PHANTOM BOY

Analiza

METODIČKI PRIJEDLOZI ZA OBRADU ANIMIRANOG FILMA PHANTOM BOY (2015.)

REDATELJI: Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol

VRIJEDNOSTI KOJE OSVJEŠĆUJEMO I RAZVIJAMO UZ FILM:

– ljubav prema filmu i filmskoj umjetnosti; uočavanje sličnosti i razlika između igranog i animiranog filma;

– senzibilitet prema djeci ili ljudima u bolnici, osvješćivanje važnosti održavanja toplih prijateljskih odnosa, povjerenja.

Pripremile:

Snježana Gabelić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti
Višnja Vukašinović, filmska kritičarka, profesorica engleskoga jezika i komparativne književnosti

Mentor i recenzent:

doc. dr. sc. Marina Gabelica, Učiteljski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

UVOD

Obrazovni materijal uz igrani film Phantom Boy

Predmetnim sadržajem želi se učiteljima i djeci podastrijeti obavijesti o filmu, načini obrade teme filma te filmskih izražajnih sredstva pripremljenim aktivnostima i radnim listovima. Metodičke prijedloge za obradu, pripremu i ponavljanje pripremila je profesorica hrvatskoga jezika, a esej i pojmovnik filmska teoretičarka. Cilj je programa Sedmi kontinent poučiti najmlađe o filmu i filmom. Želja nam je da doživljaj filma bude potpun kako bi djeca bila motivirana za razgovor o filmu i u razredu.

Redatelji: Jean – Loup Felicioli, Alain Gagnol

Scenarij:  Alain Gagnol

Producenti: Jaques – Remy Gierd, Sophia Harvey

Glazba: Sergie Besset

Montaža: David Jesteadt

Glume: Audrey Tautou, Jean Pierre Marielle, Edouard Baer, Gaspard Gagnol

Jean – Loup Felicioli (1952) studirao je likovnu umjetnost u Annecyju, Strasbourgu, Perpignanu i Valenceu, a 1987. priključio se studiju Folimage kao animator. Kao produkcijski dizajner radio je na dugometražnom filmu Žablje proročanstvo (La Prophétie des grenouilles, 2001), a 1996. režirao je film L’égoïste s Alainom Gagnolom, s kojim će nastaviti surađivati na brojnim drugim projektima.

Alain Gagnol (1967) studirao je ilustraciju, strip i animaciju na École Emile Cohl u Lyonu. Nakon studija grafičkih umjetnosti počeo je raditi za Folimage kao animator. Godine 1996. režirao je L’égoïste s Jean-Loupom Feliciolijem, s kojim će nastaviti surađivati na brojnim drugim projektima. Pisao je za izdavačke kuće Gallimard, Le Cherche Midi i Magnard jeunesse.

Njihov prvi dugometražni film, Une vie de chat, nominiran je za Oscara 2012, a dugometražni 2D-uradak, Phantom Boy upravo je krenuo u distribuciju.

Toronto IFF, Rio de Janeiro IFF, Ghent IFF, Buenos Aires Independent IFF, San Francisco IFF, Seattle IFF

Glumci Audrey Tautou i Jean Pierre Marielle zajedno su glumili u igranom filmu Da Vincijev kod.

Naš spisatelj Zlatko Krilić razvio je priču o bolesnom dječaku koji može izlaziti iz tijela u knjizi Zabranjena vrata.

Film vrlo plastično prikazuje New York u kojem se radnja zbiva.

Atmosfera filma podsjeća na neke poznate serije kao npr. televizijska serija Soprano.

SAŽETAK FILMA

Tajanstveni zlikovac u gradski računalni sustav ubacio je opasni virus, a ozlijedio je i policajca Alexa, koji mu je bio za petama. Alexa zadržavaju u bolnici gdje upoznaje 11-godišnjeg Lea. Kad poželi, dječak postaje nevidljiv i prolazi kroz zidove. Znatiželjna novinarka Mary, u koju je Alex tajno zaljubljen, kreće u potragu za opasnim kriminalcem izobličenog lica, no opasni ljudi ju zarobe. Alex i Leo udružuju snage i koriste sve svoje moći da spase Mary, ali i cijeli New York.

SIŽE FILMA

Jedanaestogodišnji Leo teško je bolestan te je zbog primanja terapije smješten u bolnicu gdje ga redovito posjećuju roditelji i mlađa sestrica. Dječak u bolnici krati vrijeme čitajući stripove i detektivske priče, ali i uživajući u svojoj novostečenoj nadnaravnoj moći. Naime, od kada se razbolio Leo može napustiti svoje fizičko tijelo i poput fantoma ili duha lebdjeti gdje god poželi te prolaziti kroz zidove i ostale materijalne prepreke. Pri tom njegova svijest ostaje prisutna u fizičkom tijelu koje je za vrijeme fantomskog leta nepokretno, ali može govoriti i prenositi ono što dječakov duh za to vrijeme vidi. Uskoro će ovu nevjerojatnu moć dječak dobiti priliku iskoristi u rješavanju zločina baš kako to biva u pričama o super junacima koje rado čita. Naime, u bolnici Leo upoznaje simpatičnog policajca Alexa koji je završio na intenzivnoj njezi s nogom u gipsu nakon što ga je napao opasni zlikovac poznat kao Čovjek sa slomljenim licem i njegova dva pomoćnika. Njihov je plan uz pomoć opasnog kompjuterskog virusa onemogućiti normalno funkcioniranje grada (New York),  te ucjenjuju gradonačelnika tražeći milijardu dolara kako bi zauzvrat zaustavili svoj pakleni naum. Leo će koristeći svoje fantomsko lebdeće tijelo pomoći Alexovoj prijateljici novinarki Mary da se suprotstavi Čovjeku sa slomljenim licem i na kraju onemogući da zloćudni virus izvrši svoju funkciju. Pri tom će Leo pokazati nevjerojatnu hrabrost jer će, unatoč tome što se u određenom trenutku uvijek mora vratiti svom fizičkom tijelu jer počne naglo gubiti snagu, u ključnom trenutku ostati uz Mary i žrtvovati se kako bi spasio nju, ali i cijeli grad. Srećom, svoju požrtvovnost  neće platiti najvišom cijenom te će u konačnici ozdraviti nakon što je kao fantomski dječak pokazao nadljudsku hrabrost i spasio New York.

Esej o filmu

Jedan od najtežih izazova što ih pred nas stavlja život svakako je bolest. Ne postoji nikakvo logično objašnjenje zašto jedni obolijevaju, a drugi ne, odnosno zašto jedni moraju proći kroz golgotu što je čovjeku donosi gubitak zdravlja. No, u izazovima se često krije i prilika da saznamo koliko smo zapravo jaki i da otkrijemo da se u svakome od nas krije i čudesna snaga što nam je daju nada, ljubav i požrtvovnost. S takvom situacijom suočava se i junak francuskog animiranog filma Phantom Boy, jedanaestogodišnji Leo koji je teško bolestan – izgubio je kosu, omršavio i sada prima terapiju zbog koje je u bolnici odvojen od svoje obitelji.  No, njegova će mu teška bolest donijeti neočekivani dar. Otkada se razbolio Leo može napustiti svoje fizičko tijelo i kao fantom lebdjeti gradom te čak prolaziti kroz zidove i druge materijalne prepreke.

Provodeći dane u bolnici dječak se sprijatelji s policajcem Alexom kojem će sa svojim čudesnim moćima pomoći riješiti izuzetno tešku situaciju koja vlada u New Yorku. Naime, grad je pod prijetnjom opakog zlikovca poznatog kao Čovjek sa slomljenim licem koji posjeduje pogubni kompjuterski virus za kojeg tvrdi da će ga upotrijebiti ukoliko mu se do ponoći ne isporuči jedna milijarda dolara. Dakle, poput klasičnog super-junaka, naš Leo ima samo 24 sata da spasi svijet kao i super-moć koje će mu u tome pomoći. U tom smislu zaplet filma postavljen je klasično žanrovski kao napeti akcijski triler u kojem stalno strepimo nad sudbinom svijeta i glavnog junaka u napetoj borbi sa zlikovcima, ali i vremenom.

Film je nastao u slavnom francuskom studiju za animirani film Folimage, a njegovi autori Jean-Loup Felicioli i Alain Gagnol za svoj su prethodni film Mačak u Parizu (A Cat in Paris, 2010.) bili nominirani za Oscara. Ovaj nadahnuti autorski dvojac u Phantom Boyu opet koriste poznati grad i njegove mitske vizure kao ključan vizualni element filma kao i strukturu kriminalističkog žanra. Ovaj put grad nije Pariz, već New York koji je prethodno ovjekovječen u pregršt filmskih klasika. Ovu činjenicu autori koriste na kreativan način pa u animiranom mediju parafraziraju prizore iz poznatih njujorških filmova, na primjer one iz Annie Hall i Manhattan Woodyja Allena. Uz to obilno se koriste ikonografijom film noira pa se kao lokacija pojavljuje gradska luka, zlikovci nose mantile i šešire kakve su svojedobno popularnim učinili likovi hard-bolied kriminalističkih filmova. Priliku za inventivno korištenje filmske boje i glazbe daju napeti noćni prizori u koje spada i kulminacija filma u kojoj se na upečatljiv način koristi spoj kompjuterske animacije i one klasične crtežne.

Jedna od najvećih vrijednosti filma svakako je ona likovna jer su junaci nacrtani izrazito upečatljivo i često s asimetričnim detaljima (na primjer nejednake oči) što im daje posebnu draž čineći ih na neki način još realnijim. U kreiranju upečatljivog zlikovca autorski je dvojac pak posegnuo u povijest umjetnosti, preciznije kubizam i Picassova remek-djela pa je vizualno atraktivan Čovjek sa slomljenim licem nacrtan  tako da nalikuje figuri s nekog od kubističkih platana velikog majstora. Njegovo će kompleksno lice koje skriva mračnu tajna u konačnici ostati nepomično pred hrabrošću i požrtvovnošću jednog jednostavnog dječaka. Jer, Phantom Boy nije tek još jedna priča o spašavanju svijeta, već poruka svoj djeci da i u najtežim trenucima pronađu snagu za borbu i život baš kako je to učinio neustrašivi Leo koji nije pobijedio samo zločinca, već i zloćudnu bolest.

VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2020 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo