123-123456789some@companyname.com

Sedmi kontinent u osnovnoj školi

Home / Programi razvijanja filmske pismenosti / Sedmi kontinent u osnovnoj školi

Filmski program Sedmi kontinent sastoji se od niza pomno odabranih naslova primjerenih za djecu i mlade od 1. do 8. razreda. Lista odabranih filmova redovito se obogaćuje novim, kvalitetnim naslovima. Pozivamo učitelje da za svoj razred odaberu film za koji smatraju da će najbolje odgovarati njihovim učenicima.

Program uključuje naslove iz suvremene europske produkcije za djecu i mlade, ali i nezaboravne klasike te nezaobilazna djela svjetske kinematografije za djecu i mlade iz svih dijelova svijeta –  Francuske, Belgije, SAD-a, Njemačke, Nizozemske, Norveške Latvije i Hrvatske, ali i iz Rusije i Irana.

Čak 23 uzbudljiva i posvema različita filmska putovanja ponudit će program Sedmi kontinent kroz školsku godinu 2016./2017. te nas tako odvesti u izmišljene, ali i stvarne svjetove što ih donosi ovogodišnji izbor igranih, dokumentarnih i animiranih ostvarenja iz svih dijelova svijeta.

U našem filmskom programu nalaze se filmovi koji su filmološki, žanrovski i tematski primjereni različitim dobnim skupinama.

Osobiti naglasak u radu sa školama i vrtićima ove školske godine biti će na animiranom filmu, njegovu razumijevanju,  značaju kao i utjecaju na djecu i mlade. Filmski program Sedmi kontinent započinje suradnju sa Svjetskim festivalom animiranog filma Animafest u želji da tijekom cijele godine kroz školske projekcije sva djeca mogu pogledati zanimljive naslove prikazane na festivalu. Školama je ponuđena selekcija Natjecateljskog programa za djecu od 4-7 godina, 7-10 i 10–14  godina koja je prethodno prikazana na najnovijem izdanju Svjetskog festivala animiranog filma Animafest koji se održava svake godine početkom lipnja u Zagrebu.

Od novih dugometražnih animiranih naslova u programu s radošću najavljujemo vješto ispričan i vizualno raskošan film Pjesma mora, nominiran za Oscara 2015. u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma. Nešto starijoj djeci ponudit ćemo animirani film Phantom Boy u kojem se na neočekivan i atraktivan način spajaju fantastika i detektivski žanr, a rukom crtani crteži će svojom sofisticiranošću i emocijom zasigurno zaintrigirati mlade ljubitelje ovih žanrova ovaj put donešenih u animiranoj formi.

Naš cilj nije samo podučiti, već i zabaviti i razonoditi. Stoga nastojimo da izabrani filmovi budu poučni, ali uz to i zabavni. Za najmlađe predlažemo kultni francuski igrani film za djecu Crveni balon te dobitnika mnogih europskih i svjetskih nagrada, animirani film Ernest i Celestina. Iako ovaj film pripada  recentnoj europskoj produkciji, zbog svoje klasične animacije podsjeća na vrijeme rukom crtanih filmova. Drugi animirani film za najmlađe u programu je njemački film Tri razbojnika. Oba su filma napravljena prema omiljenim  slikovnicama.

Nastavljamo s projekcijama Charlie Chaplinovog Mališana koji je ujedno i najgledaniji film u filmskom programu Sedmi kontinent. Još jedna poslastica u programu, igrani film namijenjen trećašima i četvrtašima, miljenik publike i kritike je nadahnuti iranski film Djeca raja. Ovoj dobnoj skupini u mogućnosti smo ove godine ponuditi i izuzetno zabavan njemački suvremeni igrani film Krokodili iz predgrađa.

Uz već postojeći lektirni naslov u programu, igrani film Blizanke za četvrtaše, na programu je i animirani film Pinokio za druge razrede i ruski animirani film Ružno pače. Dugometražno talijansko izdanje Pinokia je nastajalo fascinantnih 7 godina, a njegova vizualna poetika objedinjuje karakteristike mnogih velikih likovnih umjetnika 20. stoljeća. Ruski animirani film Ružno pače slojevita je animirana ruska opera s vrlo prepoznatljivim glazbenim temama iz slavnih baleta Labuđeg jezera i Orašara. Film koji se bavi problematikom savladavanja vještine čitanja, također za drugi razred, francuski je animirani film Kerity – kuća bajki.

Nastavljamo s ponudom suvremene europske produkcije za djecu i to za petaše i šestaše. Na programu će biti pobjednici programa za djecu i mlade Berlinskog filmskog festivala iz  2012. i 2013., nizozemski igrani film Kauwboy i latvijski igrani film Mama, volim te, kao i norveški igrani filma Vratar Liverpoola.

Program za završne razrede osnovne škole donosi filmove koji na kreativan način obrađuju presudne teme svakog odrastanja: temu odnosa u obitelj u tri kratka hrvatska suvremena filma od kojih je jedan igrani, jedan dokumentarni, a jedan animirani: Onda vidim Tanju, Bez tate i Otac, temu ovisnosti o internetu u dokumentarom filmu izuzetno aktualne tematike Ovisnik o internetu koji se bavi prvim kampom za odvikavanje od interneta odnosno reprogramiranjem mladih u Kini, temu potrage za vlastitim identitetom u dirljivom autobiografskom dokumentarno-animiranom francuskom filmu Usvajanje, odobreno te temu rodnog identiteta u igranom francuskom filmu Tomboy. A temom odrastanja i svim izazovima koje ono uključuje na autentično šarmantan francuski način bavi se i ponajbolje ostvarenje za mlade prikazano na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivala (Posebno priznanje, Kristalni medvjed, program Kplus) Uvijek svoja. Ovaj igrani film o talentiranoj, ali tvrdoglavoj tinejdžerici snimljen je prema najprodavanijem francuskom romanu za djecu i mlade pa će njegov skorašnji pohod na tamošnja kina, ali i naš Sedmi kontinent zasigurno završiti zasluženim trijumfom.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.