AKTIVNOSTI PRIJE PROJEKCIJE FILMA

Ernest i Celestine

MOTIVACIJA

Aktivnosti koje slijede podijeljene su prema poticajnim centrima, a njihov je cilj višestruk. Djeca će manipulacijom predmetima istraživati njihove odnose, s naglaskom na odnos veliko i malo. Također, razvrstavat će i imenovati životinje i njihovu mladunčad, što će kasnije biti potrebno za razumijevanje odnosa između likova u filmu. Djeca će se upoznati s pojmom glodavci te pobliže istražiti odlike zubi pojedinih životinjskih vrsta. Dobivene informacije pomoći će im u boljem razumijevanju filmske priče. Istraživanje zubi i važnosti njihova očuvanja nastavlja se igrom zubara te dodatno obogaćuje pričom o zubić-­‐vili, što je svojevrstan uvod u temu filma. Također, djeca će dubinski istražiti i upoznati vodene boje te u igri upoznati njihova svojstva, što je potrebno radi boljeg razumijevanja boje u filmu.

Navedene se aktivnosti mogu izvesti u cijelosti ili se mogu izabrati aktivnosti koje se prepoznaju kao blagodatne za pojedinu skupinu, a prema potrebama odgojitelja/odgojiteljice i vrtićke skupine.

PLANIRANI POTICAJI PO CENTRIMA

Stolno - manipulativni centar

Veliko i malo

Na stol postavljamo zdjelice u kojima se nalaze zrna kukuruza, grašak, (suhi) grah, lješnjaci, bademi, orasi. Ispred njih stavljamo papir na kojemu su nacrtani krugovi, od manjega do većega. Zadatak djece je u krugove rasporediti sjemenje s obzirom na njihovu veličinu. Tako će zrno kukuruza staviti u najmanji krug, a orah u najveći.

Nakon toga zadatka pitamo djecu: Koliko lješnjaka stane u krug u kojemu je sada jedan orah? Djeca će umjesto oraha na papir, primjerice, staviti dva lješnjaka i zaključiti kako su dva lješnjaka veličine jednoga oraha, i slično.

Velike i male životinje - igra Memory

Djeci dajemo fotografije različitih životinja i njihove mladunčadi. Fotografije/karte okrećemo na naličje, a djeca okretanjem karata na lice trebaju naprije pronaći i upariti životinju s mladunčetom i zatim pravilno imenovati (krava – tele, miš – mišić, medvjed – medvjedić, mačka/mačak – mačić, konj/kobila – ždrijebe i sl.). Nakon što djeca upare sve životinje pitamo ih: Je li mišić manji ili veći od miša? Je li miš manji ili veći od medvjeda? Tim će se aktivnostima osvijestiti odnosi veličine između životinja različitih vrsta, kao i unutar određene skupine životinja.

Istraživačko - spoznajni centar

Igramo se zubara

Djeci pokazujemo sliku na kojoj su naznačena imena pojedinih zubi – sjekutići, očnjaci, predkutnjaci, kutnjaci, umnjaci. Ponudimo im ogledalo. Kažemo im da se promatraju u ogledalu i prebroje koliko imaju zubi. U razgovoru s djecom kazujemo im kako se njihovi zubi zovu mliječni zubi. Jednom kada mliječni zubi ispadnu, rastu nam trajni zubi. Djeca u ogledalu promatraju svoje zube i pokazuju koji su zubi sjekutići, očnjaci ili kutnjaci.

Djeci možemo ponuditi povećalo kako bi sebi ili jedni drugima promatrali zubiće.

Po završetku aktivnosti pokazujemo im fotografije miša, dabra, vjeverice /medvjeda, psa i mačke. Djeca promatraju njihove zube te zaključuju kako jedna skupina životinja ima veće sjekutiće, a druga očnjake. Djeci kazujemo kako se životinje prve skupine nazivaju glodavci i hrane se pretežito biljem i sjemenkama. Druga skupina životinja ima snažnije i veće očnjake jer se pretežito hrane mesom. Kakvi su naši zubići? Koji su zubi veći, a koji manji?

Zubić - vile

Nakon te aktivnosti djeci možemo reći kako ćemo danas čitati priču koja govori o malenoj zubić- vili. Pitamo ih: Jesu li naši zubi veliki ili maleni? Usporedite njihovu veličinu sa sjemenjem – jesu li vaši zubići veličine zrna kukuruza, lješnjaka ili oraha? Što mislite, je li zubić-vila malena ili velika?

Priče o zubić-­vilama kažu kako su malene poput našega malog prsta. Djeci kažemo da svoj mali prst polože na papir i nacrtaju njegov obris. Dobiveni obris zatim bojicama mogu pretvoriti u malenu vilu.

Druga  mogućnost  je da na papiru  nacrtaju zubić-vilu  u veličini maloga prsta.  Taj crtež zatim možemo izrezati. Također, iz papira izrežemo trakicu koju ljepljivom vrpcom zalijepimo tako da poput prstena stoji na vrhu našega prsta. Svoju vilu zatim sa stražnje strane zalijepimo na trakicu i stavimo na prst. Tako ćemo dobiti lutkicu na prstu.

Umjesto toga na mali prst možemo flomasterom nacrtati oči, nos i usta te tako svoj prstić oživjeti.

Nakon tih aktivnosti djeci kažemo kako druge priče o zubić-­vili kažu da je ona zapravo mala mišica, veličine našega dlana. Djeca na papir crtaju obris svoga dlana koji zatim mogu pretvoriti u miša. Dlanove mogu nacrtati obrisnom linijom, a unutrašnjost naknadno obojati ili dlan prvo mogu umočiti u pripremljenu boju.

Likovni centar

Istraživanje vodenih boja

Proučavanje razlike između krutih materijala za crtanje i vodenih boja

Kažimo djeci da na papiru nacrtaju različite oblike olovkom, drvenim bojicama, pastelama i sl. Na drugom papiru neka nacrtaju neki oblik vodenim bojama. Proučimo: Je li oblike lakše crtati vodenim bojama ili drugim materijalima? Zašto?

Proučavanje vodenih boja
  1.  Vodene boje i površina

Na stol stavimo nekoliko različitih predložaka koje će djeca bojati: vatu, papirnatu maramicu, salvetu, kartonski tanjurić, komad papira za bojanje. U zdjelice (plastične tanjuriće ili obične čepove) stavimo malo vode pa mokrim kistom dodajemo određenu vodenu boju. Kapaljkom ili kistom djeca mogu uzimati pojedine boje i kapati ih na predloške te promatrati što se zbiva. Uočit će da će meke površine upijati boju, dok će se boje na tvrđim površinama razlijevati.

  1.  Slikanje vatom

Vatu umočimo u vodene boje i nježnim potezima nanosimo boju na papir. Djeca će uočiti razlike između boja koje nastaju na papiru ovisno o jačini pritiska na papir, odnosno razliku između vodenih boja nanesenih nježnom površinom kao što je vata u odnosu na kist.

  1.  Vodene boje i alkohol

U malu zdjelicu stavimo alkohol (primjerice, alkohol koji se koristi za dezinfekciju). Na gotove, ali još uvijek mokre slike izrađene vodenim bojama, djeca štapićima s vatom mogu crtati različite oblike. Naime, alkohol će na vrlo zanimljiv način posvijetliti boju na papiru.

  1.  Vodene boje i jestivo ulje

Na papir kapaljkom nanesemo nekoliko kapljica različitih vodenih boja. Drugom, čistom kapaljkom stavimo nekoliko kapi jestiva ulja. Djeca će uočiti što se zbiva s vodenim bojama kada dođu u doticaj s uljem.

  1.  Mirisne vodene boje

U posudice s bojama možemo dodati i malo eteričnih ulja različitih mirisa. Tada će naše slike i mirisati, a nanosi boje na papiru bit će nešto drukčije od običnih vodenih boja.

  1.  Mokri papir

Prije slikanja vodenim bojama papir možemo namočiti mokrim kistom ili vlažnom vatom. Djeca će promatrati kako se vodene boje razlijevaju na mokrome papiru.

  1.  Izrada vitraja

Djeca na papiru mogu pastelama nacrtati različite oblike. Nakon što su završili, crtež zatim boje vodenim bojama. Njihove slike možemo uokviriti tamnijim i čvršćim papirom te tako napraviti prozor poput vitraja.

Početno čitanje i pisanje

Djeci kažemo kako su mišići, zubić-­‐vile tako maleni i brzi da ih često ne možemo vidjeti. Kada uzimaju dječje zubiće, djeci često nešto nacrtaju ili im napišu poruku koju možemo pročitati samo s pomoću čarolije. Evo nekoliko načina na koji se mogu napisati čarobne poruke:

Pisanje pomoću rođendanskih svjećica i vodenih boja

Na papir možemo nacrtati različite oblike ili napisati poruku s pomoću rođendanskih svjećica. Ako su svjećice bijele, crtež se neće dobro vidjeti. No, kada papir obojimo vodenim bojama, tekst ili crtež magično će se pojaviti na papiru.

Crtanje oblika ljepilom i solju

Papir postavljamo u veći kalup (npr. na poslužavnik). Kalupe za boje ispunit ćemo različitim bojama miješajući vodene boje ili tempere s vodom. Djeca na papir tekućim ljepilom crtaju različite oblike (valovite, kružne, ravne i sl.) ili napišu svoje ime. Na papir, preko ljepila, zatim stavimo veću količinu morske soli. Nakon što smo crtež prekrili solju, papir podignemo kako bismo oprezno otresli višak soli (koji nam može poslužiti za sljedeću sliku). Sol koja se zalijepila za ljepilo možemo bojati različitim bojama. Djeca će primijetiti kako sol upija boju i kako se boja širi linijom soli. Boje možemo dodavati i kapaljkom.

Artikulacija središnje aktivnosti

UVODNI DIO:

Djecu pozivamo na središnju aktivnost recitirajući pjesmu: 

ZNAK ZA ZUBIĆ VILU

(Natali Šarić)

Već tri dana lijevo-­‐desno zubić mi se klima.

Čim ispadne pokazat ću tu rupicu svima.

Ako djecu brine što će

zubić da im vide,

to je samo znak da rastu.

Neka se ne stide!

Od jučer i gore-­‐dolje, i u krug se ljulja.

Pomalo me sad nervira, mrda se i žulja.

Jedva čekam da razvučem taj osmijeh od zlata,

da slučajno Zubić Vila ne promaši vrata.

SREDIŠNJI DIO:

Pitamo djecu: Jeste li ikada čuli priču o zubić-­‐vili? Kazujemo im kako diljem svijeta postoje brojne priče o tim neobičnim stvorenjima. S djecom razgovaramo: Što rade zubić-­‐vile?Je li netko od nas već izgubio svoj prvi zub? Što učiniti kad nam ispadne zubić?

Najavljujemo priču o dječaku koji je izgubio svoj prvi zub. U priči ćemo doznati kakva su vjerovanja u različitim krajevima svijeta vezanima uz zubić-­‐vilu. Čitamo im priču Kako je Max izgubio zub.

ZAVRŠNI DIO:

Nakon čitanja priče i razgovora o pročitanom pitamo djecu: Kakvi su naši zubi – jesu li čisti i bijeli ili probušeni, puni karijesa? Kako održavamo čistoću zubi? Kakvu hranu trebamo jesti da bi naši zubi bili čvrsti i zdravi? Što je sa životinjama – moraju li i one jesti zdravu hranu? Što se zbiva kad jedemo zdravo? (Rastemo i budemo zdravi).

Djeci kažemo da ćemo odigrati igru u kojoj ćemo glumiti medvjediće. Tijekom recitacije djeca pokretima pokazuju određene radnje (Prilog 2).

Nakon igre djeca se mogu vratiti ranije započetim aktivnostima.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2018 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo