Projekti i suradnje

FILM U BOLNICI I ONLINE PLATFORMA

Sedmi kontinent u bolnici posebno je oblikovan program razvijanja filmske pismenosti u osnovnim školama namijenjena djeci i mladima koji dulje borave u bolnici. Udruga Djeca susreću umjetnost ovaj je program osmislila kao nadopunu programa Škole u bolnici, a organizira se od 2014. godine u suradnji s pet zagrebačkih bolnica uz podršku Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.
Program obuhvaća filmove koji su i dosad bili uključeni u programe Udruge te su prilagođeni različitoj dobi djece u rasponu od 7. do 15. godine i provodi se na odjelima pedijatrije i onkologije KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Dječja bolnica Srebrnjak, Klinika za dječje bolesti te Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb.
Nakon projekcija filmova, koje se održavaju u zajedničkim prostorijama bolničkih odjela, djeca se susreću s gostima filmašima iz Sedmog kontinenta te sudjeluju na, za tu priliku posebnoj prilagođenim radionicama optičkih igračaka ili analiziraju odgledani film s našim educiranim voditeljima. Posebno su dirljivi i vrijedni naši filmski susreti s malim pacijentima u zagrebačkim bolnicama, nadamo se da im barem na kratko možemo olakšati i razvedriti duge dan u bolnici te među njima potaknuti interes za filmsku umjetnsot i samostalno kreativno stvaralaštvo u sklopu zanimljivoga, raznolikoga i metodički osmišljenog programa!

MINISTARSTVO KULTURE I RUKSAK (PUN) KULTURE

Program Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je u svoj program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, nacionalni dopunski program u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj u 2014.  i 2015. godini, u okviru programskoga područja filmske umjetnosti.
Više detalja o rezultatima provedbe toga projekta možete pregledati na poveznicama Ministarstva kulture.

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Jeste li ikad razmišljali o tome kakav značaj ima glazba za doživljaj koji u Vama pobuđuje Vaš najdraži film?
Od jesenskoga ciklusa 2014. godine Udruga Djeca susreću umjetnost, potaknuta trendom glazbenih izvedbi uživo uz projekcije filmova, redovito će organizirati projekte u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom nastojeći uz razvijanje filmske pismenosti među mladima osvješćivati među njima i povezanost filma s drugim umjetnostima. Temeljni je cilj ove suradnje odgajati nove generacije koje će s razumijevanjem i kritički pristupati različitim umjetničkim pojavama s kojima se susreću te koje će osviješteno njegovati ukus za filmsku, glazbenu, likovnu i druge umjetnosti.

Prvi je zajednički projekt projekcija Chaplinova filma Mališan uz glazbenu pratnju uživo. Program je namijenjen učenicima 3. i 4. razreda osnovnih škola, a bit će izveden u studenome 2014. godine.
Više detalja o tome projektu i točan termin izvedbe bit će dostupni uskoro!

UNICEF I FESTIVAL O PRAVIMA DJECE

Udruga Djeca susreću umjetnost s Unicefovim Festivalom o pravima djece surađuje od 2012. godine, a 2013. godine u suradnji s Festivalom organizirala je inkluzivnu projekciju nagrađivanoga nizozemskog igranog filma Kauwboy, koji je i inače dijelom programa Sedmi kontinent. Uz učenike zagrebačkih osnovnih škola sudjelovali su i učenici osnovne škole Poliklinike SUVAG te Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek.
U prepunoj kinodvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti nakon projekcije s učenicima je o glazbi u filmu razgovarao filmski kritičar Boško Picula, a nakon poticajnoga razgovora uslijedile su posebno prilagođene, inkluzivne analize odgledanoga filma uz stručno vodstvo u kojima su slabočujući učenici iz SUVAG-a te slijepi i slabovidni učenici iz Centra Vinko Bek sudjelovali s učenicima iz redovnoga školskog sustava.
Potaknuta izvrsnim reakcijama na prvu inkluzivnu projekciju Udruga je isti program odlučila nastaviti razvijati kako bi i slabovidnim i slabočujućim osnovcima ponudila posebno iskustvo – kvalitetan filmski sadržaj, mogućnost razgovora o odgledanome filmu i iskustvo sudjelovanja u vođenoj analizi filma. Pridružite nam se!

SLIKE U POKRETU

Program Slike u pokretu – Igra za lijevo i desno oko osmislila je Nada Beroš, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu kao nadopunu filmskoga programa Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost. Program se realizira u suradnji s kustosima i vodičima MSU-a, u susretu s originalima umjetničkih djela u izložbenim dvoranama stalnog postava Muzeja.Učenici, nakon odgledanoga filma i razgovora o filmu, mogu sudjelovati u analizi filma ili u jednome od dvaju edukativnih programa osmišljenih za osnovce u Muzeju.
Budući da se program vodstva Igra za lijevo i desno oko realizira u sklopu filmskoga programa, izabrana djela iz stalnog postava Zbirke u pokretusadrže elemente karakteristične za analizu i poimanje filmskih djela, kao što su: kadar, rez, svjetlo, pokret, prostor, promjena…

ZAR JE TO UMJETNOST?

Program Zar je to umjetnost? osmislila je Nada Beroš, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu kao nadopunu filmskoga programa Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost. Program se realizira u suradnji s kustosimai vodičima MSU-a. Učenici, ovisno o odluci svojega učitelja, nakon odgledanoga filma i razgovora o filmu, mogu sudjelovati u analizi filma ili u jednome od dvaju programa osmišljenih za osnovce u Muzeju.
U programu Zar je to umjetnost? , nazvanome po tom često neodgovorenome pitanju u Muzeju, cilj je provesti mlade posjetitelje kroz postav Zbirki u pokretu,stavljajući naglasak na djela koja pobuđuju takav upit. Interpretirajući, metodom heurističkoga dijaloga, dvadesetak djela u stalnome postavu Zbirki u pokretu, osobito u cjelini Pod Duchampovom kabanicom, osvrnut ćemo se i na stogodišnju povijest umjetnosti rodonačelnika suvremene umjetnosti, Marcela Duchampa, koji je „izumio“ ready-made, odnosno priskrbio običnome predmetu status umjetničkog djela u galerijskome kontekstu. „Revolucija“ koju je tim činom pokrenuo imala je neslućene posljedice za umjetnost i muzejsko-galerijske prezentacije. Umjetnost je zadobila nove kriterije vrednovanja, proširila svoje granice i propustila život unutar posvećenih muzejskih dvorana.

Mnogi radovi koji se temelje na načelu „ready-madea“ nalaze se i u stalnom postavu MSU-a. Upravo ćemo šetnjom kroz postav, pogledavši izbliza radove Borisa Bućana, Mladena Stilinovića, Svena Stilinovića, Đorđa Jandrića, Ivana Kožarića, Dalibora Martinisa, Jimmija Durhama, Brace Dimitrijevića, Dube Sambolec i drugih umjetnika, analizirajući ta djela, saznati kako običan predmet može promijeniti svoju ulogu i značenje kad ga dotakne misao i ruka umjetnika.

FILM KAO KORELACIJSKO SREDSTVO U NASTAVI

Film kao korelacijsko sredstvo u nastavi projekt je u razvoju. Udruga Djeca susreću umjetnost namjerava okupiti skupinu učitelja i nastavnika iz različitih predmeta koji bi u suradnji s Udrugom odabrali pojedine nastavne cjeline ili nastavne jedinice koje bi se na nastavi, na različitim razinama i na različite načine, mogle učinkovitije, zanimljivije i poticajnije obrađivati uz pomoć filmskoga medija. Više informacija bit će dostupno uskoro!