Sedmi kontinent

Sedmi kontinent izdvaja najbolje naslove iz TV programa za mlade filmoljupce

Sedmi kontinent nažalost, kao i svi programi koji podrazumijevaju velika okupljanja, morao je prekinuti svoj program i privremeno otkazati filmske susrete za svoje mlade filmoljupce.
 
U iščekivanju povratka u kina širom Hrvatske gdje ćemo, kada sve epidemiološke mjere popuste, ponovno gledati pomno odabrane naslove iz povijesti svjetske kinematografije, a zatim ih komentirati i analizirati uz prisustvo filmskih kritičara i profesionalaca iz svijeta filma, donosimo vam kratki pregled serija i filmova u kojima vaši učenici mogu uživati zajedno sa svojim obiteljima ispred kućnih ekrana.
 
Kao zaslužen odmor nakon nastave na daljinu, za vaše ćemo učenike svakoga tjedna izdvajati filmove i serije, odabrane s javnih televizijskih programa, kao i s komercijalnih platformi, kako bismo im preporučili najbolje naslove vrijedne gledanja za vrijeme trajanja samoizolacije.
 
Pratite nas na našim facebook i instagram stranicama gdje ćemo u narednom periodu objavljivati brojne zanimljivosti vezane uz filmsku pismenost!

CRTANE SERIJE ZA NAJMLAĐE

HEJ DAGI
Svakoga dana u jutarnjem terminu na HRT 2 ili na sljedećoj poveznici.
HEJ DAGI
Svakoga dana u jutarnjem terminu na HRT 2 ili na sljedećoj poveznici.

Upoznajte Dagija, velikog i dražesnog psa koji vodi klub predškolaca i potiče djecu da se zabave, budu puna energije i – više od svega – da budu maštovita! Dagi svaki put članove kluba nagradi značkom za aktivnost, što oni ponosno pokazuju roditeljima koji dođu po njih na kraju svake epizode.

A JE TO

Svakoga dana u popodnevnom terminu na RTL programu ili na sljedećoj poveznici. 

Crtani film ”A je to!”, poznat još kao Pat i Mat, jedan je od najvoljenijih crtanih filmova svih vremena nastao u Čehoslovačkoj davne 1976. godine. Dva komična lika zapravo su radišni ljudi kojima, nažalost, nešto uvijek nešto uspije krenuti po zlu…

MIŠO I ROBIN
 
Svakoga dana u jutarnjem terminu na HRT 2 ili na sljedećoj poveznici.

Prva edukativno-zabavna animirana serija za najmlađe čiji su junaci Mačak Mišo i crvendać Robin. Uz njih djeca će kroz jednostavne i šaljive sižee otkrivati svijet, prepoznavati oblike, odnose među ljudima i pojave u prirodi. 

LABORATORIJ NA KRAJU SVEMIRA
Serija je dostupna na sljedećoj poveznici

“Laboratorij na kraju svemira” serija je zabavno-obrazovnih emisija u kojima treba popraviti jedan svemirski brod i pomoći njegovu vlasniku, simpatičnom Heklancu da se vrati na svoj planet. U svakoj epizodi brat i sestra, Toni i Maša, uz pomoć heklanog prijatelja izrađuju jednostavan izum kojim će popraviti letjelicu i pritom usvajaju osnovne pojmove iz fizike i kemije. 

FILMOVI ZA OSNOVNOŠKOLCE

DJECA S PLANINE NAPF 
(Die Kinder von Napf, Švicarska / 2011.)
r. Alice Schmid, 90′ 
PETAK 10. 4. u 23:00 NA HRT 3
Primjereno učenicima od 5. razreda nadalje.

Dokumentarni film o sasvim drugačijem odrastanju, u svijetu bez računala i interneta, gdje se za dopisivanje još uvijek koristi papir i olovka. Školarci svaki dan prelaze deset kilometara do škole, a omiljene igre su im one u prirodi. Redateljica Alice Schmid godinu dana živjela je u nestvarnom pejzažu oko sela Romoos, fokusirajući se na detalje koje tamošnji život čine tako posebnim.

MOJ UJAK
(Mon Oncle, Francuska / 1958.)
r. Jacques Tati, 120′

PONEDJELJAK 13.04. u 20:15 na HRT 3
Primjereno učenicima svih uzrasta.

Obitelj Arpel živi vrlo suvremeno u kući opremljenoj najmodernijim pokućstvom i najboljim kućanskim aparatima, a sve je besprijekorno čisto. No, njihov sinčić znatno više vremena provodi kod gospodina Hulota, svog neobičnog ujaka koji živi u staroj pariškoj četvrti u kojoj se djeca još uvijek igraju na ulici, a ulični prodavači prodaju kriške kruha namazane toplom čokoladom.

DUH U MOČVARI 
(Hrvatska / 2006.)
r. Branko Ištvančić, 90′
Film je dostupan na sljedećoj poveznici.
Primjereno učenicima od 4. razreda nadalje.

Brat i sestra, Miron i Melita, odlaze na zimovanje prijatelju Zoltanu (Liptusu) u Kopačevo. U tijeku je velika akcija lokalnog stanovništva i lovačkog društva kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu. Po dolasku, iste noći, dječak Halasz nađen je promrzao na obali gdje bunca da ga je napao bijeli duh na jednom od otoka u močvari…

JEDAN OD MNOGIH
(kratkometražni, animirani / Hrvatska / 2018.)
r. Petra Zlonoga, 6′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.
Primjereno svim uzrastima.

Ja sam jedan. Jedan od mnogih. Jedan od svih, a ipak jedini. Što je to što tražim, a vječno mi izmiče? “Jedan od mnogih” posljednji je animirani film redateljice Petre Zlonoge, nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu.

FILMOVI ZA SREDNJOŠKOLCE

TONI ERDMANN
(Toni Erdmann, Njemačka / 2016.)
r. Maren Ade, 162′

ČETVRTAK 09. 04. u 20:05 na HRT 3

Winfried ne viđa često svoju zaposlenu kćerku Ines, stoga ju odlučuje iznenaditi posjetom, što će rezultirati narušavanjem njezine životne rutine. Usprkos dogovoru da će se vratiti u Njemačku, prerušen u svoj alter ego po imenu Toni Erdmann, Winfried upada u Inesin poslovni život, predstavljajući se kao life coach njezina direktora. Ines počinje shvaćati da njezin ekscentrični otac, nakon svega, zaslužuje mjesto u njenom životu.

DRUGA STRANA NADE
(Toivon tuolla puolen, Finska / 2017.)
r. Aki Kaurismäki, 100′

NEDJELJA 12. 04. u 21:20 na HRT 3

Bivši putujući trgovac s dobitkom na pokeru kupio je restoran i počeo se baviti ugostiteljstvom. Izbjeglica iz Sirije Khaled ilegalno je ušao u Finsku u potrazi za svojom sestrom i zatražio azil. Odbili su ga, on je pojegao i sakrio u blizini Waldemarova restorana,  koji je odlučio pomoći izbjeglici…Među brojnim nagradama i nominacijama na svjetskim festivalima u Berlinu 2017. redatelj Aki Kaurismäki osvojio je Srebrnog medvjeda.

BLOKADA
(dokumentarni, Hrvatska / 2012.)
r. Igor Bezinović, 93′

Film je dostupan na sljedećoj poveznici.

“Blokada” je jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Borba protiv komercijalizacije obrazovanja i blokada nastave na Filozofskom trajala je 34 dana, pobuna se proširila na više od 20 fakulteta diljem zemlje, a studenti su postali relevantan politički subjekt. 

#OSTANITEDOMA i uživajte u filmovima koje smo za vas odabrali!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo