AKTIVNOSTI PRIJE PROJEKCIJE FILMA

MOTIVACIJA

Aktivnostima prije filma učenike pripremamo za film na više različitih razina. U prvoj i drugoj aktivnosti istražujemo njihova očekivanja, upoznajemo ih s junacima filma, dočaravamo dio atmosfere, ali i dotičemo programom određenu temu različitih filmskih žanrova. U ostalim aktivnostima pripremamo ih za temu filma, ostvarujemo korelaciju s drugim predmetima. Na taj način ostvaruju cjelovit pristup filmu – očekivanja, psihološka analiza filma, važni segmenti ove filmske priče i način na koji je film ostvaruje.

Ove pripreme se mogu odvijati kroz dva školska sata, a istraživački zadaci mogu biti korelacijska domaća zadaća.

Aktivnost 1

S učenicima promatramo fotografije na RADNOM LISTU 1 i razgovaramo o njima.

  • Što misliš, gdje se odvija priča?
  • Što djeca rade? Što bi se moglo dogoditi?
  • O kakvom se filmu radi (žanr)?:
  • drama
  • akcijski film
  • tragedija
  • komedija

Kakav dojam ova fotografija ostavlja na vas? Što mislite kako se osjeća dječak?

Aktivnost 2

Postavljajući učenicima pitanja nastavljamo razgovor o životinjama, točnije o kućnim ljubimcima.

Što mislite o kućnim ljubimcima? Koja je njihova uloga? Imate li vi kućne ljubimce?

Za ovu aktivnost potrebne su nam tablice sa slikama ljubimaca (RADNI LIST 2). Daljnjim razgovorom  uočavamo koji su to uobičajeni i neuobičajeni kućni ljubimci, s kojim problemima se susrećemo kad imamo ljubimca – koje su prednosti, a koje mane (teškoće) pri držanja kućnih ljubimaca. Navedene zaključke učenici zapisuju u tablice.

 

Aktivnost 3

Podijeljeni u grupe učenici istražuju čavke. U tjedan dana svaka grupa se mora organizirati, raspodijeliti zadatke i pronaći što više informacija o ovoj ptici. Na prezentacijskom satu svaka  grupa, u najviše 10 minuta, predstavlja rezultate svoga istraživanja. Rezultate mogu potkrijepiti  slikama, auditivnim i audiovizualnim zapisima, bilješkama, različitim zanimljivostima itd. Učenici povezuju područja, ostvaruju korelaciju s drugim predmetima, ali i uče izlagati susrećući se pritom s govornim vrednotama i prezentacijom.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2020 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo