ANIMAFEST

4. INFORMACIJE ZA SAMOSTALAN RAD

4.1. POJMOVNIK

Objašnjenja korištena u ovome pojmovniku skraćene su i parafrazirane natuknice Hrvoja Turkovića iz Filmskoga leksikona (ur. Nikica Gilić i Bruno Kragić, 2003., dostupno na http://film.lzmk.hr/trazilica.aspx).

ANIMIRANI FILM – filmski rod koji se bazira na postizanju iluzije pokreta različitim tehnikama animacije. Iluzija pokreta dobiva se uzastopnim slikanjem ili snimanjem pojedinih sličica – “sličicu po sličicu”. Pojedinačnim snimanjem posebno pripremljenih faznih promjena statične situacije postiže se dojam njihova kretanja kad se projiciraju.

BOJA U FILMU – jedan od oblika filmskog zapisa koja se odnosi na osobinu svjetla i osvijetljenost prizora. Boje su određene tonom, nijansom, svjetloćom i zasićenošću. Boju u filmu mogu odgovarati onima koje prikazani predmeti imaju u prirodi, pa je riječ o prirodnim bojama ili mogu biti drukčije, pa su to stilizirane boje.

CRTANI FILM – vrsta animiranog filma u kojoj je predmet animacije crtež. Kako bi se dobila jedna sekunda oživljenog crteža, potrebno je izraditi 24 uzastopne faze pokreta, koje se nacrtaju, obojaju i snime. Projeciranjem se stope i na retini gledaočeva oka nastaje iluzija njihova kretanja.

CRTEŽNA ANIMACIJA – vrsta filmske animacije u kojoj se animiraju crteži – “sličicu po sličicu”.

FILMSKA GLAZBA – filmsko izražajno sredstvo kojim se dodatno oblikuje vizualni sadržaj filma. Ako je izvor glazbe prisutan u samom prizoru, nazivamo je prizornom ili ambijentalnom, a ako je glazba dodana na prizor, nazivamo je neprizornom ili popratnom glazbom.

LUTKARSKI FILM – vrsta animiranog filma u kojemu se animiraju lutke. To znači da ih se tehnikom stop-animacije fotografira u svim fazama pokreta koje se projiciraju u nizu. U starijoj tradiciji

„tvrdih‟ lutaka animirali su se samo ključni dijelovi tijela, dok se u novijoj tradiciji „mekih‟ lutaka, u

kojoj su izrađene od plastelina ili glinamola, dobila i mogućnost animacije detalja poput izraza lica i sl.

METODA KRATKIH PRETAPANJA – tehnika koja se koristi prilikom animiranja površine oslikane uljenim ili vodenim bojama, pastelom, kredom, flomasterom i sl. Kako bi se izbjegao efekt titranja prouzročen nemogućnošću prezicnog animacijskog praćenja svih valera slike, animatori pribjegavaju povezivanju faza pretapanjem.

PREDMETNA ANIMACIJA – vrsta filmske animacije u kojoj se animiraju predmeti, najčešće lutke.

RAČUNALNA ANIMACIJA – animacija izvedena računalnim programa umjesto rukom. Predmet je takve animacije sam prizor.

STOP-ANIMACIJA – tehnika animacije u kojoj se stvara iluzija pokreta neživih predmeta. To se postiže fotografiranjem svake zasebne faze pokreta predmeta u kadru. Kada se snimljene fotografije projiciraju u nizu, na retini oka nastaje iluzija kretanja predmeta, koji su stop- animacijom „oživjeli‟ pred nama.

VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ

4.2. ZA ČITANJE, ISTRAŽIVANJE I SAMOSTALAN RAD

Korisne poveznice i članci o filmu: http://www.animafest.hr/hr/2016/program/films_for_children_competition_1_age_4_7/1

Korisne poveznice o upotrebi filma u nastavi: http://www.ecfaweb.org/projects/education/index.htm http://www.filmeducation.org/ http://kresimirmikic.com/ http://www.screenonline.org.uk/education/index.html

POPIS KORIŠTENE LITERATURE

Peterlić, Ante, ur. (1986./1990.) Filmska enciklopedija 1 i 2, Zagreb: Jugoslavenski leksikografski zavod Miroslav Krleža

Wikipedia, The free encyclopedia.   http://en.wikipedia.org/wiki/TheKid1921film, http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Chaplin, posjećeno 17. veljače 2013.

Wikipedia, die freie Enzyclopädie. http://de.wikipedia.org/wiki/Erich_K%C3%A4stner, posjećeno

  1. veljače 2013.

Dodatna literatura

Mikić, Krešimir (2001.) Film u nastavi medijske kulture, Zagreb: Educa Peterlić, Ante (1977.) Osnove teorije filma, Zagreb: Filmoteka 16

Skupina autora (2009.) Psihologija, mediji, etika: iskustva i promišljanja za bolju suradnju, Pula, Jastrebarsko: Društvo psihologa Istre, Naklada Slap

5. POPIS PRILOGA

POPIS RADNIH LISTOVA

RADNI LIST 1 – ZIVOTINJE – maleno i veliko

RADNI LIST 2 – ZIVOTINJE – NOCNE I DNEVNE

RADNI LIST 3 – MEMORY IGRA

RADNI LIST 4 – ZIVOTINJE – TOPLI I HLADNI KRAJEVI

RADNI LIST 5 – Primjer izrade sjena rukama

POPIS SLIKA U GALERIJI

SLIKE 1 – Životinje noćne i dnevne

SLIKE 2 – Životinje topli i hladni krajevi

SLIKE 3 – Likovi – parovi

SLIKE 4 – Mjesto radnje

SLIKE 5 – Oponašanje zvukova

SLIKE 6 – Vrste animiranog filma

POPIS AUDIO ISJEČAKA

AUDIO ISJEČCI 1 – Glasanje

POPIS PREZENTACIJA

PREZENTACIJA 1 - TKO SVE MOZE BITI PRIJATELJ

Kontakti

Edita Bilaver Galinec, dipl.oecc.

predsjednica Udruge Djeca susreću umjetnost

Mobitel: +385 98 729578

E-pošta: e.galinec@sedmikontinent.org

www.sedmikontinent.org

Ivana Jakobović Alpeza, prof. hrvatskog jezika

voditeljica  programa

Udruga Djeca susreću umjetnost

Mobitel: +385 98 251274

E-pošta: i.alpeza@sedmikontinent.org

www.sedmikontinent.org

Udruga Djeca susreću umjetnost zadržava autorska prava na predmetni edukacijski materijal ANALIZA animiranog filma Ježeva Kuća koja je sastavni dio programa Udruge pod nazivom SEDMI KONTINENT.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2018 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo