Sedmi kontinent

“VRTI SVOJ FILM” za edukaciju, ali i obiteljsko uživanje u filmu

Dragi odgajatelji/ce, profesori/ce, učitelji/ce!

U današnjim uvjetima socijalnog distanciranja, kada nam je onemogućen odlazak u kino, a time i zajednički razgovori o filmu, udruga Djeca susreću umjetnost odlučila je pokrenuti za vas i vaše učenike pilot projekt VRTI SVOJ FILM radi edukacije, ali i obiteljskog uživanja u filmu. 

Omogućili smo svim učiteljima i nastavnicima širom Hrvatske besplatno gledanje dvaju najtraženijih filmskih naslova iz našeg programa. Da bismo vam nadomjestili kino doživljaj, snimili smo i edukativne kino dodatke u čemu su nam pomogli brojni filmski profesionalci. Uz pomoć naših metodičkih prijedloga za obradu filmova moći ćete provesti dinamičan i zabavan sat medijske kulture na daljinu. Ovaj projekt pokrećemo uz pomoć djece, nastavnika i roditelja iz cijele Hrvatske kako bismo razveselili vaše učenike dobrim filmom te ih motivirali na promišljanje o sedmoj umjetnosti.

Razgovor s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović

Online iskustvo kino projekcije

Kino dodatci se sastoje od uvoda u filmrazgovora s gostima. Nude cjelovit doživljaj nalik posjetu kinu u sklopu filmskog programa za škole i vrtiće Sedmi kontinent, a snimljeni su i montirani u uvjetima COVID-19 mjera.

Voditelji kino dodataka su mladi filmofili. Oni u estetici vlogaYouTubea i društvenih mreža brojnim animacijama predstavljaju film (3-5 minuta). Nakon projekcije razgovaraju s redateljima, animatorima i kritičarima (7-10 minuta) o predmetnom naslovu, umjetničkoj profesiji i mediju filma.

Uvodu film i razgovor s gostom oblikovani su u skladu s ishodima iz područja medijske kulture. Nude se i zadatci za samostalnu obradu.  

Razgovor s Evom Cvijanović, redateljicom filma Ježeva kuća
Do sada su obrađene dvije animirano filmske poslastice iz kataloga filmova Sedmog kontinenta – Ježeva kuća (razredna nastava) i Phantom Boy (predmetna nastava). U pripremi su i brojni drugi filmski doživljaji.

Ježeva kuća Eve Cvijanović adaptacija je slavne poeme u stop-animacijsko remek-djelo. Načinjeno je od detaljnog šumskog krajolika i mekih vunastih lutaka. Glasove posuđuju glumci svjetskoga glasa – poput Rade Šerbedžije, Kennetha Welsha i France Castel – dok je glazbu nadahnutu žanrom vesterna radio Darko Rundek. Ova koprodukcija Hrvatske i Kanade nagrađivana je na prestižnim festivalima, poput BerlinaleaOttawe i Animafesta, te je uposlila  vodeće hrvatske majstore stop-animacijske tehnike, ali i legendarnog Tima Allena. On nam jepoznat po radu na filmovima Tima Burtona (Frankenweenie Mrtva nevjesta) i Wesa Andersona (Fantastični gospodin LisacOtok pasa). 

Ježeva kuća, o kojoj s djecom u ovom formatu razgovara redateljica Eva Cvijanović, pogodna je za obradu u razrednoj nastavi.

Dugometražni animirani film Phantom Boy ( Jean-Loup Felicioli i Alain Gagnol, Francuska i Belgija, 2015) likovno je nadahnut kubističkim stvaralaštvom Pabla Picassa i franko-belgijskom školom stripa. Ostvaren je u slavnom francuskom studiju Folimage. To je fantazijski,  ali i obiteljski film, rađen kombinacijom klasičnog crteža i računalne animacije. Dobro se otvara demonstraciji filmskih izražajnih sredstava – poput  boje, zvuka i parametara kadra.

Film Phantom Boy  izvorno je namijenjen za obradu u predmetnoj nastavi.

PRISTUP PLATFORMI

Filmska destinacija za djecu i mlade Vrti svoj film u pilotnoj fazi realizira se uz pomoć online platforme www.filmubolnici.org koju je Udruga svojevremeno pokrenula kako bi djeci na bolničkom liječenju omogućila pristup kvalitetnom filmu i filmskoj edukaciji.
U vrijeme karantene i nastave na daljinu, ova će platforma biti na raspolaganju kao medij filmskog iskustva za sve zainteresirane učenike, nastavnike i roditelje u cijeloj Hrvatskoj!

Pristup platformi besplatan je do kraja školske godine, odnosno do 19. lipnja!

Upute za korištenje platforme dostupne su na sljedećoj POVEZNICI!

1. Za prijavu potrebno je zatražiti AKTIVACIJSKI KOD na e-mail adresu vrtisvojfilm@sedmikontinent.org.
Prilikom prijave važno je naglasiti ukupan broj djece koja će sudjelovati u nastavi na daljinu.

2. Učitelji/ce i nastavnici/ce zatim moraju proslijediti dobivene kodove roditeljima ili učenicima koji se potom dobivenim kodom registriraju.

3. Nakon toga na platformu se ulazi uz pomoć lozinke i korisničkog imena.

Učenici mogu odabrati  filmove Ježevu kuću i Phantom Boy s online kino dodatcima (uvodom i razgovorom s gostom) koji se nalaze ispod filma na stranici. 

 Prethodno sudjelovanje u programima Udruge nije preduvjet za sudjelovanje u projektu Vrti svoj film.

Komentari učenika i roditelja nakon pogledanog filma su dobrodošli!  

A ZA OBITELJSKO UŽIVANJE U FILMU – NE ZABORAVITE proslijediti ove poveznice s besplatnim filmovima te upute za registraciju i roditeljima !

METODIČKI MATERIJALI

Učiteljima i nastavnicima dostupni su metodički materijali oblikovani u suradnji s Učiteljskim i Filozofskim fakultetom u Zagrebu.

! Materijali za film Ježeva kuća dostupni su na sljedećim poveznicama: za vrtiće, za 1. i 2. razrede i za 3. i 4. razrede.
! Materijali za film Phantom Boy dostupni su na sljedećoj poveznici.

TKO SVE SUDJELUJE U VRTI SVOJ FILM?

Daljnjim razvojem pilot projekta Vrti svoj film,nakon prestanka izvanredne pandemijske situacije,Udruga planira stvoriti trajnu online destinaciju za djecu, mlade i učitelje kojima je pristup kino-doživljaju i umjetničkom filmu i inače ograničen.

Na projektu su do sada angažirani Animacijski studio Tetrabot i Vedran Štefan, skladatelj Hrvoje Nikšić, redatelji i scenaristi Dalija DozetIvan Sikavica i Anita Čeko te snimatelj i montažer Dario Hacek. Gostuju stalni suradnici programa Sedmi kontinent, stručnjaci različitih filmskih profesija: animatorica i redateljica Eva Cvijanović te filmski kritičari Višnja Vukašinović i Silvestar Mileta

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo