JEŽEVA KUĆA

Samostalan rad

INFORMACIJE ZA SAMOSTALAN RAD


POJMOVNIK


ADAPTACIJA
– Prerada bilo kojeg književnog djela za film odnosno njegova ekranizacija. Pri adaptaciji književno djelo prilagođuje se filmskim mogućnostima i redateljevoj predodžbi o tome koja doživljajna djelovanja djela imaju prednost pri prijenosu u film pa je uvijek i riječ o »tumačenje« izvornoga književnog djela.

ANIMIRANI FILM – Filmski rod koji se bazira na postizanju iluzije pokreta različitim tehnikama animacije. Iluzija pokreta dobiva se uzastopnim slikanjem ili snimanjem pojedinih sličica – “sličicu po sličicu”. Pojedinačnim snimanjem posebno pripremljenih faznih promjena statične situacije postiže se dojam njihovog kretanja kad se projeciraju.

BOJA U FILMU – Boja je jedan od oblika filmskog zapisa koja se odnosi na osobinu svjetla i osvijetljenost prizora. Boje su određene tonom i nijansom, svjetloćom te zasićenošću. Boju u filmu mogu odgovarati onima koje prikazani predmeti imaju u prirodi pa je riječ o prirodnim bojama, ili biti drugačije kada je riječ o stiliziranim bojama.

CRTANI FILM – Vrsta animiranog filma u kojoj je predmet animacije crtež. Kako bi se dobila jedna sekunda oživljenog crteža potrebno je izraditi 24 uzastopne faze pokreta koje se nacrtaju, obojaju I snime te u konačnici stope projeciranjem pa na retini gledaočeva oka nastaje iluzija njihova kretanja.

CRTEŽNA ANIMACIJA – Vrsta filmske animacije u kojoj se animiraju crteži – “sličicu po sličicu”.

FILMSKA GLAZBA – Filmsko izražajno sredstvo kojim se dodatno oblikuje vizualni sadržaj filma. Ako je izvor glazbe prisutan u samom prizoru nazivamo je prizornom ili ambijentalnom, a ako je glazba dodana na prizor nazivamo je neprizornom ili popratnom glazbom.

KOMPJUTORSKA ANIMACIJA – Animacija izvedena s pomoću kompjuterskog programa mjesto čovjekovom rukom. U kompjutorskoj animaciji predmet animacije je sam prizor.

LUTKARSKI FILM – Vrsta animiranog filma u kojem se animiraju lutke što znači da ih se tehnikom stop animacije fotografira u svim fazama pokreta koje se onda projeciraju u nizu. U starijoj tradiciji “tvrdih” lutaka animirali su se samo ključni dijelovi tijela, dok se u novijoj tradiciji “mekih” lutaka u kojoj su one izrađene od plastelina ili glinamola dobila I mogućnost animacije detalja poput izraza lica i sl.

PREDMETNA ANIMACIJA – Vrsta filmske animacije u kojoj se animiraju predmeti, najčešće lutke

STOP ANIMACIJA – Tehnika animacije u kojoj se stvara iluzija pokreta neživih predmeta. To se postiže fotografiranjem svake zasebne faze pokreta predmeta u kadru. Kada se snimljene fotografije projeciraju u nizu na retini oka nastaje iluzija kretanja predmeta koji su zahvaljujući stop animaciji “oživjeli” pred nama.

Višnja Vukašinović

POPIS KORIŠTENE LITERATURE

  1. Ćopić, Branko. Ježeva kućica, Zagreb: Savez Društava Naša djeca.
  2. Ježeva kućica – audio priča (1981). Zagreb: Jugoton.
  3. Mikić, Krešimir (2001.) Film u nastavi medijske kulture, Zagreb: Educa Filmska enciklopedija, Leksikografski zavod, 1990., ur. Ante Peterlić Filmski leksikon, Leksikografski zavod, 2003., ur. Bruno Kragić i Nikica Gilić

POPIS PRILOGA

POPIS AUDIO ISJEČAKA

AUDIO ISJEČCI 1 – Glazba u filmu

AUDIO ISJEČCI 2 – Govor u filmu

POPIS SLIKA U GALERIJI

SLIKE 1 – Redoslijed radnje i likovi

SLIKE 2 – Likovi i mjesto radnje

SLIKE 3 – Glazba u filmu

SLIKE 4 – Govor u filmu

SLIKE 5 – Nastanak filma

SLIKE 6 – Stvarne životinje

 

Kontakti

Edita Bilaver Galinec, dipl.oecc.

predsjednica Udruge Djeca susreću umjetnost

Mobitel: +385 98 729578

E-pošta: e.galinec@sedmikontinent.org

www.sedmikontinent.org

Ivana Jakobović Alpeza, prof. hrvatskog jezika

voditeljica  programa

Udruga Djeca susreću umjetnost

Mobitel: +385 98 251274

E-pošta: i.alpeza@sedmikontinent.org

www.sedmikontinent.org

Udruga Djeca susreću umjetnost zadržava autorska prava na predmetni edukacijski materijal ANALIZA animiranog filma Ježeva kuća  koja je sastavni dio programa Udruge pod nazivom SEDMI KONTINENT.

Nadopunjeno izdanje, rujan 2016.godine

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2018 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo