Mama, volim te

ANALIZA

METODIČKI PRIJEDLOZI ZA OBRADU IGRANOG FILMA Mama, volim te

 

REDATELJ: Janis Nords

(PREPORUČENA DOB +12)

VRIJEDNOSTI KOJE OSVJEŠĆUJEMO I RAZVIJAMO UZ FILM:

razvijati odnose – komunicirati s roditeljima – laganje i posljedice laganja

Pripremili:

Snježana Gabelić, prof. hrvatskoga jezika
Igor Bezinović, prof. filozofije i sociologije, redatelj

Mentor i recenzent:

prof. Krešimir Mikić, Učiteljski fakultet, Sveučilište u Zagreb

UVOD

Obrazovni materijal uz igrani film Mama, volim te

Predmetnim sadržajem žele se učiteljima i djeci podastrijeti informacije o filmu, načini obrade teme filma te filmskih izražajnih sredstva kroz razne aktivnosti uz podršku već pripremljenih radnih listova. Metodičke prijedloge za obradu, pripremu i ponavljanje pripremilo je učitelj razredne nastave, a esej i pojmovnik filmski teoretičar. Cilj programa “Sedmi kontinent” je educirati najmlađe o filmu i kroz film, želja nam je da doživljaj filma bude potpun, te se nadamo da de djeca biti motivirana nastaviti razgovor o filmu i u razredu.

Redatelj: Janis Nords

Scenarij: Janis Nords

Originalni naziv: Mammu, es tevi milu / Mother, I Love You

Glumci: Kristofers Konnvalovs, Vita Varpina, Matiss Livcans
Producent:
Günther Stapenhorst
Glazba: Alois Melichar
Montaža: Fritz Stapenhorst

Janis Nords (1983) režiju je studirao na britanskoj National Film and Television School. Nakon intenzivnog rada kao asistent brojnim latvijskim redateljima na filmovima i reklamama, snimio je prvijenac Amater (Amatieris) 2008. koji je osvojio nagradu najboljeg debitan tskog ostvarenja na Latvijskom nacionalnom filmskom festivalu. Mama, volim te njegov je drugi dugometražni film, a spomenuti još treba i dva kratka naslova nastala u međuvremenu – Freedom Day iz 2010. te Au revoir Monkeys iz 2011. godine. Janis Nords (1983) režiju je studirao na britanskoj National Film and Television School. Nakon intenzivnog rada kao asistent brojnim latvijskim redateljima na filmovima i reklamama, snimio je prvijenac Amater (Amatieris) 2008. koji je osvojio nagradu najboljeg debitantskog ostvarenja na Latvijskom nacionalnom filmskom festivalu. Mama, volim te njegov je drugi dugometražni film, a spomenuti još treba i dva kratka naslova nastala u međuvremenu – Freedom Day iz 2010. te Au revoir Monkeys iz 2011. godine.

  • Najbolji film za djecu Generation Kplus Berlinale 2013.
  • Prva nagrada žirija u Los Angelesu 2013.
  • Latvijski kandidat za najbolji film na stranom jeziku, Oscar 2014.

Mama, volim te sniman je 20 dana u Latviji. Ekipa koja je radila na setu pretežno je bila amaterska i često su predstavljali uloge koje su im „dodijeljene“ i u privatnom životu (policajci, učitelji, dirigent i sl.). Za potrebe glavnog lika, Raimondsa, napravljen je opsežan casting u kojem je sudjelovalo više od 800 djece, a na kraju je izabran trinaestogodišnji Kristofer Konovalovs kojem je ovo bilo prvo glumačko iskustvo. Kristoferova opsesija za ekstremnim biciklizmom bila je njegova glavna prednost u dobivanju uloge. Raimondovu majku glumi Vita Varpina, jedna od dvoje profesionalnih glumaca u cijelom filmu.

SAŽETAK FILMA

Dvanaestogodišnji Raimonds ima strogu i zahtjevnu majku koja ne samo da je preopterećena brojnim poslovnim obvezama već i skriva vezu s novim dečkom zbog čega je često nema kod kuće. Kako bi je zadovoljio, Raimonds se istinski trudi svirati saksofon, majčin poklon, a vrijeme krati u druženju s problematičnim Peterisom. Prepušten sam sebi, Raimonds će uskoro upasti u neprilike, pobjeći od kuće, a i saksofon će biti ukraden te će njegov dugoočekivani koncertni nastup biti doveden u pitanje…

SIŽE FILMA

Dječak Raimonds živi sam s majkom koja po cijele dane radi. Kada nije u školi, vozi romobil, svira saksofon te se druži s prijateljem Peterisom. Jednoga dana Peteris ukrade ključ od stana za čije je čišćenje zadužena Peterisova majka, kako bi se on i Raimonds tamo povremeno mogli družiti. Raimonds je i inače slabog vladanja u školi, a nakon sukoba s jednom djevojčicom tijekom probe orkestra, u školi dobiva još jednu opomenu za svoje ponašanje. Majci ne daje opomenu na uvid, a u strahu od kazne razbija telefonsku utičnicu, kako mu iz škole ne bi kontaktirali majku. Kada majka to otkrije, udari ga te Raimonds bježi od kude.

Želi prespavati u skate parku u kojemu vozi romobil, ali kada ga od tamo potjeraju, odlučuje noć provesti u stanu koji čisti Peterisova majka, s obzirom da mu je Peteris dao ključ stana. Međutim, tijekom večeri u stan dolazi vlasnik stana s prostitutkom, koja, ne znajući da je i Raimonds u stanu, krade njegov saksofon. Raimonds je prati i tako saznaje gdje je trgovina u kojoj je ostavila njegov saksofon. Noć ipak provede u svojem krevetu. Idući dan majci laže da je saksofon ostavio u školi, te saznaje da je majka svog dečka pozvala na njegov koncert. Međutim, Raimonds ne može nastupiti na koncertu jer nema saksofon. Stoga se vraća u stan nepoznatog vlasnika te iz stana krade novac kojim želi otkupiti saksofon. Otkupljuje saksofon i nastupa na koncertu, ali ga uskoro privodi policija pod optužbom da je ukrao novac.

Na policijskom prepoznavanju vlasnik stana pogrešno optužuje Peterisa da je ukrao novac.

Nakon nekog vremena Raimonds priznaje Peterisu da je on zapravo ukrao novac, a majci također to priznaje u trenutku njezine ranjivosti, kada joj se dečko ne pojavljuje na spoju. Ta situacija napokon dovodi do zbližavanja Raimondsa i njegove majke na samom kraju filma.

Esej o filmu

Latvijski redatelj Janis Nords rođen je 1983. godine, a u njegovoj biografiji nalazimo činjenicu koja zbilja intrigira, jer takav se podatak rijetko nalazi u biografijama uspješnih umjetnika. Prije nekoliko godina višestruko je osuđen za neobično kazneno djelo neplaćanja računa u restoranu. Naime, kako bi impresionirao djevojke, Nords je u devet skupocjenih londonskih restorana naručivao najskuplja jela i šampanjce, da bi redovito nakon večere s djevojkom pobjegao s lica mjesta. Stoga ne treba čuditi da se njegov film Mama, volim te bavi sitnim lažima, prekršajima, pa i kaznenim djelima, te propitkivanje njihovih mogućih posljedica.

Neizostavni klasik na temu odrastanja problematičnog dječaka svakako je film 400 udaraca Françoisa Truffauta iz 1959. godine. Nakon njega mnogi su se filmaši vraćali motivima koje koristi Truffaut, što čini i Nords. Razlog uspjeha Truffautovog filma svakako je u odabiru glavnog glumca, jer je za glavnu ulogu izabrao dječaka Jeana-Pierrea Léauda koji postaje jedan od najpoznatijih francuskih glumaca i s kojim nastavlja surađivati do kraja karijere. Nords, pak, nakon brojnih audicija sa stotinama dječaka bira dvanaestgodišnjeg Kristofersa Konovalovsa, koji svojom autentičnošću “nosi” cijeli film.

Dječak Raimonds odrasta bez oca, a majka mu je rijetko kod kuće. Dane provodi svirajući saksofon u školskom zboru, vozeći se na romobilu, družeći se s prijateljem Peterisom i igrajući video igrice. U filmu pratimo nekoliko dana njegovog života, u kojemu se nađe u brojnim moralno upitnim situacijama. Raimonds je i inače problematičan učenik, ali ti dani koje vidimo u filmu vjerojatno su ponešto intenzivniji od njegove svakodnevice. Raimonds se tijekom filma baš i ne trudi biti moralan – u više navrata laže majci i učiteljima kako bi izbjegao kaznu, a u ključnoj fazi filma i krade veću svotu novaca. Specifičnost Nordsovih scenarističko-režijskih postupaka je u tome što ne pokušavaju opravdati dječakove postupke. Jasno, on odrasta bez oca, ali zasigurno u svakom razredu postoje učenici koji dolaze iz problematičnih obitelji, a pritom sami nisu do te mjere problematični. Raimonds tijekom filma jednostavno donosi niz odluka koje zaslužuju moralnu osudu te iz situacije u situaciju uči na vlastitim greškama, što na samom kraju filma dovodi i do konačne navale iskrenosti kada majci i Peterisu optuženom za krađu priznaje da je on taj koji je ukrao novac.

Film je temeljen na građenju psihologije glavnoga junaka. Iako zapravo ne znamo zašto on odlučuje postupati na društveno neprihvatljiv način, mi smo kao gledatelji vrlo dobro “navođeni” da osjetimo točno kako se dječak osjeća u pojedinom trenutku. Zahvaljujući zanatski vrlo vještoj režiji, s Raimondsom proživljavamo osjećaje napetosti, uzbuđenja, straha, znatiželje, prkosa, a na kraju i kajanja i konačne katarze.

Konačno, film ima snažnu klasno-socijalnu komponentu. Siromašni Peteris, čija je majka čistačica i očito dolazi iz obitelji s nižim primanjima i nižeg socijalnog statusa, je taj koji s Raimondsom markira, krade, vara i laže. Međutim, upravo u trenutku kada je Raimonds taj koji je počinio najteži prekršaj u filmu, krađu veće svote novaca, Peteris je taj koji nastrada. U njegovu krivicu nitko ne sumnja, s obzirom na njegov socijalni milje. Raimonds je taj koji na kraju filma konačno izgrađuje svoj moral time što preuzima odgovornost. Njegovi postupci na pravnoj razini ne mogu se opravdati, ali ulazeći u njegov svijet gledajući film smišljamo vlastita opravdanja za njegove pogrešne odluke, trudimo se biti na njegovoj strani. Time se ujedno i prisjećamo vlastitih pogrešnih odluka.    


IGOR BEZINOVIĆ

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2020 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo