Projekti i suradnje

FILM U BOLNICI I ONLINE PLATFORMA

Sedmi kontinent u bolnici posebno je oblikovan program razvijanja filmske pismenosti u osnovnim školama namijenjena djeci i mladima koji dulje borave u bolnici. Udruga Djeca susreću umjetnost ovaj je program osmislila kao nadopunu programa Škole u bolnici, a organizira se od 2014. godine u suradnji s pet zagrebačkih bolnica uz podršku Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.
Program obuhvaća filmove koji su i dosad bili uključeni u programe Udruge te su prilagođeni različitoj dobi djece u rasponu od 7. do 15. godine i provodi se na odjelima pedijatrije i onkologije KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Dječja bolnica Srebrnjak, Klinika za dječje bolesti te Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb.
Nakon projekcija filmova, koje se održavaju u zajedničkim prostorijama bolničkih odjela, djeca se susreću s gostima filmašima iz Sedmog kontinenta te sudjeluju na, za tu priliku posebnoj prilagođenim radionicama optičkih igračaka ili analiziraju odgledani film s našim educiranim voditeljima. Posebno su dirljivi i vrijedni naši filmski susreti s malim pacijentima u zagrebačkim bolnicama, nadamo se da im barem na kratko možemo olakšati i razvedriti duge dan u bolnici te među njima potaknuti interes za filmsku umjetnsot i samostalno kreativno stvaralaštvo u sklopu zanimljivoga, raznolikoga i metodički osmišljenog programa!

MINISTARSTVO KULTURE I RUKSAK (PUN) KULTURE

Program Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je u svoj program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, nacionalni dopunski program u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj u 2014.  i 2015. godini, u okviru programskoga područja filmske umjetnosti.
Više detalja o rezultatima provedbe toga projekta možete pregledati na poveznicama Ministarstva kulture.

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Jeste li ikad razmišljali o tome kakav značaj ima glazba za doživljaj koji u Vama pobuđuje Vaš najdraži film?
Od jesenskoga ciklusa 2014. godine Udruga Djeca susreću umjetnost, potaknuta trendom glazbenih izvedbi uživo uz projekcije filmova, redovito će organizirati projekte u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom nastojeći uz razvijanje filmske pismenosti među mladima osvješćivati među njima i povezanost filma s drugim umjetnostima. Temeljni je cilj ove suradnje odgajati nove generacije koje će s razumijevanjem i kritički pristupati različitim umjetničkim pojavama s kojima se susreću te koje će osviješteno njegovati ukus za filmsku, glazbenu, likovnu i druge umjetnosti.

Prvi je zajednički projekt projekcija Chaplinova filma Mališan uz glazbenu pratnju uživo. Program je namijenjen učenicima 3. i 4. razreda osnovnih škola, a bit će izveden u studenome 2014. godine.
Više detalja o tome projektu i točan termin izvedbe bit će dostupni uskoro!

UNICEF I FESTIVAL O PRAVIMA DJECE

Udruga Djeca susreću umjetnost s Unicefovim Festivalom o pravima djece surađuje od 2012. godine, a 2013. godine u suradnji s Festivalom organizirala je inkluzivnu projekciju nagrađivanoga nizozemskog igranog filma Kauwboy, koji je i inače dijelom programa Sedmi kontinent. Uz učenike zagrebačkih osnovnih škola sudjelovali su i učenici osnovne škole Poliklinike SUVAG te Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek.
U prepunoj kinodvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti nakon projekcije s učenicima je o glazbi u filmu razgovarao filmski kritičar Boško Picula, a nakon poticajnoga razgovora uslijedile su posebno prilagođene, inkluzivne analize odgledanoga filma uz stručno vodstvo u kojima su slabočujući učenici iz SUVAG-a te slijepi i slabovidni učenici iz Centra Vinko Bek sudjelovali s učenicima iz redovnoga školskog sustava.
Potaknuta izvrsnim reakcijama na prvu inkluzivnu projekciju Udruga je isti program odlučila nastaviti razvijati kako bi i slabovidnim i slabočujućim osnovcima ponudila posebno iskustvo – kvalitetan filmski sadržaj, mogućnost razgovora o odgledanome filmu i iskustvo sudjelovanja u vođenoj analizi filma. Pridružite nam se!

SLIKE U POKRETU

Program Slike u pokretu – Igra za lijevo i desno oko osmislila je Nada Beroš, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu kao nadopunu filmskoga programa Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost. Program se realizira u suradnji s kustosima i vodičima MSU-a, u susretu s originalima umjetničkih djela u izložbenim dvoranama stalnog postava Muzeja.Učenici, nakon odgledanoga filma i razgovora o filmu, mogu sudjelovati u analizi filma ili u jednome od dvaju edukativnih programa osmišljenih za osnovce u Muzeju.
Budući da se program vodstva Igra za lijevo i desno oko realizira u sklopu filmskoga programa, izabrana djela iz stalnog postava Zbirke u pokretusadrže elemente karakteristične za analizu i poimanje filmskih djela, kao što su: kadar, rez, svjetlo, pokret, prostor, promjena…

ZAR JE TO UMJETNOST?

Program Zar je to umjetnost? osmislila je Nada Beroš, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu kao nadopunu filmskoga programa Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost. Program se realizira u suradnji s kustosimai vodičima MSU-a. Učenici, ovisno o odluci svojega učitelja, nakon odgledanoga filma i razgovora o filmu, mogu sudjelovati u analizi filma ili u jednome od dvaju programa osmišljenih za osnovce u Muzeju.
U programu Zar je to umjetnost? , nazvanome po tom često neodgovorenome pitanju u Muzeju, cilj je provesti mlade posjetitelje kroz postav Zbirki u pokretu,stavljajući naglasak na djela koja pobuđuju takav upit. Interpretirajući, metodom heurističkoga dijaloga, dvadesetak djela u stalnome postavu Zbirki u pokretu, osobito u cjelini Pod Duchampovom kabanicom, osvrnut ćemo se i na stogodišnju povijest umjetnosti rodonačelnika suvremene umjetnosti, Marcela Duchampa, koji je „izumio“ ready-made, odnosno priskrbio običnome predmetu status umjetničkog djela u galerijskome kontekstu. „Revolucija“ koju je tim činom pokrenuo imala je neslućene posljedice za umjetnost i muzejsko-galerijske prezentacije. Umjetnost je zadobila nove kriterije vrednovanja, proširila svoje granice i propustila život unutar posvećenih muzejskih dvorana.

Mnogi radovi koji se temelje na načelu „ready-madea“ nalaze se i u stalnom postavu MSU-a. Upravo ćemo šetnjom kroz postav, pogledavši izbliza radove Borisa Bućana, Mladena Stilinovića, Svena Stilinovića, Đorđa Jandrića, Ivana Kožarića, Dalibora Martinisa, Jimmija Durhama, Brace Dimitrijevića, Dube Sambolec i drugih umjetnika, analizirajući ta djela, saznati kako običan predmet može promijeniti svoju ulogu i značenje kad ga dotakne misao i ruka umjetnika.

FILM KAO KORELACIJSKO SREDSTVO U NASTAVI

Film kao korelacijsko sredstvo u nastavi projekt je u razvoju. Udruga Djeca susreću umjetnost namjerava okupiti skupinu učitelja i nastavnika iz različitih predmeta koji bi u suradnji s Udrugom odabrali pojedine nastavne cjeline ili nastavne jedinice koje bi se na nastavi, na različitim razinama i na različite načine, mogle učinkovitije, zanimljivije i poticajnije obrađivati uz pomoć filmskoga medija. Više informacija bit će dostupno uskoro!

SURADNJE I PARTNERI

NA SAMOME POČETKU DJELOVANJA, DOK SU SE PROJEKTNE IDEJE JOŠ PRESLAGIVALE TE SE ISTRAŽIVALE POTREBE ŠKOLSKOGA SUSTAVA, PEDAGOŠKI ODJEL MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI PREPOZNAO JE POTENCIJAL NAŠEGA PROGRAMA TE NAM OMOGUĆIO ORGANIZACIJU AKTIVNOSTI U SVOJIM PROSTORIMA.

U posljednje dvije godine razvili smo ne samo svoje filmske aktivnosti već i one vezane uz likovnu umjetnost upravo zahvaljujući tom snažnom partnerstvu. Naš rad i napore da djecu podržimo u kvalitetnome odabiru i gledanju filmskih sadržaja, podupiru i financijski Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Zadarska županija, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke te nekolicina vjernih sponzora i prijatelja. Ovim putem se svima želimo posebno zahvaliti na povjerenju i podršci!

Nastavljamo s radom u skladu sa svojim ciljevima te Vas pozivamo da nam se pridužite na Sedmome kontinentu!