I ovoga tjedna Sedmi kontinent donosi niz zanimljivih filmskih prijedloga u kojima vaši učenici mogu uživati zajedno sa svojim obiteljima!

Izdvojili smo neke od preporuka kako bismo vama i vašim učenicima predložili najbolje naslove vrijedne gledanja izvan kina. Osim filmova odabranih s javnih televizijskih programa, odabrali smo i filmove dostupne na komercijalnim platformama za koje je potrebno platiti cijenu 1-2$, odnosno 7 do 14 HRK .
 
Pratite nas na našim Facebook i Instagram stranicama gdje ćemo u narednom periodu objavljivati brojne zanimljivosti vezane uz filmsku pismenost!

FILMOVI ZA NAJMLAĐE

Ružno pače
(Hrvatska, 1992.)
r. Mate Lovrić, 15′
Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

“Ružno pače”, priča o maloj ptici rođenoj u dvorištu, koja trpi zlostavljanje sviju oko sebe sve dok jednoga dana ne sazrije u prekrasnog labuda, poznata je svim generacijama, stoga je važno da ju i današnji mališani dožive kao važan trenutak svog odrastanja. Ovaj animirani film za predškolce i najmlađe osnovce, u produkciji Zagreb filma, osmišljen je prema motivima poznate priče za djecu H. Christian Andersena. Crtež je oblikovao i animirao Mate Lovrić, stihove napisao Zvonimir Balog, a glazbu skladao Ozren Depolo.

Preživljavanje
 (Škola crtanog filma Dubrava, 2017.)
Više autora, 1,32’
 
Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

Animirani film “Preživljavanje”, nastao u sklopu škole crtanog filma Dubrava, na dosjetljiv način prikazuje nam kako životinje preživljavaju i snalaze se u prirodi kroz tehniku animiranog papira. Film je nastap u sklopu radionice animiranog filma, a autori su učenici Osnovne škole Faust Vrančić.

Miffy
 (Miffy and friends, SAD, 2003.)
 
Serija je dostupna sljedećoj poveznici.

Miffy je mali zečić koji u svakoj epizodi s jednim od svojih prijatelja odlazi u neku novu pustolovinu. Animirana serija namijenjena je djeci najmlađeg uzrasta, a ističe se jednostavnim bojama i pravilnim linijama poznatog nizozemskog ilustratora Dicka Bruna, prema čijoj je slikovnici napravljena. Crtani serijal ima visoku edukativnu vrijednost i promovira pozitivne poruke i vrijednosti.

FILMOVI ZA OSNOVNOŠKOLCE

Prometna gužva
 (Trafic, Francuska-Italija, 1971.)
r. Jacques Tati, 94’

NEDJELJA, 31. 05. u 11:00 na HRT 3

Crtač modela u skromnoj tvrtki za proizvodnju automobila Altra, gospodin Hulot, skicira kamping-vozilo opskrbljeno brojnim napravama i opremom, vozilo koje mora biti izloženo na Međunarodnom salonu automobila u Amsterdamu. Prevozi prototip iz Pariza na kamionetu kojem je u pratnji i mali sportski žuti auto u vlasništvu Marije, mlade Amerikanke zadužene za odnose s javnošću. Kvar, nestanak goriva i sudar izmiješani s carinskim kontrolama, neprestano prekidaju vožnju. Presijecaju flamanske i nizozemske seoske ceste tražeći automehaničara, da bi na koncu auto prekasno stigao na izložbu. Usprkos ogromnom divljenju koje prototip izaziva kod slučajnih promatrača, Gospodin Hulot će biti otpušten. Odlazi iz salona ravno Mariji u zagrljaj, i to pješice, provlačeći se između nepomičnih automobila u ogromnoj koloni.

Mali gangster
(De Boskampi’s, Nizozemska / 2015.)
r. Arne Toonen, 105’
 
Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

Rik Boskamp stalna je meta zajedljive djece iz susjedstva. Kada mu tata dobije posao u drugom gradu, Rik u selidbi vidi priliku za novi početak. Inspiriran starim američkim mafijaškim trilerom, u potpunosti mijenja svoj stil odijevanja i ponašanja te se novim prijateljima predstavlja kao sin mafijaškog šefa. Međutim u susjedstvo će uskoro doseliti i Roderick iz njegova bivšeg razreda koji zna pravu istinu. Ova šarmantna, duhovita i zabavna komedija o odnosu oca i sina osvojila je nagradu dječjeg žirija za najbolji film i nagradu publike na domaćem KinoKino Festivalu za djecu, ali i niz nagrada na svjetskim festivalima filma za djecu.

Operacija Arktik
(Operasjon Arktis, Norveška / 2014.)
r. Grethe Bøe-Waal, 95’
 
Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

FILMOVI ZA SREDNJOŠKOLCE

Pogrešan pokret
(Falsche Bewegung, Njemačka – Francuska  1975.)
r. Wim Wenders, 103’

PONEDJELJAK 01. 06. u 20:05 na HRT 3

Priča prati putovanje Wilhelma Meistera, mladića s literarnim ambicijama, koji istražuje rodnu zemlju, susreće ljude i pronalazi svoj profesionalni put. Njegove misli povremeno izražava glas naratora. Ovo djelo okvirna je adaptacija romana Johanna Wolfganga von Goethea “Naukovanje Wilhelma Meistera”, ranog primjera žanra Bildungsromana. To je drugi dio Wendersove trilogije filmova ceste koja obuhvaća “Alice u gradovima” iz 1974. i “U toku vremena” iz 1976.

Klarino koljeno
 (Genou de Claire, Francuska / 1970.)
r. Eric Rohmer, 106’
 
UTORAK 02. 06. u 20:05 na HRT 3

Pretposljednja “priča o moralu” iz Rohmerovog prvog filmskog ciklusa (1962.-1972) je humoristična drama “Claireino koljeno”, maestralan prikaz nepredvidivosti i nedokučivosti ljudske prirode i seksualnosti. Ova istančana studija karaktera, koja obiluje intelektualnim čavrljanjima o najrazličitijim stvarima, od pitanja klime preko diplomacije do muško-ženskih odnosa, donosi filmsku priču o zanesenosti mladog diplomata, Jeromea, koljenom tinejdžerice Claire. “Claireino koljeno” nagrađen je prestižnim priznanjem Prix Louis Delluc, nominiran je za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma, te je osvojio brojne druge nagrade.

CURE
(Girlhood, Francuska / 2014.)
r. Celine Sciamma, 112’
 
Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

Céline Sciamma francuska je redateljica koja suptilno i dirljivo pristupa temi odrastanja u svim svojim filmovima (“Water Lilies”, “Tomboy”), a nedavno je kritiku i publiku osvojila senzualnim i emotivnim filmom “Portret djevojke u plamenu” . Njezin film “Cure” (2014) prati 16-godišnju Marieme koja odrasta u nestabilnom okruženju pariškog predgrađa i svoju svakodnevnicu provodi s prijateljicama, svojevrsnom ženskom bandom. Nježan i intiman portret djevojki čija snaga ne isključuje ranjivost, humor i dopadljivost, prikazan je među ostalim na festivalima u Cannesu, Torontu i San Sebastianu.

Uživajte u filmovima koje smo za vas odabrali!

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo