AKTIVNOSTI PRIJE PROJEKCIJE FILMA

MOTIVACIJA

Aktivnostima prije filma učenike pripremamo za film na više različitih razina. U prvoj i drugoj aktivnosti istražujemo njihova očekivanja, upoznajemo ih s junacima filma, dočaravamo dio atmosfere, ali i dotičemo programom određenu temu – igrani film. Također, prije gledanja filma učitelji s učenicima mogu progovoriti o srodnim temama koje mogu poslužiti kao dobar uvod i podloga za slojevito shvaćanje dječjega igranog filma Krokodili iz predgrađa. U ostalim aktivnostima pripremamo ih za temu filma, ostvarujemo korelaciju s drugim predmetima, uvodimo važan pojam filmskih izražajnih sredstava. Na taj način ostvaruje se cjelovit pristup filmu, odnosno zastupljena su očekivanja, psihološka analiza filma, važni segmenti priče i način na koji je ostvarena u filmu.

Pripreme se mogu odvijati kroz dva školska sata, a istraživački zadaci mogu biti korelacijska domaća zadaća.

PRVA  AKTIVNOST

Prisjetiti se što je to animirani film.

Prisjetiti se vrsta igranih filmova (vestern, komedija, pustolovni film, mjuzikl, znanstvena fantastika, film strave,  film za djecu). Učitelj/ica piše vrste igranih filmova na papiriće te dijeli učenike u nekoliko skupina. Svaka skupina ima zadatak napraviti kratki improvizirani skeč i uprizoriti izabranu vrstu filma. Učenici koji gledaju prizor, pogađaju o kojoj se vrsti igranoga filma radi.

DRUGA AKTIVNOST

Učenici rade u skupinama. Zadatak jest osmisliti družinu od šest različitih članova, njihov naziv i zaštitni znak. Svaki lik u družini mora imati neke svoje osobitosti i kvalitete zbog kojih je zanimljiv (npr. vozi bicikl, brzo trči, ima puno znanja o prirodi, lijepo pjeva, poznaje glagoljicu i sl.).

Nakon osmišljavanja likova, zadatak je napisati televizijske vijesti u kojima opisuju događaj koji je uzrdmao cijelo susjedstvo, a razriješila ga je tajna družina.

Navedite što se dogodilo, opišite prijenos s mjesta događaja, opišite kako znamo da je to bila tajna družina (jesu li ostavili kakav znak), koliko članova družina ima i sl.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2020 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo