AKTIVNOSTI PRIJE PROJEKCIJE FILMA

Buntovni stihovi

MOTIVACIJA

Aktivnostima prije same projekcije učenike pripremamo za film na način da se s učenicima pročita i interpretiraju odabrane bajke braće Grimm, a zatim pogleda i animirana obrada bajke nakon čega slijedi usporedba bajke i filma; drugi je dio aktivnosti posvećen animiranom (crtanom) filmu. Na taj se način učenici pripremaju za projekciju filma, ali njihove spoznaje koreliramo s ostalim nastavnim predmetima (likovna kultura) kao i osobnim iskustvima što će povratno korisno utjecati i na sam doživljaj filma.

Prva aktivnost

Na nastavi hrvatskoga jezika preporučljivo je s učenicima pročitati i interpretirati bajku o Snjeguljici i Crvenkapici. Može se poslušati poznata verzija Snjeguljice na youtubeu te najaviti da će u kinu gledati zanimljivu filmsku obradu tih poznatih bajki.

Crvenkapicu može kratko pročitati učiteljica, može se odgledati animirani film, mogu je djeca čitati po ulogama, opet audio verzija kao i kod Snjeguljica – ovisno o procjeni učiteljice u odnosu na razred.

Različitim igrama, zadacima, uživljavanjem u uloge, uočavanjem elemenata bajke učenici će biti senzibilizirani za film koji će gledati u programu.

Najprije na listićima pomoću kartica ponovimo priču, redoslijed zbivanja, zatim okarakteriziramo Snjeguljicu i kraljicu kako bismo uočili različite osobine Snjeguljice na filmu, (RADNI LISTOVI 1 i 2) možemo igrati igru likova, koji nam se lik sviđa ili ne sviđa, učenici izvlače imena likova – u njegovoj smo koži, kako se osjećao, iznosi svoje razloge za neke postupke.

Nakon slaganja redoslijeda priče u Crvenkapici, (RADNI LIST 3) rješavanja zanimljivog matematičko-likovnog zadatka (RADNI LIST 4), može se pogledati isječak iz filma Tko je smjestio Crvenkapici? i s učenicima komentirati kako im se sviđaju neka druga viđenja poznatih bajki i što očekuju od ovakve ekranizacije.

Druga aktivnost

Učiteljica može organizirati da djeca donesu različite verzije istih slikovnica, Tri praščića, Snjeguljica, Crvenkapica, Pepeljuga, Janko i grah i ona može donijeti svoja, svoje djece ili izdanja iz knjižnice. Također može se pokazati poster s različitim verzijama istih likova. Na listiću djeca upisuju što je drugačije, odnosno isto u audio, animiranim i književnim verzijama, mogu navoditi što im se čine prednosti svake od ovih verzija.

Na satu likovne umjetnosti mogu crtati svoje pa čak i suvremene verzije ovih likova.

Aktivnosti se mogu izvoditi u jednom ili u dva nastavna sata, tema se može produbiti na satu razrednika kroz teme dobro – zlo, prijateljstvo, strahovi i sl.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2019 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo