Sedmi kontinent

ŠVENK METODA – POTICANJE FILMSKE PISMENOSTI I RAZVOJ MLADE PUBLIKE KROZ FILMSKI DEBATNI KLUB – PREDAVANJE IVANE JAKOBOVIĆ ALPEZA NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U LJUBLJANI

travanj 2018.

Udruga Djeca susreću umjetnost iz Zagreba u svom petogodišnjem radu sa školama i vrtićima intenzivno se bavi promicanjem filmske pismenosti, a zajedno s Hrvatskim debatnim društvom je za učenike osnovnih škola spojila područje filmske umjetnosti i debate kao radne metode u projektu Filmski debatni klub.
Debatom o filmu žele se poboljšati učeničke kompetencije, a ključni zadatak filmskog debatnog kluba prvenstveno je razvijati napredniji tip filmske pismenosti. Povezivanjem filma i debate žele se obuhvatiti širi interesi djece i mladih te povezati svakodnevno korištenje medijskih sadržaja i mogućnost izražavanja kritičkog mišljenja iz različitih perspektiva što nazivamo ”ŠVENK metoda”. U izlaganju je predstavljen koncept rada filmskog debatnoga kluba te informacije kako osnovati debatni klub uopće. Tijekom izlaganja navedene su brojne aktivnosti i praktične vježbe, primjeri filmova korištenih za vrijeme razvoja projekta i prijedlozi filmskih debatnih modula u svrhu postizanja debate o filmu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo