Sedmi kontinent

PRIJEDLOZI IZ TV PROGRAMA ZA MLADE FILMOLJUPCE #3

Tim Sedmog kontinenta i ovoga tjedna donosi kratki pregled serija i filmova u kojima vaši učenici mogu uživati zajedno sa svojim obiteljima!

Kao zaslužen odmor nakon nastave na daljinu, za vaše smo učenike izdvojili filmove i serije kako bismo im preporučili najbolje naslove vrijedne gledanja za vrijeme trajanja samoizolacije. Osim filmova odabranih s javnih televizijskih programa, odabrali smo i filmove dostupne na komercijalnim platformama za koje je potrebno platiti cijenu 1-2$, odnosno 7 do 14 HRK .
 
Pratite nas na našim Facebook i Instagram stranicama gdje ćemo u narednom periodu objavljivati brojne zanimljivosti vezane uz filmsku pismenost!

CRTANE SERIJE ZA NAJMLAĐE

REGOČ I KOSJENKA
Film je dostupan na sljedećoj poveznici 

Ni nakon 18 godina ne blijedi briljantni sjaj animiranih interaktivnih “Priča iz Davnine” urednice i kreativne direktorice Helene Bulaja Madunić. Regoč je apsolutno remek-djelo na kakvo rijetko imamo prilike naići, a nakon što ga pogledate potpuno će vam biti jasno zašto je pokupio važne nagrade na brojnim međunarodnim festivalima. Animirani film “Regoč i Kosjenka” nastao je prema bajci poznate spisateljice Ivane Brlić Mažuranić koja pripada zbirci priča “Priče iz davnine“. U njoj se isprepliću stvarni i nestvarni likovi povezani neraskidivim prijateljstvom. Seljaci, čobani i životinje s jedne strane te Kosjenka i Regoč s druge strane, tvore predivnu toplu priču kojom je spisateljica željela naglasiti važnost prijateljstva.

SUSJEDSTVO TIGRIĆA DANIJELA
Serija je dostupna na sljedećoj poveznici.

“Susjedstvo tigrića Daniela” animirana je serija za djecu predškolske dobi od dvije do četiri godine koja se temelji na revolucionarnoj PBS-ovoj seriji “Susjedstvo gospodina Rogersa”. Serija pripovijeda poticajne priče o životu predškolske djece, služeći se glazbenim strategijama ukorijenjenim u poznatom socijalno-emotivnom učenju Freda Rogersa. Kroz maštu, kreativnost i glazbu, Daniel i njegovi prijatelji uče važne društvene vještine, neophodne za školu i život.

PČELICA MAJA
Serija je dostupna na sljedećoj poveznici.

Radoznala Maja polaznica je pčelinje škole gdje vrijeme provodi s ostalim budućim radilicima. No, ubrzo joj dosadi život u košnici pa odluči krenuti u nove avanture. Ignorirajući upozorenja učiteljica, hrabra Maja odlijeće iz košnice i suočava se sa stvarnim svijetom. Koga će sve upoznati, a koja je iznenađenja i prepreke očekuju, doznajte u novim epizodiama ove zabavne njemačke animirane serije.

FILMOVI ZA OSNOVNOŠKOLCE

CRVENI PAS
(Red Dog, Australia / 2016.)
r. Kriv Stenders, 91′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.
Primjereno učenicima od 1. razreda nadalje.

Dječak Mick odlazi živjeti na farmu svog djeda u australskoj Pilbari, rijetko naseljenom kraju daleko od gradskog života. Mick je jedino dijete i osjeća se izgubljeno i napušteno. Nakon oluje i poplave, pronalazi štene potpuno prekriveno plavim blatom. Spašava ga i daje mu ime – Plavi, a pas i dječak postaju nerazdvojni.
Kad shvati da će morati napustiti voljenog psa zbog odlaska u internat, Mick odluči pobjeći s Plavim. No, nakon nekoliko kilometara, ugledavši požar koji nadire prema farmi, primoran je donijeti odluku – vratiti se i suočiti s odgovornošću i izazovima odrastanja ili pobjeći. Priča o legendarnom, ljupkom crvenom psu koji se uspijeva uvući u srca svih koje usput sreće. On spaja i povezuje ljude, neki od njih tako pronađu ljubav a drugi pak pronađu sami sebe. Inspirirano istinitim događajima!

AMAZONE
(Amazone, Španjolska-Francuska, 2000.)
r. Philippe de Broca, 90′

SUBOTA 02. 05. U 18:30 na HRT 3
Primjereno učenicima od 4. razreda nadalje.

U opservatoriju visoko u planini astronomi otkriju nešto nevjerojatno negdje daleko u galaktici. Leteći objekt duboko u svemiru pokazuje znakove života jer emitira inteligentan signal. NLO je upravo sletio na Zemlju, negdje usred prašume. Entuzijastična mlada Margot koja vodi tim znanstvenika odluči otići na lice mjesta otkriti što se događa. Za to vrijeme naš junak Edouard proučava floru i faunu visokih krošnji prašume…

SLAVUJČIĆ
(El pequeño ruiseñor, Španjolska / 1957.)
r. Antonio del Amo, 98′

NEDJELJA 26. 04. u 11:00 na HRT 3
Primjereno učenicima od 4. razreda nadalje.

Joselito je dijete kojega je majka ostavila kad je bio još dojenče, a otac mu je umro. Živi s djedom, gradskim zvonarom, a najbolji prijatelj mu je crkvenjak. Voli pjevati i nije izgubio nadu da će jednog dana upoznati majku.

MOJE NEOBIČNO LJETO S TESS
(My Extraordinary Summer with Tess, Nizozemska / 2019.)
r. Steven Wouterlood, 80′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.
Primjereno učenicima od 4. razreda nadalje.

Otkako je premijerno prikazan na Berlinaleu 2019. godine, obiteljski film “Moje neobično ljeto s Tess” osvaja publiku gdje god se pojavi. Pritom osvaja i festivalske žirije, što mu je dosad donijelo petnaestak nagrada, a na domaćem KinoKino Festivalu dobio je nagradu publike. Iskren i zabavan film donosi priču o dječaku Samu koji na ljetovanju upoznaje neobičnu djevojčicu Tess i s njom se upušta u nezaboravnu ljetnu avanturu. Ovaj šarmantni glumački dvojac i hipnotičke slike pješčanih plaža, mora i sunca čine film neodoljivim i mlađoj i starijoj publici.

FILMOVI ZA SREDNJOŠKOLCE

GEPARD
(Il gattopardo, Italija / 1963.)
r. Luchino Visconti, 180′

PONEDJELJAK 27. 04. u 20:05 na HRT 3

Šezdesetih godina 19. stoljeća, u vrijeme talijanske borbe za ujedinjenje zemlje, propadajuća aristokracija pokušava održati svoj ugled koji je dotad baštinila. To osobito teško pada sicilijanskom princu Fabriziju Corberu zvanom Gepard, a tome najviše doprinosi istodoban rast vlasti i moći imućnoga seljaka don Calogera Sedare. Odbija poduzeti bilo što da zaustavi pad vlastitoga imetka ili da pomogne izgraditi novu Siciliju, no njegov nećak, princ Tancredi Falconeri, oduševljen revolucionarnim idejama, dobro se snalazi u novoj situaciji i osigurava si visok položaj u društvu zaprosivši bogatu don Calogerovu kćer Angelicu. “Gepard”, film velikoga talijanskoga redatelja Luchina Viscontija (Zemlja drhti, Sumrak bogova, Smrt u Veneciji), adaptacija je proslavljenoga istoimenoga romana Giuseppea Tomasija di Lampeduse. Priča je to o situaciji u kojoj su se iznenada našli sicilijanski plemići u vrijeme ujedinjavanja Italije, u kojemu je došlo do brojnih preokreta u tadašnjoj socijalnoj i političkoj strukturi zemlje. 

NASHVILLE
(Nashville, USA / 1975.)
r. Robert Altman, 152′

SRIJEDA 29. 04. u 20:05 na HRT 3

Poznati glazbeni festival countryja u Nashvilleu prolazi u sjeni Vijetnamskog rata i pojave novih snaga na političkoj sceni. Tajnoviti predsjednički kandidat namjerava izbaciti odvjetnike iz Kongresa i promijeniti riječi američke himne, dok obični ljudi pokušavaju riješiti naizgled trivijalne probleme; krhka pjevačica Barbara Jean pred emotivnim je slomom, brak Reeseovih se raspada, a poremećeni gitarist Kenny čeka svoj trenutak slave. Sve sudionike festivala očekuje šokantan događaj…
“Nashville” je jedan od temeljnih filmova sedamdesetih i jedan od najvažnijih filmova u Altmanovoj karijeri (“M.A.S.H.”, “Kockar i bludnica”, Gosford Park). Višeslojna i kompleksno strukturirana priča, ensemble film snimljen u dokumentarističkoj maniri. 

ANA KARENJINA
(Ana Karenina, Velika Britanija / 2012.)
r. Joe Wright, 124′

UTORAK 28. 04. u 21:00 na HRT 2

Drama o nesretnoj ljubavi, adaptacija romana “Ana Karenjina” ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, čija se radnja odvija sedamdesetih godina 19. stoljeća. Ana je u braku s Aleksejom Karenjinom, imaju dvoje djece, i pripadaju plemićkom staležu. Ona je upoznala mladog konjičkog časnika grofa Vronskog i dogodila se ljubav kojoj se ona u početku opire. Kad se prepusti osjećajima, prisiljena je suočiti se s društvenim posljedicama preljuba…
Iako je kritika bila podijeljena u ocjenama ove verzije “Ane Karenjine”, za koju je adaptaciju romana napravio Tom Stoppard, film je nominiran za Oscara u četiri kategorije, osvojio ga je za kostime, kao i BAFTA-u, uz također četiri nominacije te na desetke različitih nagrada i nominacija.

STARI MOMCI
(Old Boys, Ujedinjeno Kraljevstvo / 2018.)
r. Toby MacDonald, 90′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

Prvijenac redatelja Tobyja MacDonalda moderna je varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom iz Netflixove serije “The End of the F***ing World” u glavnoj ulozi. Kada u internat Caldermount stigne Agnes, privlačna kći profesora francuskog, knjiškom moljcu Ambersonu život se okrene naglavačke. Prije nego što se snađe, postat će ljubavni posrednik popularnom Winchesteru, ujedno i svom bliskom prijatelju. Ovu romantičnu komediju o štreberu u ulozi ljubavnog posrednika uspoređuju s “Rushmoreom” Wesa Andersona, a uz svježu obradu bezvremene priče, “Stari momci” bave se i temama klase i otpora prema autoritetu.

#OSTANITEDOMA i uživajte u filmovima koje smo za vas odabrali!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo