Sedmi kontinent

O nama

razvijamo filmsku pismenost kod djece

Poštovani odgajatelji, učenici i nastavnici,

naša udruga Djeca susreću umjetnost u okviru filmskoga programa Sedmi kontinent djeci i mladima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima želi predstaviti recentne filmske naslove. Smatrali smo važnim u svoj program uvrstiti filmske klasike, kao i hrvatski suvremeni film, kako bismo kod djece razvijali i svijest o nacionalnoj filmskoj baštini.
Pri odabiru filmova vodimo računa o kvaliteti izabranih djela te o sadržajnoj, autorskoj i žanrovskoj raznolikosti, oslanjajući se pritom prije svega na europsku kinematografiju.
Naš filmski program namijenjen je djeci predškolske i školske dobi, a utemeljili smo ga na programskim sadržajima posvećenima medijskoj kulturi. Želimo omogućiti da kvalitetan filmski sadržaj dođe u vrtiće i škole, a edukacijom pomoći djeci da razumiju i samostalno oblikuju audiovizualne poruke. Vođenim analizama filmova otvaramo djeci važne i bliske teme.
Primarni nam je cilj razvijati filmsku pismenost kod djece, a pod tim pojmom podrazumijevamo razumijevanje filma, osvještavanje i radoznalost u odabiru filmova, kompetenciju u kritičkome gledanju filma te sposobnost analize njegova sadržaja, filmskih izražajnih sredstava i tehničkoga aspekta filma.

Program smo nazvali prema igranome filmu Sedmi kontinent jedinoga hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića. Filmska priča o djeci na putu prema kontinentu na kojemu će vrijediti samo njihova pravila savršeno odgovara našoj želji da djeca, potaknuta našim filmovima, započnu svoja vlastita putovanja u otkrivanju novih svjetova.

U svojemu programu, koji provodimo u suradnji s Kinom Tuškanac u Zagrebu, godišnje sudjeluje 12 000 djece. Okupili smo 40-ak stručnjaka iz područja medijske kulture i svijeta filma te podijelili tisuće obrazovnih materijala uz svaki filmski naslov. Želja nam je približiti filmsku umjetnost i djeci iz cijele Hrvatske, posebice djeci iz manjih sredina kojima ovakvi sadržaji nisu lako dostupni. Nadamo se da će i njima naši susreti otkriti nepoznate i nove svjetove.
Posebno smo ponosni na realizaciju inkluzivnih projekcija i analiza filmova za slabovidnu i slabočujuću djecu u suradnji s Unicef-ovim Festivalom o pravima djece, kao i na svoj projekt Sedmi kontinent u bolnici, namijenjen djeci na dugotrajnim liječenjima u zagrebačkim bolnicama.

Edita Bilaver Galinec i Ivana Jakobović Alpeza 

Naš tim

Tko je tko u Sedmom kontinentu

Edita Bilaver

PREDSJEDNICA

Edita Bilaver Galinec, diplomirani je ekonomist s Bocconija u Milanu. Članica je Upravnog odbora Europskog udruženja filma za djecu. Osnovala je vlastitu tvrtku Bilaver Consulting za poslovno savjetovanje, a zajedno s Ivanom i Udrugu Djeca susreću umjetnost. Već dugi niz godina, kroz ta dva potpuno različita poslovna modela, spaja svoje strasti; kulturu i biznis. Oba koncepta temelji na ljubavi prema djeci, posebno imajući u vidu djecu kojima umjetnost i stvarno mora ići u susret. Marljivo i odgovorno pristupa svakom konceptu, kreirajući financijske planove i strateške korake. Uvjerena da umjetnost unosi promjene i razvija vrline u životima djece, sa svijetom sedme umjetnosti upoznaje i svoga sina.

Ivana Alpeza

VODITELJICA PROGRAMA

Ivana Jakobović Alpeza, profesorica je hrvatskog jezika i fonetike, kreativna producentica, selektorica filmova Sedmog kontinenta i voditeljica programa udruge Djeca susreću umjetnost. Područja njezinog interesa kreću se od kulturnog managementa i kulturnih politika, filmske pedagogije i teorije filma, a sjedinjuje ih pokretanjem filmskog programa Sedmi kontinent i poslovno kreativnim brakom s Editom Bilaver Galinec u udruzi Djeca susreću umjetnost. Da može, dokolicu bi kratila soarejama i stammtishevima. Ovako brine o duhovnom i fizičkom zdravlju svoje obitelji.

Marija Georgiev

Marija Georgiev je filmska autorica, scenaristica i edukatorica s interesom za emancipirajuće i participativne prijenose znanja. Diplomirala je sociologiju, a trenutno je na MA studiju filmske dramaturgije u Zagrebu. Vodila je već oko pedeset radionica filmske edukacije, i svaki put je sretna kad ljubavlju za film zarazi nove male i velike polaznike. U udruzi Djeca susreću umjetnost svojim iskustvom doprinosi organizaciji postojećih i kreiranju novih projekata.

Maja Ogrizović

VODITELJICA PROJEKTA FILM U BOLNICI

Maja Ogrizović, magistra mediologije i kulturologije, radnica u kulturi (producentica, edukatorica i komunikatorica) snažno posvećena imaginiranju, stvaranju i provedbi inkluzivnih AV programa i projekata. Zna da kultura mijenja živote pa joj je odlučila posvetiti cijeli svoj. U udruzi Djeca susreću umjetnost donosi filmove u bolnice diljem Hrvatske.

NIKA PETKOVIĆ

KOORDINATORICA PROGRAMA ZA OSNOVNE ŠKOLE

Nika Petković diplomirala je filmologiju na Filozofskom fakultetu u Bologni. Surađivala je s Kinotekom u Bologni (Cineteca di Bologna) na različitim projektima i na festivalu Il Cinema Ritrovato. U Bologni je također surađivala s Nacionalnim arhivom amaterskih filmova Home Movies gdje je imala ulogu istraživačice filmskog gradiva za dokumentarne i eksperimentalne filmske produkcije i izložbe. Osim filmske umjetnosti njeno područje interesa posebno je fokusirano na fotografiju, a dosad je izlagala na nekoliko grupnih i dvije samostalne izložbe. Od 2019. godine živi u Zagrebu i surađuje s Uredom za fotografiju i školom fotografije DRUGI KADAR. Udruzi Djeca susreću umjetnost priključuje se 2020. godine kao koordinatorica programa Sedmi kontinent za osnovne škole.

Ana Naglić

KOMUNIKACIJA SA ŠKOLAMA

Ana Naglić, učiteljica je razredne nastave te trenutno radi u jednoj slavonskoj školi. U filmski program Sedmi kontinent ukljucena je od njegovog samog pocetka i voditeljica je komunikacija sa školama. Rođena Zagrepčanka svoje mjesto pod suncem pronašla je u malom slavonskom mjestu. Obožava rad s djecom i sve što ima veze s njima, a najponosnija je na ljetovanja s udomiteljskom djecom. Uživa u svojoj kućici u cvijeću, a najsretnjja je kada putuje u Zagreb na privatna i poslovna druženja.

Jana Šivak

KOORDINATOR PUTUJUĆI I VRTIĆ

Jana Šivak, apsolventica je produkcije na ADU (nadajmo se ne zauvijek:). U producentskim vodama je od 2004. u raznim područjima. Otkad je postala mama malog Tome poželjela je "manje" stresne dane i svojim produkcijskim i kreativnim vještinama barata u Udruzi Djeca susreću umjetnost na projektima VUKK i Putujući SK. Dio je produkcijskog tima Festival prava djece te s bratom glumcem osmišljava projekte za njihovu UO Grupa. Jako voli excell tablice i veseli ju rad s kreativnim i dragim ljudima!

Martina Jakobović Komorski

KOORDINATOR FILMA U BOLNICI

Martina Jakobović Komorski, profesorica je talijanskog i španjolskog jezika i književnosti, sudski tumač i prevoditeljica, bavi se podukom djece i odraslih. U filmskom programu Sedmi kontinent vodi analize i koordinatorica je projekta Film u bolnici. Kao majka četvero djece ipak najviše voli rad s djecom, čijem se brzom i velikom napretku, uvijek ponovo veseli. Oduševljava ju proces usvajanja i poučavanja stranih jezika, voli romansku kulturu, putovanja i čitanje.

Nikica Šupe

ASISTENT KOOORDINATOR PUTUJUĆI SK

Nikica Šupe, zaljubljenik u filmsku umjetnost i kulturu odlazaka u kino. Izbornik filmskog programa na tvrđavi ''Barone'' u Šibeniku, voditelj filmskih večeri u gradskoj knjižnici ''Juraj Šižgorić'', voditelj art kina i predsjednik kinokluba ''Šibenik''. Moderator projekcija za ''Sedmi Kontinent'' i veseli zabavljač klinaca koji obožava prenositi svoje filmsko znanje.

Sandra Miletić Guja

ADMINISTRACIJA

Sandra Miletić Guja, po profesiji je hotelijersko turistički tehničar i cvjetni aranžer, po izboru je administrator u Udruzi Djeca susreću umjetnost, po srcu je sretna i udana, a po želji uživa u knjigama, filmovima, glazbi, putovanjima, kuhanju i druženju.

Voditelji radionica

MARTIN BABIĆ

Martin Babić, rođen je 1987. godine pod sasvim neobičnim okolnostima i od onda na dalje sve je postalo neobična okolnost. Nakon magistriranja Animiranog filma bavi se snimanjem animiranih filmova, uglavnom u neobičnim okolnostima, te radionicama animiranog filma za djecu i mlade u suradnji sa Sedmim kontinendom, HFS-om, Koferom punom kulture i drugima...

PETRA BELC

Petra Belc diplomirala je filozofiju i religijske znanosti, završila obrazovni program Ženskih studija, i trenutno pohađa poslijediplomski doktorski studij filma i književnosti. Istražuje polje eksperimentalnih filmskih praksi, tekstove objavljuje u popularnim i stručnim časopisima, kustosica je nekolicine galerijskih filmskih programa i autorica brojnih filmskih kino/TV trailera.

IGOR BEZINOVIĆ

Igor Bezinović diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je petnaestak kratkometražnih filmova i dugometražne filmove „Blokada“ i “Kratki izlet”. Radi kao predavač na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, a predavao je i na radionicama brojnih filmskih udruga. Filmom se bavi profesionalno i amaterski. Fragmente o svakodnevici i metafizici objavljuje na Tumblr blogu Lavandin.

HRABREN DOBROTIĆ

Hrabren Dobrotić, diplomirani kroatist i komparatist književnosti, trenutno na doktoratu iz književnosti. Nakon završetka škole za filmsku kritiku i analizu u Kino klubu Zagreb, objavljivao recenzije u Zarezu, na filmskom blogu Goodtalking te na Arteistu. U Sedmom kontinentu vodio je filmske analize, razgovore i uvodnike te sudjelovao u projektu Film u bolnici. Bavi se i glazbom, svira u irskom punk-rock bendu, a niz godina se predano bavi i kušanjem piva.

TINA ŠIREC DŽODAN

Tina Širec Džodan, profesorica povijesti umjetnosti i sociologinja kulture, radi kao tajnica HDLU Istre, kustosica, predaje slovenski jezik u pulskoj Gimnaziji i ŠPUD-u, no fokus djelovanja joj je oduvijek bio muzejska pedagogija i neformalni oblici školovanja. Rodnoj Puli, u kojoj se odrastanjem na filmskim festivalima zarazila „filmskom groznicom“ još u ranom djetinjstvu, vratila se nakon 18 – godišnjeg života u Ljubljani. U programu Sedmog kontinenta vodi radionice sa školskom i predškolskom djecom te uvodnike.

SNJEŽANA GABELIĆ

Snježana Gabelić, profesorica je hrvatskoga jezika u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, autorica je Vodiča za lektiru i gramatičkog udžbenika za drugi razred gimnazije u izdanju Školske knjige, voditeljica je filmskog kluba Nkg/a. Bavi se i pripremama za maturu u Trinomu. U filmskom programu Sedmi kontinent vodi filmske razgovore, analize i uvodnike, a osim djece često poučava nastavnike o metodici filmske umjetnosti. Obožava svoju obitelj, knjige i filmove.

EVA KRALJEVIĆ

Eva kraljević, diplomirana je filmska snimateljica i redateljica. U Sedmom kontinentu vodi filmske analize. Predavala je film i fotografiju na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, vodila radionice o filmu za mlade u sklopu filmskih festivala, a kao snimateljica radila je na nizu dokumentarnih i igranih filmova. Pored filma, bavi se sistemskim konstelacijama i medijacijom, voli planinariti i pjevati u zboru. Trenutno je na masteru iz dokumentarne režije u Engleskoj gdje završava svoj drugi dokumentarni film.

NINO KOVAČIĆ

Nino Kovačić je filmski, kazališni i medijski kritičar te dugogodišnji suradnik u produkciji filmskih festivala kao koordinator, selektor i voditelj Q&A (ZagrebDox, Animafest, Zagreb Film Festival, 25fps, DHF). Kao kritičar objavljivao je u časopisima poput Filmonauta, Zareza, Hrvatskog filmskog ljetopisa, portalima Kulturpunkt, Palunko, moj-film te emisiji Hrvatskog radija Filmoskop. Kao filmski edukator radi u sklopu projekta Sedmi kontinent od 2014. Živi i radi u Zagrebu.

VALENTINA LISAK

Valentina Lisak prevoditeljica je i filmska kritičarka. Članica je Hrvatskog društva filmskih kritičara i uredništva časopisa Filmonaut. Surađivala je s festivalima kao što su Zagreb Film Festival, ZagrebDox, Pulski filmski festival, Dani hrvatskog filma, Animafest, Sonic Acts Festival u Amsterdamu i dr. U sklopu Sedmog kontinenta vodi analize i piše edukativne eseje o filmovima. Najviše voli povremene bjegove u prirodu, daleko od kompjutorskih ekrana i pouzdanog mobilnog signala.

MARIN LISJAK

Marin Lisjak studira komparativnu književnost i kroatistiku pri FFZG te Filmsku dramaturgiju pri ADU. U sklopu filmskog programa 7K vodi analize filmova s osnovnoškolcima te razgovore s uvaženim i ne toliko uvaženim hrvatskim filmašima. Trenutno planira svoju prvu televizijsku seriju. Privatni mu je život toliko neuzbudljiv da – osim preporuka za filmove i serije – nema s čima zamarati čitatelje!

KARLA LONČAR

Karla Lončar je diplomirana komparatistica i sociologinja, a trenutno studira na Poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu. Zaposlena je kao suradnica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Stipendistica je američkog programa Fulbright, u sklopu kojega se na Pratt Instituteu (New York) pripremala za disertaciju o TV seriji Twin Peaks. U Sedmom kontinentu sudjelovala je u osmišljavanju priručnika za radionice te je vodila analize i razgovore o filmovima

IGOR MEDIĆ

Igor Medić profesor je hrvatskoga jezika u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. U filmski program Sedmi kontinent bio je uključen od samoga početka, isprva kao voditelj filmskih analiza i radionica u prostorima MSU-a, a potom i kao autor metodičkih materijala za pojedine filmske analize. Osim što uživa u čitanju najrazličitijih tekstova i u gledanju filmova, voli poticati druge da o njima kritički razmišljaju i argumentirano raspravljaju.

IVA NEMEC

Iva Nemec, profesorica je hrvatskog i talijanskog jezika te dramska pedagoginja. Predsjednica je udruge Kaleido u kojoj vodi multidisciplinarne umjetničke projekte i dramske radionice za djecu i mlade te tematske radionice za učitelje i nastavnike. Slobodno vrijeme uči od svoje dvoje djece i s njima smišlja priče koje pretvara u slike koje govore.

TEA NUCAK

Tea Nucak, magistrica animiranog filma, redateljica animiranih filmova 'Otok' i 'Plesna haljina žutog mjeseca'. Učiteljica sam u osnovnoj školi. U tom poslu volim promatrati i sudjelovati u dječjoj kreativnosti, radoznalosti i životnoj radosti. Svakodnevno se bavim fotografiranjem, slikanjem, pišem priče i crtam skice za novi film.

IVAN PAVLOVIĆ

Ivan Pavlović, profesor je hrvatskog i latinskog jezika i književnosti, amaterski sudionik dječjih emisija, kazališnih predstava, jednog dugometražnog igranog filma, voditelj dramskih grupa, povremeni saksofonist i jedriličar, profesionalno novinar i zaposlenik zagrebačke II. gimnazije. U filmskom programu Sedmi kontinent vodi filmske analize i razgovore o filmu i filmskim stvarima s ljudima koji vole (i prave) film ili upravo otkrivaju kako se to čini. S kćeri najradije gleda kraći metar, sa suprugom radije duži.

MIRJANA DOBLANOVIĆ PEKICA

Učiteljica hrvatskoga jezika zaposlena u OŠ Svetvinčenat. Filmofil po osobnom opredjeljenju, pokušava filmom zaraziti i svoje učenike kroz nastavu i izvannastavne aktivnosti. U školi vodi Meku – radionicu medijske kulture kroz koju najčešće s djecom producira kratkometražne filmove različitih rodova.

GORANKA PERKOVIĆ

Goranka Perković je na papiru učiteljica hrvatskog jezika i arheologinja, a u stvarnosti neselektivna zamjenska učiteljica i domaćica u Mediteranskom plesnom centru. Na Sedmom kontinentu moguće ju je susresti u Istarskoj županiji gdje vodi analize od kojih je jednu i napisala ili u sezonskim letovima koji ju dovode u grad Zagreb gdje čini isto. U mladosti je pokušala ozakoniti svoju ljubav prema filmu prijavom na ADU, no u zrelosti prihvaća ljepote izvanbračne zajednice s njime.

ANJA PLETIKOSA

Anja Pletkosa je dramaturginja s diplomom komparativne književnosti i kroatistike. Radi kao urednica i lektorica, u kazalištu i na filmskoj edukaciji djece i mladih, a na Sedmom kontinentu radi kao voditlejica filmskih analiza i autorica kratkih motivacijskih filmskih formi. U slobodno vrijeme ne bi mogla bez joge, prijatelja, obitelji i jazavčarke Lusi, te putovanja s najdražom osobom na svijetu.

MAJA STANKOVIĆ

Maja Stanković, profesorica je hrvatskoga jezika, dramska pedagoginja, amaterska glumica i pripovjedačica bajki. U filmskom program Sedmi kontinent vodi radionice, a u OŠ kralja Tomislava predaje Hrvatski jezik. U slobodno vrijeme čita knjige i piše poeziju.

ANTONIJA VELJAČIĆ

Antonija Veljačić magistrica je animiranog filma i novih medija. Vodi školu crtanog filma za djecu i mlade u Zagreb filmu. Osobito voli mačke.

VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ

Višnja Vukašinović, profesorica je engleskoga jezika, filmska kritičarka, kustosica u MM centru, voditeljica filmskih večeri u Močvari. U filmskom programu Sedmi kontinent vodi filmske razgovore, analize i uvodnike, a u OŠ JJ Strossmayer vodi Filmski debatni klub. Osim djecu, često poučava učitelje i nastavnike o filmu. Višnja obožava sve što je film i filmsko, zaljubljena je u majčinstvo i avanturistička putovanja, a nadamo se uskoro i nekom njezinom režijskom dugometražnom uratku.

VJERAN VUKAŠINOVIĆ

Vjeran Vukašinović diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost u Zagrebu. Od 2001. realizirao je nekoliko kratkih filmova i jedan cjelovečernji, od kojih je «Kad se smrkne» (2003.) osvojio nagradu na festivalu kratkog fima u Mostaru i «Odredište nepoznato» (2011.) nagrađen je nagradom žirija na Vukovarskom filmskom festivalu. U sklopu programa Kinokluba Zagreb vodi autorske filmske radionice, povremeno objavljuje kritike te vodi filmske analize za učenike osnovnih škola u sklopu projekta Sedmi kontinent.

DINA VUKELIĆ

Dina Vukelić dramaturginja je i scenaristica, autorica više drama, adaptacija i scenarija za kratke igrane filmove. Surađivala je s nekoliko kazališta, filmskim i TV produkcijskim kućama, Hrvatskim radijom i HRT-om. Pored pisanja, filma i kazališta, Dina voli crtanje, čitanje i videoigre, a od 2016. godine suradnica je Sedmog kontinenta, gdje vodi radionice optičkih igračaka i radionice filmske analize.

ANAMARIJA ŽUGIĆ

Anamarija Žugić diplomirana je komparatistica i latinistica, doktorandica na studiju Književnosti, filma, izvedbenih umjetnosti i kulture. U Sedmom kontinentu vodi analize, radionice optičkih igračaka i filmske razgovore, a kada nije pred filmskim ekranom, uživa u kazališnim predstavama i koncertima te uređuje zanimljiva izdanja u izdavačkoj kući Ex Libris. Njezina je velika ljubav pjevanje, kojim se redovito bavi u svim oblicima - klasično, jazz, blues i rock.

FILMSKI PROFESIONALCI

TAMARA BABUN

Producentica

BOJANA BURNAĆ

Direktorica fotografije, filmska redateljica i scenaristica

ČEJEN ČERNIĆ

IVANA GULJAŠEVIĆ

Samostalni umjetnik

BRANKO IŠTVANČIĆ

Filmski umjetnik

BRANKO IVANDA

Direktorica fotografije, filmska redateljica i scenaristica

VANJA JAMBROVIĆ

TIBOR KESER

Producent

DANIEL KUŠAN

JURAJ LEROTIĆ

CARMEN LHOTKA

predavač na Veleučilištu VERN, filmska montažerka

DARKO MASNEC

MARTINA MEŠTROVIĆ

MATEJ MEŠTROVIĆ

HRVOJE NIKŠIĆ

Glazbenik i tonski tehničar

BOŠKO PICULA

Docent na Fakultetu političkih znanosti i filmski analitičar

MILIVOJ POPOVIĆ

VELJKO POPOVIĆ

DINKA RADONIĆ

MIROSLAV SIKAVICA

ALEN SINKAUZ

NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ

Filmski redatelj

DRAŽEN ŠIVAK

PETRA ZLONOGA

Grafička dizajnerica, ilustratorica i animatorica

DRAŽEN ŽARKOVIĆ

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo