ANIMAFEST

METODIČKI PRIJEDLOZI ZA OBRADU ANIMIRANOG FILMA  IZ PROGRAMA ANIMAFEST ZAGREB

VRIJEME ZA ŠIŠMIŠE

LILI IMA GOSTE

KONIGIRI-KUN U KUPOVINI

PREHLAĐENI VUK

PRINC KI-KI-DO:BALON

SAVRŠENI GOST

LEDENA ZABAVA

HIPPO HOP

GLAVU GORE!  

MIRIAMIN PAS LUTALICA

TIGAR

(PEPORUČENA DOB 4-7)

Pripremili:

doc.dr.sc.Marina Gabelica, Učiteljski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Višnja Vukašinović, filmska kritičarka, profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti

Uvod

Obrazovni materijal uz animirane filmove

Predmetnim sadržajem odgojiteljima i učiteljima želi se obavijestiti o filmovima i pobliže im opisati načine obrade filmske teme i izražajnih sredstava s pomoću pripremljenih aktivnosti i radnih listova. Metodičke prijedloge za obradu, pripremu i ponavljanje pripremila je docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a esej i pojmovnik filmska teoretičarka. Cilj je programa Sedmi kontinent educirati najmlađe filmom i o filmu, učiniti im doživljaj filma potpunim zbog čega se nadamo da će djeca biti motivirana nastaviti razgovor o filmu i u vrtiću ili školi.

Informacije o filmovima 

VRIJEME ZA ŠIŠMIŠE (BAT TIME)

Režija: Elena Walf

Scenarij: Elena Walf

Produkcija: Studio Film Bilder

O autoru

ELENA WALF rođena je 1982. u Moskvi. Diplomirala je na Moskovskom državnom grafičkom sveučilištu 2004. godine. U novije vrijeme ilustrirala je nekoliko dječjih knjiga, uglavnom za nakladničke kuće iz Tajvana, Južne Koreje, Njemačke i Rusije. Studij animacije upisala je na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg 2011., a diplomirala je 2015.

Sinopsis

Noću na farmi mali šišmiš se budi. Kako ne želi biti sam, traži prijatelja.

LILI IMA GOSTE (LILI FÅR BESØG)

Režija: Siri Melchior

Scenarij: Kim Fupz Aakeson

Produkcija: Dansk Tagnefilm

Knjiga snimanja: Siri Melchior

Kompoziting: Siri Melchior

Zvuk: Niels Arild

Glazba: Tanera Dawkins

O autoru

SIRI MELCHIOR (1971, Kopenhagen) redateljica je i grafička ilustratorica. Diplomirala je animaciju na londonskom sveučilištu Royal College of Art 1999., grafički dizajn na Školi za dizajn Danske kraljevske akademije 1995. te 1991. povijest umjetnosti na Sveučilištu u Kopenhagenu. Proslavila se nagrađivanim animiranim filmovima i serijama poput The Dog Who Was a Cat Inside (2003), Whistleless (2009), Rita and Crocodile (TV-serija, 2013) i Lili (TV- serija, 2015). Siri također ilustrira dječje knjige za izdavačke kuće u rodnoj Danskoj.

Sinopsis

Lili očekuje prijateljicu, no ne bilo koju već svoju najbolju prijateljicu – Molly! No radost iščekivanja katkada je veća od samog susreta. Dvije željezne volje i ograničen izbor igračaka i keksa dovest će do sukoba. Međutim, uvijek će se radovati sljedećem susretu.

KONIGIRI-KUN U KUPOVINI (KONIGIRI-KUN OKAIMONO)

Režija: Mari Miyazawa

Scenarij: Mari Miyazawa

Produkcija: NHK Enterprises, Inc.

Knjiga snimanja: Mari Miyazawa

Kompoziting: Ryosuke Nakanishi

Glazba: Makio Makino

O autoru

MARI MIYAZAWA diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti Umjetničke škole Sveučilišta Nihon (1983) te na Visokoj školi za film i nove medije Umjetničkog sveučilišta u Tokiju (2014). Do 2000. radila je kao grafička dizajnerica na videoigrama, a od 2002. izlaže svoje radove „oekaki bento“ (kyaraben) u kojima propituje food art. Samostalno je izlagala u Tokiju (Ginza) i Osaki (Umeda). Od 2007. bavi se režiranjem kratkih animiranih filmova u kojima se koristi hranom kao materijalom, a koje prikazuje J:COM, najveći japanski kablovski kanal.

Sinopsis

Konigiri-kun mala je rižina okruglica (onigiri), koja živi u posudi za hranu. Onigirijeva je glava od sjemenke sezama, a zaštitni zrak crna suha alga. Jednog jutra shvatio je da bi njegov sezam mogao nestati, pa se otputio u kupovinu s ljubimcem Brorogom. Ispred njegove kuće otvoreno je mnogo različitih trgovina. Uživajući u razgledavanju, toliko mu je stvari odvuklo pozornost da je zaboravio što treba kupiti. Hoće li uspjeti kupiti sjemenke sezama? Kada ste oduševljeni i preplavljeni novim i modernim stvarima, kada vam se čini da biste se mogli izgubiti, zastanite i malo razmislite. Promislite što bi vam moglo pomoći da opet stavite stvari pod kontrolu. Odgovor ćete naći u svojoj neposrednoj blizini.

PREHLAĐENI VUK

Režija: Ivana Guljašević Kuman

Scenarij: Ivana Guljašević Kuman

Produkcija: Igubuka

Knjiga snimanja: Ivana Guljašević Kuman

Kompoziting: Ivana Guljašević Kuman Zvuk: Bruno Kuman

Glazba: Aljoša Vuković, Ante Stošić

O autoru

IVANA GULJAŠEVIĆ KUMAN diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Filmom se bavi od 2000., a dosad je snimila 21 kratki animirani film. Njezin prvijenac Kao nekim čudom osvojio je prvu nagradu na festivalu FIKE u Portugalu te posebno priznanje žirija na 14. Fanofilmfestivalu u Bellochiju (Italija). Bo-tuov bubanj osvojio je Zlatnu uljanicu na 21. Danima hrvatskog filma, a Potraga je ušla u odabir za kompilaciju najboljih dječjih filmova te godine na festivalu CICFF u Chicagu. Radila je kao scenografkinja na seriji Danica i prijatelji (190 epizoda). Autorica je animacije i špice za seriju Pssst… priča te suautorica, s Brunom Kumanom, serije Igubuka, koja se prikazivala na Hrvatskoj televiziji. Ujedno je ilustratorica i spisateljica.

Sinopsis

Vuk se prehladio. Njegovi prijatelji lisica i medvjed kuhaju mu juhu i čaj da brže ozdravi.

PRINC KI-KI-DO: BALON

Režija: Grega Mastnak

Scenarij: Peter Povh

Produkcija: Ozor animations

Knjiga snimanja: Grega Mastnak

Zvuk: Vojko Sfiligoj

Glazba: Vojko Sfiligoj

O autoru

Grega Mastnak (rođen 1969. u Ljubljan) magistrirao je slikarstvo na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna. Od 1994. do 1995. studirao je animirani film na FAMU- u u Pragu, a od 2003. do 2006. radio je na animiranom serijalu Bizgeci. Snimio je filmove Bizgeci Health of Europe (2008 – 2009), Ljubljana’s Phonebook (2010), Princ Ki-Ki-Do i sto nesretnih gljiva (2013), Princ Ki-Ki-Do: Pošast iz močvare (2014). Primio je nagradu Unicefa na Lago Film Festu u Italiji (2015), Vesnu za najbolji slovenski animirani film (2014), Zlatnu pandu na TV-festivalu u Sečuanu (2009) te nagrade za najbolji film na Izolanimi (2006) i najbolji animirani film za djecu na Tindirindisu u Vilniusu (2005).

Sinopsis

U mračnoj šumi na vrhu kamene kule živi malo pile po imenu Princ Ki-Ki-Do, neustrašivi borac za prava stanovnika šume. Jednog jutra u šumu sleti balon iz kojega iziđe lovac i postavi zamke i slatke mamce, kojima divlje životinje ne mogu odoljeti. Čim pojure zgrabiti slatkiše, nađu se u kavezima! Očajne životinje zazivaju upomoć. Princ Ki-Ki-Do ih čuje i odmah odlaže svoj sudoku. Izbija prava zračna bitka…

SAVRŠENI GOST (PERFECT HOUSEGUEST)

Režija: Ru Kuwahata, Max Porter

Scenarij: Ru Kuwahata, Max Porter

Produkcija: Tiny Inventions

Knjiga snimanja: Ru Kuwahata, Max Porter

Kompoziting: Max Porter

Zvuk: Bram Meindersma

Glazba: Bram Meindersma

O autoru

MAX PORTER I RU KUWAHATA nagrađivani su filmski autori i redatelji animiranih reklama. Djeluju pod imenom Tiny Inventions, a poznati su po jedinstvenoj animaciji kombiniranih medija u kojoj se spaja rukom rađena umjetnost i digitalne tehnike.

Sinopsis

Čist, organiziran i pristojan gost dolazi u kuću.

LEDENA ZABAVA (EISKALT ERWISCHT)

Režija: Verena Fels

Scenarij: Verena Fels

Produkcija: Studio Film Bilder

Zvuk: Christian Heck

Glazba: Christian Heck

O autoru

VERENA FELS rođena je 1980. u Njemačkoj. Diplomirala je audio-vizualne medije na Sveučilištu za medije u Stuttgartu 2004. Godine. Nakon toga studija upisala je studij animacije i filma na Institutu za animaciju, vizualne efekte i digitalnu postprodukciju Filmske akademije Baden-Württemberg.

Sinopsis

Svi vole grudanje! No budući da je vani taaako hladno, kako bi privukao prijatelje da mu se pridruže u igri, pingvin mora smisliti nešto posebno.

HIPO HOP (HIPPO HOP)

Režija: Patxi Aguirre

Produkcija: Studio Film Bilder

Kompoziting: Patxi Exequiel Aguirre, Gero Eckhardt

Zvuk: Luis Schöffend, Tobias Scherrer, Christian Heck

Glazba: Marius Kirsten

O autoru

PATXI AGUIRRE rođen je u Argentini, no ubrzo se s roditeljima seli u Švedsku pa u Njemačku i zatim u Švicarsku. Cijelo to vrijeme unapređivao je svoje vještine. Švicarsku je napustio kako bi upisao studij animacije na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg na kojoj je diplomirao 2015. godine.

Sinopsis

Mama nilski konj kupa se u prohladnoj rijeci. Njezin mali nilski konj želi učiniti isto, no premalen je da bi hodao poput majke, pa potone. Na dnu rijeke četiri ribice pokušavaju mu pomoći.

GLAVU GORE! (KOPF HOCH!)

Režija: Gottfried Mentor

Produkcija: Studio Film Bilder

Kompoziting: Marcel Reinhard

Zvuk: Christian Heck

Glazba: Christian Heck

O autoru

GOTTFRIED MENTOR rođen je 1981. godine u Strasbourgu, a živi u Njemačkoj. Od 2004. nezavisni je profesionalac u području filma i televizije. Godine 2012. diplomirao je režiju, animaciju i koncept na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg.

Sinopsis

Dvije koze uče jedna od druge.

MIRIAMIN PAS LUTALICA (MIRIAMI KODUTU KOER)

Režija: Andres Tenusaar

Scenarij: Leelo Tungal, Peep Pedmanson

Produkcija: OÜ Nukufilm

Knjiga snimanja: Andres Tenusaar

Zvuk: Tiina Andreas

Glazba: Tiit Kikas

O autoru

ANDRES TENUSAAR (1977, Tallinn, Estonija) studirao je umjetnost i fotografiju. Od 2000. radi kao animator i redatelj za Nukufilm OÜ. Autor je filmova, glazbe, videa za kazališne i plesne predstave te VJ-animacija. U Nukufilmu napravio je filmove Miriamin pas lutalica (2015), Miriam’s Food Processor (2012), The Triangle Affair/Kolmnurga afäär (2012) i The Scarecrow/Miriam’s Picnic (2007).

Sinopsis

Miriam i njezina obitelj rade snjegovića. Promatra ih pas lutalica, kojem se snjegović poprilično sviđa i iako je vrlo hladno, ne želi otići. Djeca ga uvedu pod krov i od kartonskih kutija izgrade mu lijepu nastambu. Jedino kokoš ne dijeli veselje ostalih, već doživljava najtjeskobnije trenutke. Ujutro se pojavljuje vlasnik psa i ubrzo saznajemo zašto se psu toliko sviđa snjegović. Na kraju i kokoš popušta.

TIGAR (TIGER)

Režija: Kariem Saleh

Scenarij: Kariem Saleh

Produkcija: Studio Film Bilder

Zvuk: Christian Heck, Sumophonic

Glazba: Maik Oehme

O autoru

KARIEM je od 2008. do 2015. studirao animaciju i vizualne efekte na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg u Njemačkoj. Izradio je nekoliko animiranih filmova u računalnoj i stop- animaciji te nekoliko kratkih igranih filmova. Danas radi kao redatelj, a bavi se i vizualnim efektima te animacijom likova.

Sinopsis

Na tanjuru je otisnut lik sretnog tigrića. No ako tigrić ne nađe ništa u svojem tanjuru i ako ga ostavite samog, sići će s njega i prošetati trpezom ne bi li utažio glad.

Esej o filmovima

Zajednička vrlina odabranih kratkih animiranih filmova jest da se djeci obraćaju bliskim, zaigranim i maštovitim jezikom, a pritom obrađuju značajne teme kao što su solidarnost, prijateljstvo i požrtvovnost. U njima se na sretan način spaja umjetnička kreativnost i pedagoški element promicanja vrlina koje pridonose duhovnom i moralnom razvoju djeteta. Ujedno je riječ i o uzbudljivom edukativnom putovanju kroz osnovne tehnike animacije, od klasične crtežne animacije do predmetne animacije, koje ne oživljavaju samo lutke već pred dječjim očima živima kao čarolijom postaju i stvari iz njihove svakodnevice.

Oživljavanje je ključan element animiranog filma, koji je sadržan i u njegovu imenu izvedenom od latinske riječi animatio, koja ima upravo to značenje. U dječjoj mašti posvema je uobičajno da predmeti oživljavaju, pa stolac učas postane svemirski brod, a komad vrpce zmija. Istom tom logikom vode se i animatori koji različitim animacijskim tehnikama oživljavaju crteže, predmete i lutke.

Tako će u filmu Tigar postupkom računalne animacije oživjeti crtež te životinje otisnut na dječjem tanjuru, a u filmu Konigiri-kun u kupovini oživljena je sama hrana, od sushija preko sjemenki sezama sve do raznog voća i povrća. Hrana je jedan od najvažnijih elementa dječje svakodnevice, a ti filmovi na nadahnut način čine da se hrana pretvori u junaka uzbudljive priče umjesto da bude tek obaveza i rutina. Ti filmovi, stoga, oživljavanjem hrane i posuđa mijenjaju ustaljenu percepciju koju djeca imaju o njima, dodajući dobrodošao prizvuk zabave i igre.

Klasični lutkarski film predstavljen je estonskim filmom Miriamin pas lutalica u kojemu se s pomoću psa i koke, djeci bliske domaće ljubimce, govori o solidarnosti. Stop-animacijom tekstilnih lutaka tih životinja izrađeni su veseli akteri u svijetu ljudi-lutaka, koji ujedno prenose poruku o važnosti izrađivanja predmeta. Važan je element filmska glazba, kojom se ističe vesela atmosfera filma te njegova lepršavost, koja poziva na kreaciju i igru.

Film Lili ima goste, izrađen crtežnom animacijom, gošću sa psom koristi kako bi na duhovit način prikazao dinamiku dječje igre, dok je Savršeni gost izvrstan primjer računalnog lutkarskog filma u kojemu je tema pospremanja i higijene djeci približena pričom o malenom mišu koji revno posprema kućni nered dok djeca spavaju. U filmu se na jedinstven način spaja predmetna animacija, jer se pozadina sastoji od rukom izrađenih predmeta, i računalna animacija, jer je glavni junak, uredan i marljiv miš, animiran.

Životinje su općenito jedan od ključnih elemenata dječjeg svijeta, pa ih pronalazimo u gotovo svim filmovima tog izbora. Kao u basni, ponašaju se antropomorfno utjelovljujući ljudske osobine. Tako se u dvama filmovima prikazujući odnos životinja u ulozi majke i djeteta govori o roditeljskoj ljubavi. U poetičnom crtanom filmu Hippo hop dok mama nilski konj uči svojeg malog nilskog konja da još nije spreman biti samostalan i činiti stvari bez njezine pomoći ma koliko god on to htio, dok u računalno-animiranom filmu Glavu gore mala i velika koze pokazuju nam da ne uče samo djeca od roditelja već i obrnuto.

Prijateljstvo se istražuje u gotovo svakom filmu iz ovoga izbora, no u svakome od njih usredotočuje se na drugi aspekt iskustava što ih ono donosi. Bijeg od usamljenosti prihvaćanjem drugih i drugačijih sjajno je prikazan u crtanom filmu Vrijeme za šišmiše, dok se u računalno- animiranom filmu Ledena zabava na duhovit način prikazuje situacija u kojoj je mali pingvin primoran nagovoriti prijatelje na igru jer im je suviše hladno za zabavu. Da smo zajedno jači, podučava se u narativno dinamičnom slovenskom crtanom filmu Princ Ki-Ki-Do: Balon, čiji će junak, kao istinski borac za prava svih stanovnika šume, spasiti naivne prijatelje koji su upali u zamku od slatkiša, što ju je postavio lovac.

U nadahnutoj likovnoj stilizaciji domaće animatorice Ivana Guljašević Kuman prijateljstvo je spojeno s temom bolesti s namjerom da se djeci približi i uljepša često im nemilo razdoblje liječenja i preboljevanja. Umjesto djece u filmu Prehlađeni vuk boluje vuk, koji zahvaljujući prijateljima, lisici i medvjedu, lakše podnosi neugodnu prehladu, baš kao što će to učiniti i maleni gledatelji tog filma nakon što se inspiriraju postupcima simpatičnog vuka. Osobitost tog crtanog filma jesu likovno izrazito upečatljive pozadine, koje zahvaljujući metodi kratkih pretapanja stvaraju dojmljiv vizualni svijet filma, koji je dovitljivo osmišljen različitim slikarskim tehnikama.

Idejama i vizulanim rješenjima bogati svjetovi tih filmova pozivaju na igru svojim čarobnim animacijama punim nadahnutih filmskih boja, zvukova i oblika, a ispod animacijske čarolije skrivaju se poruke o važnosti preuzimanja odgovornosti i snazi prijateljstva, zahvaljujući kojoj možemo postati jači od nas samih. Nema ljepšeg načina za usvajanje od ovdje mapiranog putovanja uzbudljivim animiranim svjetovima u kojima je sve živo ili samo čeka da oživi, progovori i pozove u pustolovinu, baš kao što to uvijek biva u dječjoj mašti.

VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ

 

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2018 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo