Sedmi kontinent

Predstavljamo našeg novog partnera – kino tuškanac

listopad 2019.

Filmski program Sedmi kontinent za osnovne škole grada Zagreba od ove sezone otvara svoj program na novoj lokaciji Kino Tuškanac. Tom smo prigodom intervjuirali voditelja kina, Marka Rojnića o njihovim planovima i programima. 

Na mjestu si voditelja kina Tušaknac nešto manje od godinu dana, možeš s nama podijeliti novu viziju prikazivačke selekcije Kina Tuškanac?

U okruženju dominantno komercijalnih kina i prevlasti komercijalno orijentirane distributivne mreže, sjajnih suvremenih informatičkih tehnologija i sve većega broja filmova besplatno ili lako dostupnih na mrežnim stranicama i platformama, kino Tuškanac jedina je institucija u RH specijalistički posvećena redovitom i sustavno organiziranom cjelogodišnjem kinoprikazivanju umjetnički vrijedna filma. Drugim riječima, kino Tuškanac jedino je kino u RH u potpunosti predano prikazivanju kinotečnih sadržaja iz bogate povijesti svjetske filmske baštine, kvalitativno vrijedna nerepertoarna suvremena stvaralaštva te hrvatskog baštinskog filma, te se kao takvo nastoji profilirati kao jedna od matičnih ustanova u širenju i razvijanju filmske kulture u gradu Zagrebu, a ponudom svojih programa i drugim kolegama kinoprikazivačima proširiti svoju misiju i na druge gradske sredine. Svojom novom i pomno kuriranom prikazivačkom politikom, koja podrazumijeva programsku dominaciju kanonskih, klasičnih i antologijskih ostvarenja igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma, u kinu Tuškanac trudimo se, naravno, u okviru svojih mogućnosti, realizirati programe koji će biti bitan prinos održanju i širenju filmske kulture među zagrebačkom publikom, nerijetko i s normativnom funkcijom. Slijedom toga, kino Tuškanac svojom brojčano bogatom ponudom djela najrazličitijih nacionalnih, žanrovskih i autorskih stilova i poetika nastoji postati nezaobilazno filmofilsko okupljalište i jedno od kulturnih središta grada, te raditi na neprestanu promicanju, kako svjetske, tako i hrvatske filmske baštine, kao i njezina prožimanja sa svjetskim filmom, a sve s ciljem podizanja razine filmskoga znanja koje bespogovorno spada u temelje suvremene kulture. 

 

Od ove školske godine, filmski program Sedmi kontinent će dočekati učenike osnovnih škola u Kinu Tuškanac, kakvu suradnju očekujete?

U kinu Tuškanac, kao dijelu šire platforme Hrvatskog filmskog saveza (krovne i ključne hrvatske filmske udruge koja već desetljećima okuplja brojne udruge i kinoklubove, provodi prepoznatljive obrazovne programe, organizira festivalske i revijske programe djece i odraslih, prikuplja, obrađuje i čuva zbirke filmskih i vide odjela, izdaje filmske časopise i knjige te održava tematske radionice za djecu i mladež), iznimno se veselimo novo uspostavljenoj suradnji sa Sedmim kontinentom, udrugom koja već nekoliko godina iznimno profesionalno i hvalevrijedno odgaja nove generacije upućenih gledatelja, razvija filmsku ‘pismenost’ te kritičko promišljanje filmskih djela kod djece i mladih, kao i njihovih odgajatelja, učitelja i nastavnika. Naime, obzirom da je jedna od ključnih misija kina Tuškanac sustavna i redovita edukacija izvan strogo nastavnih prostora, usmjerena u prvom redu na osobe koje se nužno ne spremaju ni za kakvu stručnu filmsku djelatnost, već se samo osposobljavaju za uspješniju komunikaciju s filmskim medijem kao sadržajem općeg obrazovanja i opće kulture, kao i činjenicu da Sedmi kontinent djeluje upravo s predanim ciljem odgajanja buduće filmske publike u skladu s prioritetima audiovizualnih djelatnosti na razini Europske unije, ova se suradnja čini logičnim nastavkom naših zajedničkih stremljenja. Slijedom toga, u kinu Tuškanac smo uvjereni kako će suradnja sa Sedmim kontinentom te izvedba njihova izvrsnog i planski osmišljenog programa njihovim polaznicima omogućiti slojevitiji uvid u bogatstvo filmske umjetnosti, te im pružiti dublje i šire gledateljsko obrazovanje koje će im biti od izravne koristi kao ljubiteljima filma ili kao budućim potencijalnim filmskim stvaraocima i proučavateljima filma. Stoga, drage kolegice i kolege iz Sedmog kontinenta, posebno Edita i Ivana – hvala vam na ukazanom povjerenju i dobrodošli u kino Tuškanac! 

Koje novitete može očekivati publika Kina Tuškanac do kraja godine? 

U proteklih godinu dana uveden je niz novih programa, s novim nazivima i novom programskom koncepcijom, pa su tako održane brojne retrospektive velikih redateljskih imena (npr. M. Hanekea, J. Cassavetesa, M. Scorsesea, R. Altmana, W. Allena, K. Mizoguchija, K. Kieślowskog, D. Lyncha, A. Kurosawe, O. Wellesa, J. Hustona, B. Wildera, E. Kazana, S. Lumeta, I. Bergmana i dr.), promocije nacionalnih kinematografija (npr. zlatnog doba korejskog filma, 1955-69, rumunjskog filma Ceauşescuova razdoblja, skrivenog blaga bugarskog filma 1960-ih, čehoslovačkog novog vala i dr.), te predstavljene neke stilske i žanrovske tendencije ili pak teme obrađene na filmu (npr. starost na filmu, brak na filmu, novinarstvo na filmu, screwball komedije, ukrajinski poetski film, znanstveno fantastični film 1950-ih i dr.). Do konca 2019. s velikim zadovoljstvom najavljujemo veliku retrospektivu jednog od trojice velikana japanskog klasičnog filma, Yasujiroa Ozua, retrospektivu najvećeg portugalskog redatelja Manoela de Oliveire, a posebno nas veseli i skorašnji početak Filmskog kurikuluma, novog programa nastalog u suradnji s Hrvatskom kinotekom i profesorima povijesti hrvatskog filma na Filozofskom fakultetu, Hrvatskim studijima i Akademiji dramske umjetnosti, u sklopu kojega će se za studente, ali i za zainteresiranu javnost, prikazivati klasici hrvatske kinematografije prilagođeni kurikulumu nastave hrvatskog filma na Sveučilištu u Zagrebu. U 2020. godini nas pak očekuje pregršt uistinu velikih, legendarnih i kultnih redateljskih imena, kao i intrigantnih tematskih programa koje, kako ne bismo pokvarili ugodna iznenađenja, još ne želimo otkriti, a koji će, nadamo se, biti s ushitom dočekani i popraćeni od strane naših dragih i vjernih gledatelja, kao i onih koji će to tek postati. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo