Sedmi kontinent

Projekti i suradnje

suradnja s ministarstvom kulture i ruksak (pun) kulture

Program Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je u svoj program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, nacionalni dopunski program u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj od 2014. godine pa do danas, u okviru programskoga područja filmske umjetnosti.
Dosada smo posjetili djecu u školama i vrtićima na otocima Hvaru i Malom Lošinju te u gradovima i mjestima Vukovaru, Petrinji, Loboru, Kožino, Knin, Pakrac, Draganić, Tučepi, Gradac, Križ, Slano, Čaglin i Zagreb.

 

Više detalja o rezultatima provedbe toga projekta možete pregledati na poveznicama Ministarstva kulture: www.min-kulture.hr/

suradnja s hrvatskim debatnim društvom i filmski debatni klub

Naša potraga za novim mogućnostima približavanja sedme umjetnosti najmlađima te poticanjem argumentiranog i kritičnog promišljanja dovela je do osnutka prvog filmskog debatnog kluba zahvaljujući financiranjima Ministarstva znanosti i obrazovanja. U suradnji s Hrvatskim debatnim društvom (HDD) i u okviru projekta ŠVENK filmska pismenost i filmski debatni klub osnovan je prvi debatni klub u Osnovnoj školi Josip Juraj Strossmayer u Zagrebu.

Povezivanjem filma i debate želimo obuhvatiti šire interese djece i mladih te povezati svakodnevno korištenje medijskih sadržaja i mogućnost izražavanja kritičkog mišljenja iz različitih perspektiva, što je upravo značenje riječi ŠVENK!

Dodatne informacije i uvid u priručnik „Kako osnovati filmski debatni klub?“ možete dobiti na mail i.alpeza@sedmikontinent.org

suradnja s festivalom prava djeca

Udruga Djeca susreću umjetnost pridružuje se aktivnostima Festivala prava djece 2012. godine u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. U okviru programa Sedmi kontinent organiziraju se inkluzivne projekcije filma za slabočujuće učenike iz SUVAG­a te slijepe i slabovidne učenike iz Centra Vinko Bek koji prate program zajedno s djecom iz redovnoga školskog sustava. Tom se prilikom, u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, provode i posebno prilagođene, inkluzivne analize odgledanoga filma uz stručno vodstvo.
www.festival pravadjece.hr

projekt filmske pismenosti za osnovne škole zadarske županije

Zahvaljujući sredstvima Zadarske županije koja dijeli zajednički cilj da se djeca od najranije dobi upoznaju sa svim zanimljivostima i vrijednostima filmske umjetnosti, program Sedmi kontinent stiže već petu godinu zaredom učenicima sedam osnovnih škola ove županije. U programu godišnje sudjeluje oko 1800 učenika iz sedam osnovnih škola područja Benkovca, Obrovca, Škabrnje, Zemunika, Bibinja i otoka Ugljana.

Partneri u projektu su: Pučko učilište Dom na žalu Preko na otoku Ugljan, Gradska knjižnica Benkovac, Pučko otvoreno učilište Obrovac.

Najviše interesa kod učenika pobuđuju gostovanja poznatih animatora, redatelja, glumaca i producenata – za njih se pripremaju pitanja novinarskih grupa i nezaobilazne zajedničke fotografije.

suradnja s europskim udruženjem filma za djecu - ecfa

Od 2017. godine, naša je Udruga dio Upravnog odbora Europskog udruženja filma za djecu – ECFA (www.ecfaweb.org) koji broji više od 120 članova iz cijeloga svijeta te okuplja filmske institute, festivale, producente i razne organizacije.

Udruženje je osnovano 1998. godine te ima za cilj promovirati kvalitetan europski film za djecu i mlade, kulturu odlaska u kino te osvještavanje važnosti medijske i filmske pismenosti od najmlađe dobi.

Na godišnjoj skupštini Udruženja u okviru Berlinare festivala, kao članica Upravnog odbora na mandat od 6 godina izabrana je Edita Bilaver Galinec, predsjednica Udruge Djeca susreću umjetnost. Zadužena je za strateški razvoj Udruženja, prikupljanje podataka i primjera dobre prakse te edukaciju na području razvoja publike.

prvi dani medijske pismenosti

Udruga Djeca susreću umjetnost, sudjeluje u prvim Danima medijske pismenosti koje organiziraju Agencija za elektroničke medije i ured UNICEF-a za Hrvatsku te niz partnera i medijskih kuća. Dani medijske pismenosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održali su se od 19. do 21. travnja 2018. i uključivali brojne aktivnosti kojima je cilj informirati i educirati djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o toj važnoj temi i vještini.

Filmski program „Sedmi kontinent“ omogućio je posebnu projekciju dokumentarnog filma „Ovisnik o Internetu“ za učenike 7. i 8. razreda dana 19. travnja 2018. Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Nakon filma slijedio je razgovor s nagrađivanim redateljem Igorom Bezinovićem koji moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović, radionica s analizom filma te distribucija obrazovnih materijala za daljnji rad u učionicama.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo