AKTIVNOSTI PRIJE PROJEKCIJE FILMA

MOTIVACIJA

Prije gledanja filma učitelji s učenicima mogu progovoriti o srodnim temama koje mogu poslužiti kao dobar uvod i podloga za slojevito shvaćanje dokumentarnog filma Oblak. Moguće su teme sljedeće: značenje i važnost prijateljstva i zajedništva, prihvaćanje okoline, odnos s roditeljima, sagledavanje stvari iz tuđe perspektive, razumijevanje i poštivanje drugoga i drukčijega, nasilje među djecom i mladima, nasilje u našoj okolini,  potreba i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu.

Prva aktivnost

Prisjetiti se što je to ANIMIRANI FILM, a što IGRANI FILM. Osnovne osobitosti rodova upisati u tablicu.

RADNI LIST 1.

Druga aktivnost

Voditelj radionice na projektoru ubrzano prikazuje neke novinske vijesti  ili kratke isječke iz aktualnih informativnih emisija. Čitamo i komentiramo neke od naslova novinskih članaka:

Maloljetnik prebio mladića (25), trebao biti u popravnom domu
Na Županijskom sudu u Splitu je potvrđeno kako su protiv maloljetnika koji je u subotu pretukao Juru (25) u Šibeniku podigli oko 40 kaznenih prijava
GRUPA mladića sinoć oko 1,45 sati nasrnula je u Bjelovaru na 23-godišnjeg Bojana Crnojevića koji se sa djevojkom vraćao iz subotnjeg izlaska.
U klasičnoj "cipelarki" Bojan je zaradio teške ozljede glave i lica, te se bjelovarski liječnici bore za njegov život, piše Večernji list. Navodno su na Bojana nasrnuli kada je u parku pjevušio neku pjesmu. Pitali su ga što pjeva, a on im je odgovorio "je li pjevanje zabranjeno".
Tada su šake počele letjeti na sve strane te je Bojan pao i udario u parkirani automobil. Njegova djevojka je pozvala policiju i hitnu. Roditelji su angažirali odvjetnika.
HRT DNEVNIK – Desetak učenica starijih razreda osječke Obrtničke i Trgovačke škole tijekom velikog odmora ispred Ekonomske škole u Tvrđi brutalno su pretukle 15-godišnju učenicu te škole, koja je pritom zadobila posjekotinu iznad desnog oka…

Jeste li sami doživjeli nasilje?
Svatko od nas barem se jednom osjetio ugrožen i nemoćan. Učenici raspravljaju na tu temu.

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2020 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo