Sedmi kontinent

PRIJEDLOZI iz TV programa za mlade filmoljupce #2

Tim Sedmog kontinenta i ovoga tjedna donosi kratki pregled serija i filmova u kojima vaši učenici mogu uživati zajedno sa svojim obiteljima!

Kao zaslužen odmor nakon nastave na daljinu, za vaše smo učenike izdvojili filmove i serije, odabrane s javnih televizijskih programa, kao i s komercijalnih platformi, kako bismo im preporučili najbolje naslove vrijedne gledanja za vrijeme trajanja samoizolacije.
 
Pratite nas na našim Facebook i Instagram stranicama gdje ćemo u narednom periodu objavljivati brojne zanimljivosti vezane uz filmsku pismenost!

CRTANE SERIJE ZA NAJMLAĐE

ERNEST I CELESTINA
Serija je dostupna na sljedećoj poveznici

Ernest je medvjed koji zarađuje svirajući harmoniku ili izvodeći zabavne točke na ulici. Pravi je mrgud, gunđa i buni se, ali njegov gromki smijeh na kraju uvijek odagna njegovu mrzovolju. U svojoj ruševnoj kući Ernest je ugostio malenu mišicu Celestinu. Ona je velikodušna, uvijek dobre volje, optimistična i odlučna. Ničega se ne boji, a uz sve to talentirana je slikarica koja svoje pustolovine s Ernestom pretače u slikovnice.

LA LINEA
Serija je dostupna na sljedećoj poveznici

La Linea je animirani serijal talijanskog autora Osvalda Cavandolija, a predstavlja priču junaka zvanog Lui i njegovih avantura po liniji koja nema kraja. Lui se susreće s brojnim preprekama koje ga ljute i sputavaju. Epizode simpatičnog Luija prikazivane su u više od 40 zemalja, a negov lik koristio u brojnim reklamama, knjigama, kao i u ilustracijama u raznim časopisima, kalendarima i posterima.

KRTEK
Serija je dostupna na sljedećoj poveznici.

Krtek je čehoslovačka animirana serija iz 1957. godine, nastala prema ideji animatora Zdeněka Milera. Crtani film, s glavnim likom Krtekom, iskrenom i dobrodušnom krticom uvijek spremnom pomoći prijateljima životinjama u nevolji, pod nazivom ‘Kako je krtica dobila svoje hlače’, Miler je razradio u animiranu seriju u nastavcima.

MALI LETEĆI MEDVJEDI

Serija je dostupna na sljedećoj poveznici.
MALI LETEĆI MEDVJEDI
Serija je dostupna na sljedećoj poveznici

Mali leteći medvjedići, hrvatsko – kanadska crtana serija nastala u koprodukciji Zagreb filma i Ciné Groupea, jedna je od najuspješnijih hrvatskih crtanih serija. Mjesto radnje je stoljetna šuma, gdje ljudska noga nije nikada kročila, dom zajednice koju predvodi mudri stari medvjed Platon, a u tome mu pomažu leteći medvjedići. U svakoj epizodi krilati medvjedići pokazuju kako hrabrost, povjerenje i mašta mogu prevladati opasnost i vratiti sklad u njihovo obitavalište – šumu. 

FILMOVI ZA OSNOVNOŠKOLCE

MALIŠAN
(The Kid, SAD / 1921.)
r. Charlie Chaplin, 50′ 

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.
Primjereno učenicima od 2. razreda nadalje.

Prvi dugometražni film koji je spojio komediju i dramu započinje tako što neudana žena odluči ostaviti svoje novorođeno dijete na zadnjem sjedištu luksuznog automobila. Na dijete nailazi Skitnica (Charles Chaplin) koji ispočetka ne prihvaća takvu obvezu, ali se smekša te preuzme brigu o djetetu Johnu. Kako John odrasta, njih dvojica stvaraju sve bolji odnos te počinju raditi sitna kriminalna djela kojima nasamaruju nevine ljude.

MAJMUNSKA POSLA
(Monkey Business, USA / 1952.)
r. Howard Hawks, 93′

PONEDJELJAK 20. 04. u 20:05 na HRT 3
Primjereno učenicima od 5. razreda nadalje. 

Smušeni profesor Barnaby Fulton mjesecima bezuspješno pokušava sastaviti formulu napitka koji ima moć pomlađivanja. Jedan od laboratorijskih majmuna u igri slučajno izmiješa kemikalije i izlije ih u posudu s vodom, koju zatim profesor popije. On se pomladi duhom, kupi novo odijelo i sportski auto, promijeni frizuru i luduje gradom sa šefovom tajnicom Lois Laurel. Kad napitak nakon osam sati prestane djelovati, opet postaje stari predvidljivi Fulton…

MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA
(Ma vie de Courgette, Švicarska, Francuska / 2016.)
r. Claude Barras, 66′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.
Primjereno učenicima od 6. razreda nadalje.

Dječak Ikar (Tikvica) u nesretnom slučaju ostaje bez majke pa ga policajac Raymond odvodi u dom za siročad. Tu upoznaje Alice, Jujubea, Beu, Ahmeda, Camille te buntovnika Simona. Dom je mjesto topline, iskrene ljubavi i pravog prijateljstva. Sve vrijeme Tikvicu posjećuje i dobrodušni, ali usamljeni policajac Raymond koji na kraju filma odluči posvojiti Tikvicu i Camille. Sretan završetak naslućuje se i ostaloj djeci.

SUROGAT
(kratkometražni, animirani / Hrvatska / 1961.)
r. Dušan Vukotić, 9′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.
Primjereno svim uzrastima.

Surogat prvi je animirani film izvan SAD-a koji je osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film.  Priča o neobičnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu i sve što mu treba sam napuše, moderno je animirana, s manjim brojem sličica u sekundi, a likovi su geometrijski. Surogat je po mnogočemu znamenit film Zagrebačke škole crtanog filma: svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet izvršio je veliki utjecaj na brojne autore i studije crtanog filma.

FILMOVI ZA SREDNJOŠKOLCE

BRAZIL
(Brazil, Velika Britanija / 1985.)
r. Terry Gilliam, 138′

UTORAK 21. 04. u 21:35 na HRT 3

Sam Lowry radi kao činovnik u jednom ministarstvu totalitarističke države koja se guši u silnoj birokraciji. Državom hara skupina takozvanih terorista koji se uporno bore protiv tiranske vlasti. Orwellovo literarno remek-djelo “1984.” poslužilo je Terryju Gilliamu kao početna ideja za stvaranje još jedne filmske poslastice. I knjiga i film pokazuju sumornu i beznadnu budućnost, no Gilliam za razliku od Orwella ne vidi vladajuću elitu represivnog totalitarizma kao nepogrešivu i bešćutnu mašineriju.

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ
(Hrvatska / 2019.)
r. Dana Budisavljević, 80′

SRIJEDA 22. 04. u 20:25 na HRT 1

Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece. 

KRIVNJA
(The Guilty, Danska / 2018.)
r. Gustav Möller, 85′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

Policajac Asger Holm tijekom dežurstva kao dispečer u odjelu hitne službe zaprima poziv otete žene. Nakon što se poziv iznenada prekine, njegova potraga za misterioznom ženom i njezinim otmičarem započinje. S telefonom kao jedinom alatom, Asger vodi utrku s vremenom i čini sve kako bi uspio spasiti ugroženu ženu. Međutim, kako vrijeme prolazi, Asger shvaća da se bavi zločinom mnogo većim nego što je mislio.

NOVI KLINAC
(The New Kid, Francuska / 2015.)
r. Rudi Rosenberg, 80′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

“Novi klinac” zabavna je komedija o četrnaestogodišnjem Benoitu koji nakon doseljavanja u Pariz mora pronaći nove prijatelje. Priređuje tulum na kojem se pojavi samo troje šmokljana, pa počinje vječna borba adolescencije – kako opstati među popularnim klincima! Film je redatelju Rudiju Rosenbergu donio nagradu za najboljeg novog redatelja u San Sebastianu 2015.

#OSTANITEDOMA i uživajte u filmovima koje smo za vas odabrali!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo