MALIŠAN

SAMOSTALNI RAD

INFORMACIJE ZA SAMOSTALAN RAD

 

POJMOVNIK

Objašnjenja korištena u ovome pojmovniku skraćene su verzije i parafraze natuknica Hrvoja Turkovića iz Filmskoga leksikona (ur. Nikica Gilić i Bruno Kragić, 2003.).

NIJEMI FILM – filmsko djelo koje je rađeno samo slikovno, putem vizualnih postupaka filmskog izlaganja, a ne i zvukovno. Od izuma filma 1896. godine do 1928. godine snimali su se filmovi bez zvuka. Nijemi film je nužno imao pretežito glazbenu i katkad naratorsku zvučnu kinopratnju.

FILMSKA GLAZBA -­‐ glazba koja je sastavni dio filmskog izlaganja. Razlikuje se, po izvoru, na prizornu ili ambijentalnu glazbu (kojoj je izvor u sceni koju gledamo, npr. vidimo pjevača ili svirača) i na neprizornu ili popratnu glazbu (koja ne pripada prizoru nego je dodana kao pratnja filmu). U nijemom filmu popratna se glazba u pravilu izvodila u kinu.

SLAPSTICK KOMEDIJA – filmski humorni žanr temeljen na gegu, odnosno na fizičkoj akciji, potjerama, tučnjavama, tjelesnim nadmetanjima. Razradio u je Mack Sennett, a velika popularnost u publike učinila ju je dominantnim tipom komedije 1910-­‐ih i 1920-­‐ih. Samostalnu su komičku karijeru u tradiciji slapsticka razvijali Charlie Chaplin i Buster Keaton, a potom, pred kraj razdoblja, Laurel i Hardy (Stanlio i Olio).

DRAMA   –   filmski   žanr s glavnim   junacima zaokupljenim   svojim društveno-­‐psihološkim problemima. Ovisno o tematskom naglasku razlikuju se socijalna drama i psihološka drama.

GLUMAC – osoba koja utjelovljuje (glumi) scenarijski zamišljene likove u filmu (ostvaruje ulogu).

KADAR – jedinica filmskog izlaganja, dio filma u kojemu se bez ikakvih promatračkih prekida prati prizorno zbivanje. Kadrovi se u filmskom djelu međusobno razdvajaju montažnim prijelazom.

SCENA – dio filmskog izlaganja u kojemu se netremice prati neko prizorno zbivanje, obično kroz niz kadrova te uz kontinuirane montažne prijelaze među kadrovima unutar scene, a diskontinuiranim montažnim prijelazima.

FILMSKI PLAN – jedan od parametara kadra, označava udaljenost snimanog objekta od kamere; filmska prostorna mjera kojom se iskazuje udaljenost objekta od točke promatranja, kao i zapremljenost platna (ili televizijskog ekrana) snimanim objektom. Kao kriterij udaljenosti i veličine uzima se čovjek.

FILMSKA VRPCA – višeslojni materijal za snimanje i reprodukciju filma fotografskim postupkom. Sastoji se od podloge i fotografskog ili emulzijskog sloja.

IGOR BEZINOVIĆ

 

ZA ČITANJE, ISTRAŽIVANJE I SAMOSTALAN RAD

Korisne poveznice i članci o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0012349/

http://en.wikipedia.org/wiki/TheKid1921film, http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Chaplin

 

POPIS KORIŠTENE LITERATURE

  1. Mikić, Krešimir (2001.) Film u nastavi medijske kulture. Zagreb: Educa
  2. Peterlić, Ante, ur. (1990.) Filmska enciklopedija, L-­‐Ž, Zagreb: Jugoslavenski leksikografski zavod Miroslav Krleža
  3. Peterlić, Ante: Povijest filma: rano i klasično razdoblje, Hrvatski filmski savez, Zagreb, 2008. Tanhofer, Nikola (2008.) O boji. Zagreb: Novi liber
Dodatna literatura:
  1. Gilić, Nikica i Kragić, Bruno: Filmski leksikon, Leksikografski zavod “Miroslav Krleža”, Zagreb, 2003. Goldstein, E.B. (2011.) Osjeti i percepcija (poglavlje 1, poglavlja 5–13). Jastrebarsko: Naklada Slap Midžić, Enes: Živuće fotografije i pokretne slike, razvoj kinematografske tehnike, Školska knjiga, Zagreb, 2009.
  2. Vranić, A., & Tonković, M., ur. (2012.) Lažna sjećanja: Izvještaj 21. ljetne psihologijske škole. Zagreb: FF Press

POPIS PRILOGA

POPIS RADNIH LISTOVA

POPIS SLIKA U GALERIJI

SLIKE 1 – Redoslijed događaja

SLIKE 2 – Spoji mjesto s događajem

SLIKE 3 – Karakterizacija likova

SLIKE 4 – Boja u filmu

 

POPIS AUDIO ISJEČAKA

AUDIO ISJEČCI 1 – Zvuk u filmu

POPIS PREZENTACIJA

PREZENTACIJA 1

 

Kontakti

 

Edita Bilaver Galinec, dipl.oecc.

predsjednica Udruge Djeca susreću umjetnost

Mobitel: +385 98 729578

E-pošta: e.galinec@sedmikontinent.org

www.sedmikontinent.org


Ivana Jakobović Alpeza, prof. hrvatskog jezika

voditeljica  programa

Udruga Djeca susreću umjetnost

Mobitel: +385 98 251274

E-pošta: i.alpeza@sedmikontinent.org

www.sedmikontinent.org

Udruga Djeca susreću umjetnost zadržava autorska prava na predmetni edukacijski materijal ANALIZA animiranog filma Mališan koja je sastavni dio programa Udruge pod nazivom SEDMI KONTINENT.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2018 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo