Sedmi kontinent

NOVA PROGRAMSKA CJELINA POVIJEST FILMA

rujan 2019.

Novom programskom cjelinom Povijest filma prvi put nudimo mogućnost putovanja kroz vrijeme i to u onaj čarobni trenutak kada se rađala sedma umjetnost, a film brzo i lako začarao čitav svijet. Kao vremenski stroj poslužit će nam klasična ostvarenja nastala u zlatnom djetinjstvu filma kada sedma umjetnost bila potpuno nevina, a njezine mogućnosti neistražene i upravo zato beskrajno poticajne. Vjerujemo kako će se upoznavanjem konteksta nastanka i razvoja filmske umjetnosti djeci ponuditi najbolji alat za razumijevanje onoga što se u njoj događa danas, a time posredno omogućiti i osviješteno gledanje svih djela sedme umjetnosti. 

U tom smislu učenicima 3. i 4. razreda bit će zanimljivo pogledati program Povijest filma: prve nijeme filmove koji uključuju prvi film ikada prikazan publici na komercijalnoj projekciji (Ulazak vlaka u stanicu La Ciotat), prvi film u kojem se koristi geg (poliveni poljevač) i prvi znanstvenofantastični film u povijesti koji vrvi specijalnim efektima iako je snimljen davne 1902. (Put na Mjesec).

Za učenike 5. i 6. razreda Povijest filma donosi pregled razvoja jednog od najpopularnijih žanrova uopće. Program Čega se bojimo? Projekcijom i analizom odabranih isječaka iz najvažnijih ostvarenja žanra djeci će omogućiti da otkriju kako se  mijenjao njihov omiljeni film strave, ali i da uoče što je u njemu ostalo isto do danas.

Naposljetku smo u sklopu nove programske cjeline Povijest filma odlučili ponuditi još jedan filmski biser Charlieja Chaplina čiji je Mališan do sada bio najpopularniji film našeg programa. 

Za učenike 7. i 8. razreda u programu Od nijemog do zvučnog filma prikazivat ćemo Chaplinova Moderna vremena u kojima je njegov neodoljivi Skitnica prvi puta progovorio ponudivši oštru socijalnu kritiku zakrivenu u urnebesnu komediju.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo