KOYAA

PREDŠKOLSKI ODGOJ

Informacije za samostalan rad

Informacije za samostalan rad

POJMOVNIK

ANIMIRANI FILM – Filmski rod koji se bazira na postizanju iluzije pokreta različitim tehnikama animacije. Iluzija pokreta dobiva se uzastopnim slikanjem ili snimanjem pojedinih sličica – “sličicu po sličicu”. Pojedinačnim snimanjem posebno pripremljenih faznih promjena statične situacije postiže se dojam njihovog kretanja kad se projeciraju.

BOJA U FILMU – Boja je jedan od oblika filmskog zapisa koja se odnosi na osobinu svjetla i osvijetljenost prizora. Boje su određene tonom i nijansom, svjetloćom te zasićenošću. Boju u filmu mogu odgovarati onima koje prikazani predmeti imaju u prirodi pa je riječ o prirodnim bojama, ili biti drugačije kada je riječ o stiliziranim bojama.

CRTANI FILM – Vrsta animiranog filma u kojoj je predmet animacije crtež. Kako bi se dobila jedna sekunda oživljenog crteža potrebno je izraditi 24 uzastopne faze pokreta koje se nacrtaju, obojaju I snime te u konačnici stope projeciranjem pa na retini gledaočeva oka nastaje iluzija njihova kretanja.

CRTEŽNA ANIMACIJA – Vrsta filmske animacije u kojoj se animiraju crteži – “sličicu po sličicu”.

FILMSKA GLAZBA – Filmsko izražajno sredstvo kojim se dodatno oblikuje vizualni sadržaj filma. Ako je izvor glazbe prisutan u samom prizoru nazivamo je prizornom ili ambijentalnom, a ako je glazba dodana na prizor nazivamo je neprizornom ili popratnom glazbom.

GEG – Vizualna dosjetka koja funkcionira kao smiješan obrat u animiranim filmovima i komedijama. Geg može biti pretežito prizorni, kad je njegov glavni nositelj ponašanje likova, a može biti i pretežito vizurni, kad promjena vizure naglo humorno mijenja tumačenje prizora.

KOMPJUTORSKA ANIMACIJA – Animacija izvedena s pomoću kompjuterskog programa mjesto čovjekovom rukom. U kompjutorskoj animaciji predmet animacije je sam prizor.

LUTKARSKI FILM – Vrsta animiranog filma u kojem se animiraju lutke što znači da ih se tehnikom stop animacije fotografira u svim fazama pokreta koje se onda projeciraju u nizu. U starijoj tradiciji “tvrdih” lutaka animirali su se samo ključni dijelovi tijela, dok se u novijoj tradiciji “mekih” lutaka u kojoj su one izrađene od plastelina ili glinamola dobila I mogućnost animacije detalja poput izraza lica i sl.

PREDMETNA ANIMACIJA – Vrsta filmske animacije u kojoj se animiraju predmeti, najčešće lutke.

SLAPSTICK – Prvotno kratkometražna holivudska komedija nijemog filma temeljena na gegu, odnosno na fizičkoj akciji, potjerama, tučnjavama i tjelesnim nadmetanjima, a kasnije dominantni tip komedije 1910-ih i 1920-ih u čijoj su tradiciji samostalnu karijeru gradili Ch. Chaplin i B. Keaton, a pred kraj razdoblja i S. Laurel i O. Hardy. Danas naziv za svaku komediju koja se primarno temelji na gegu, odnosno koja preuzima ključne karakteristike nijeme slapstick komedije.

STOP ANIMACIJA – Tehnika animacije u kojoj se stvara iluzija pokreta neživih predmeta. To se postiže fotografiranjem svake zasebne faze pokreta predmeta u kadru. Kada se snimljene fotografije projeciraju u nizu na retini oka nastaje iluzija kretanja predmeta koji su zahvaljujući stop animaciji “oživjeli” pred nama.

Višnja Vukašinović

Korisne mrežne stranice i članci o filmu

Korisne mrežne stranice o upotrebi filma u nastavi

POPIS KORIŠTENE LITERATURE

Mikić, Krešimir (2001.) Film u nastavi medijske kulture, Zagreb: Educa Peterlić, Ante (1990.) Filmska enciklopedija, Leksikografski zavod Kragić, Bruno; Gilić, Nikica (2003.), Filmski leksikon, Leksikografski zavod

POPIS PRILOGA

POPIS RADNIH LISTOVA

POPIS AUDIO ISJEČAKA

POPIS VIDEO ISJEČAKA

POPIS PREZENTACIJA

PREZENTACIJA 1 – prije projekcije
– (PRILOG 2)

PREZENTACIJA 2
 AKTIVNOST – Redoslijed dogadjaja – interpretacija

POPIS SLIKA U GALERIJI
 • SLIKE 1 – cipele
 • SLIKE 2 – lutke
 • SLIKE 3 – scenografija
 • SLIKE 4 – likovi i tijela
 • SLIKE 5 – izrazi lica
 • SLIKE 6 – mimika lica
 • SLIKE 7 – likovi uz zvuk
 • SLIKE 8 – kartice igračke
 • SLIKE 9 – kartice namještaj
 • SLIKE 10 – kartice obuća
 • SLIKE 11 – kartice odjeća
 • SLIKE 12 – kadrovi Koyinih nevolja

Kontakti

Edita Bilaver Galinec, dipl.oecc.
predsjednica Udruge Djeca susreću umjetnost

Mobitel: +385 98 729578
E-pošta: e.galinec@sedmikontinent.org

Ivana Jakobović Alpeza, prof. hrvatskog jezika 
voditeljica  programa
Udruga Djeca susreću umjetnost

Mobitel: +385 98 251274 
E-pošta: i.alpeza@sedmikontinent.org

www.sedmikontinent.org

Udruga Djeca susreću umjetnost zadržava autorska prava na predmetni edukacijski materijal METODIČKI PRIJEDLOZI ZA OBRADU ANIMIRANOG FILMA Koyaa koja je sastavni dio programa Udruge pod nazivom SEDMI KONTINENT.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2018 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo