesju između tradicionalnog i najnovijeg, naznačenim pravcem metodičkog pristupa svakom pojedinom umjetničkom djelu, projekt Djeca susreću umjetnost popunjava upravo onu prazninu koja se tako nelagodno otvara pred golemošću i sve nametljivijom medijskom prisutnošću u svakodnevnom životu.

  dr. sc. Berislav Majhut
  dr. sc. Berislav MajhutOdsjek u Petrinji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 • Budući da su pedagoški standardi u većini naših škola prilično skromni i mogućnosti filmskog obrazovanja učenika ostaju u skromnim okvirima, ovaj će projekt donekle popuniti prazninu u filmskom odgoju djece od vrtićke dobi do završetka osnovne škole. Isto tako će biti od izuzetne koristi učiteljima i odgojiteljima koji nemaju dostatno filmsko obrazovanje. Projekt će pomoći učenicima da stjecanjem filmske naobrazbe njeguju humanistički svjetonazor i da se razviju u ličnosti korisne sebi, svojoj zajednici i svijetu u kojemu žive.

  dr. sc. Dubravka Težak
  dr. sc. Dubravka TežakUčiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Projektom Djeca susreću umjetnost – film želi se poticati i usavršavati odgoj za filmsku umjetnost. To nije samo pasivno gledanje filma i razgovor o ideji, temi i sadržaju filma, već ujedno i istraživanje filma i njegovih izražajnih sredstava kroz radionice u kojima sudjeluju odgajatelji, učitelji, profesori i djeca, od predškolske do školske dobi. Pri tome je izuzetno važno što te radionice vode i u njima sudjeluju provjereni medijski stručnjaci i pedagozi, ali i osobe iz drugih područja koje su na neki način povezane s filmskim naslovom te što su svi filmovi odabrani po svjetskim kriterijima (European Children's Film Association), a da se ujedno slijedi i Nacionalni kurikulum.

  prof. Krešimir Mikić
  prof. Krešimir MikićUčiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Program ,,Sedmi kontinent" koji provodi udruga Djeca susreću umjetnost iz Zagreba, financiran je od Hrvatskog audiovizualnog centra kao značajna prethodnica mjera i programa koje ćemo razvijati u narednom razdoblju. Strateški, smatram da Vaš projekt zadaje odličan smjer nedostatnoj institucionalnoj edukaciji djece u području audiovizualne kulture. U uvjetima sporog i dugotrajnog izlaska iz krize domaćeg i europskog repertoara za djecu i mladež u hrvatskim elektroničkim medijima i komercijalnoj kinomreži, cijenimo okolnost da ovakav projekt dolazi upravo iz nezavisnog sektora. Ovaj vrijedan i izvrsno odabran program filmskih naslova, preporučamo stoga svakoj školskoj i prikazivačkoj ustanovi, sa željom da ga podrže te mu omoguće što kvalitetnije odvijanje i što bolju posjećenost.

  Hrvoje Hribar
  Hrvoje Hribarravnatelj Hrvatskoga audiovizualnoga centra
 • Projekt Sedmi kontinet udruge Djeca susreću umjetnost, obrazovni je program osmišljen za djecu i mlade jer oni su naša buduća publika. Najmlađi nemaju barijere ni predrasude, oni su kao spužve koje upijaju, stoga se, gledajući filmove, vesele i uče istodobno. Svako dijete ima svoju sliku svijeta u kojem živi, a na Sedmom kontinentu je mogu dijeliti svi zajedno. Filmska pismenost nadvladava puko razumijevanje filma, televizije ili video igre te postaje dio jedne šire interpretacije našeg svakodnevnog života.

  Tina Hajon
  Tina Hajonvoditeljica kinoprikazivačke djelatnosti, Hrvatski audiovizualni centar
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.