Sedmi kontinent

Filmovi

o izboru filmova

PRI ODABIRU FILMOVA UDRUGA DJECA SUSREĆU UMJETNOST OBLIKOVALA JE NIZ KRITERIJA KOJE SVAKI FILM MORA ZADOVOLJITI DA BI POSTAO DIJELOM PROGRAMA. OBLIKUJUĆI SVOJE KRITERIJE, INTENZIVNO SE SURAĐUJE S BROJNIM FILMSKIM STRUČNJACIMA I PRATI EUROPSKE TRENDOVE U RAZVIJANJU FILMSKE PISMENOST.

Ključni su žanrovska, jezična, tematska i autorska raznolikost cjelovitoga programa. Budući da Hrvatska još nema uređen sustav utvrđivanja prikladnosti filma dobi djeteta, Udruga se redovito oslanja na preporuku o prikladnosti dobi iz kinematografije iz koje je film preuzet. Uz suvremene europske filmove za djecu i mlade te filmske klasike u program se uvrštavaju i suvremeni hrvatski filmovi kako bi najmlađa publika, osim suvremene nekomercijalne produkcije, upoznala podjednako i svjetsku filmsku baštinu, ali i nacionalnu kinematografiju.
Osobito su zanimljivi filmovi o temama koje su značajne djeci i mladima te filmovi koji imaju naglašenu odgojnu komponentu.
 
Pri odabiru filmova i oblikovanju metodičkih materijala za analizu filma u obzir se uzima i aktualni popis lektire za osnovne škole, a uvažavaju se i sugestije učiteljica i učitelja s evaluacijskih listića.
Tražeći filmove koji zadovoljavaju zahtjeve programa, Udruga se ne oslanja isključivo na hrvatske distributere, nego se selekcija temelji i na redovitome posjećivanju filmskih festivala posvećenih filmu za djecu i mlade ili programa za film za djecu i mlade u sklopu većih filmskih festivala. Većina filmova koji su do sada odabrani prikazuje se u Hrvatskoj prvi put upravo u sklopu programa Udruge, a program se svake godine obogaćuje novim filmskim ostvarenjima.

galerija filmova

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo