123-123456789some@companyname.com

Programi razvijanja filmske pismenosti

Home / Programi razvijanja filmske pismenosti

Djeca predškolske dobi i učenici osnovnih škola danas velik dio vremena provode gledajući gomile filmova, najčešće se pasivno prepuštajući „konzumaciji“ komercijalnoga sadržaja koji je nerijetko i posve neprimjeren njihovoj dobi.

Udruga Djeca susreću umjetnost, članica Europskoga udruženja za film za djecu (ECFA), u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu osmislila je i u 2012. godini pokrenula program razvijanja filmske pismenosti koji, prije svega kao nadopuna sadržajima medijske kulture u okviru nastave Hrvatskoga jezika u osnovnoj školi, želi doprinijeti odgajanju osviještenih mladih gledatelja koji kritički promišljaju odgledane filmove i argumentirano o njima raspravljaju.
Program je nazvan Sedmi kontinent, prema naslovu filma jedinoga hrvatskog oskarovca i predstavnika Zagrebačke škole animiranoga filma Dušana Vukotića, koji u istoimenome igranom filmu prikazuje djecu na putu prema kontinentu na kojemu će vrijediti samo njihova pravila.
Program se svake školske godine organizira u dvama ciklusima, jesenskome i proljetnome, a u programu godišnje sudjeluje oko 7500 djece.
Nakon što u kinodvorani Gorgona MSU-a odgledaju film, učenici prvo sudjeluju u interaktivnome razgovoru s filmskim stručnjakom, a potom i u metodički osmišljenoj filmskoj radionici ili filmskoj analizi koju vodi educirani voditelj. Učenici koji ne sudjeluju u radionicama ili vođenim analizama uključeni su u posebno pripremljene programe u izložbenim prostorima MSU-a.
Za učenike iz ostatka Hrvatske koji ne mogu sudjelovati u programu u MSU-u u Zagrebu osmišljena je „putujuća“ verzija programa – Putujući Sedmi kontinent.
Temeljni su ciljevi Udruge programom Sedmi kontinent približiti djeci iz cijele Hrvatske kvalitetan i dobi primjeren film, potaknuti ih na promišljanje audiovizualnih medija i osobitosti „jezika“ kojima nam se svakodnevno obraćaju te osvijestiti složene učinke audiovizualnih medija kojima je neupućeni gledatelj nerijetko zaveden.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.