AKTIVNOSTI PRIJE PROJEKCIJE FILMA

Ernest i Celestine

MOTIVACIJA

Aktivnostima prije filma učenike pripremamo za gledanje filma na nekoliko razina. U prvoj i drugoj aktivnosti istražujemo njihova očekivanja, upoznajemo ih s junacima filma, dočaravamo dio atmosfere, ali i dotičemo programom zadane pojmove: animirani film, filmska priča, redoslijed zbivanja. Ostalim aktivnostima pripremamo ih za temu filma, ostvarujemo korelaciju s drugim predmetima, uvodimo važan pojam filmskih izražajnih sredstava. Na taj način ostvaruju cjelovit pristup filmu koji uključuje očekivanja, psihološku analizu filma, što su važne sastavnice priče, i način na koji se film ostvaruje. Pripreme se mogu odvijati tijekom dvaju školskih sati, a istraživački zadatci mogu biti korelacijska domaća zadaća.

PRVA AKTIVNOST

U korelaciji s nastavnim predmetom Priroda i društvo djeci se može zadati mali istraživački zadatak: pronaći što više podataka (slike, vrste, navike itd.) o medvjedima i miševima. Kao i obično, zadatci se mogu raspodijeliti po skupinama, djeca zajedno istražuju, zatim izlažu, izrađuju zajednički plakat.

Tema se širi na područje književnosti i likovne kulture. Razgovara se o medvjedu i mišu kao likovima u slikovnicama, dječjim predstavama, animiranim filmovima, igračkama itd. Djecu mogu donijeti svoje plišane medvjede i mišiće, slikovnice, basne i fotografije animiranih junaka, predstava i slikovnica. Radi se vesela izložba; na zajednički duži plakat lijepimo fotografije i tekstove. Mišići imaju dosta sličnu i uglavnom pozitivnu ulogu, a medvjed malo više ˝šeta˝ od pozitivca do negativca. U lektirnim naslovima nalazimo primjere: Nemaš pojma Grizlijane, Tri medvjeda i gitara, General Kiro miš, Winnie Pooh itd.

DRUGA AKTIVNOST

  • Jeste li se dosad susretali sa slikovnicama ili knjigama prema kojima je nastao film? Navedite neke. Pepeljuga, Dama i skitnica, Pipi Duga Čarapa, Šegrt Hlapić…
  • Film Ernest i Celestine nastao je prema slikovnici, i to vrlo popularnoj francuskoj slikovnici.
  • Što vam se sviđa u slikovnicama, a što u filmu? Jesu li ugođaj, osjećaj ili priča drukčiji?

Slikovnica se služi riječju i crtežom, a film snažno koristi slike, glazbu, zvuk. Neki likovi govore glasno, neki piskutavo, neki otežu – i govor ih čini takvima. Dok čitamo slikovnicu, zamišljamo glas, određujemo kad je veća, a kada manja napetost, a u filmu nas glazba ponekad usmjerava.

  • Kakva je obično glazba kad je nešto napeto, tužno, smireno, kad su likovi veseli?

Zaključujemo da će govor, zvuk odnosno glazba ipak utjecati na doživljaj neke priče. Lektira se dinamizira i približava učenicima, a ujedno uče o različitim umjetničkim pristupima istoj temi ii motivu.

TREĆA AKTIVNOST

U korelaciji s likovnom kulturom, crtamo omiljenog medvjeda ili mišića – filmskog, kazališnog, iz neke slikovnice (nakon odgledanog filma, vodenim bojama se mogu crtati Ernest i Celestine).

ČETVRTA AKTIVNOST

Prije gledanja filma može se izraditi jednostavan pregled povijesti animacije: najvažniji događaji, najpoznatija imena odnosno likovi, vrste animacija itd. Može se napraviti neka vrsta memo-kartica. Na jednoj je stranici pojam, a na drugoj objašnjenje pojma, učenici u skupinama spajaju pojmove, jedni druge ispravljaju, uz vodstvo nastavnika.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2018 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo