Sedmi kontinent

Projekti i suradnje

Projekt je sufinanciran od strane

film u bolnici

Sedmi kontinent u bolnici posebno je oblikovan program razvijanja filmske pismenosti u osnovnim školama namijenjena djeci i mladima koji dulje borave u bolnici. Udruga Djeca susreću umjetnost ovaj je program osmislila kao nadopunu programa Škole u bolnici, a organizira se od 2014. godine u suradnji s pet zagrebačkih bolnica uz podršku Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.
Program obuhvaća filmove koji su i dosad bili uključeni u programe Udruge te su prilagođeni različitoj dobi djece u rasponu od 5. do 15. godine i provodi se na odjelima pedijatrije i onkologije KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Dječja bolnica Srebrnjak, Klinika za dječje bolesti te Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb.

Nakon projekcija filmova, koje se održavaju u zajedničkim prostorijama bolničkih odjela, djeca se susreću s gostima filmašima iz Sedmog kontinenta te sudjeluju na, za tu priliku posebnoj prilagođenim radionicama optičkih igračaka ili analiziraju odgledani film s našim educiranim voditeljima. Posebno su dirljivi i vrijedni naši filmski susreti s malim pacijentima u zagrebačkim bolnicama, nadamo se da im barem na kratko možemo olakšati i razvedriti duge dan u bolnici te među njima potaknuti interes za filmsku umjetnost i samostalno kreativno stvaralaštvo u sklopu zanimljivoga, raznolikoga i metodički osmišljenog programa!

U suradnji s partnerima iz Belgije (JEF) i Švedske (BUFF) program projekta Film u bolnici nadograđen je online platformom www.filmubolnici.org na kojoj djeca pacijenti mogu gledati kvalitetne europske filmove, koristiti dodatne sadržaje i međusobno komunicirati. Platforma sadrži 12 dugometražnih i 30 kratkometražnih filmova prikladnih za djecu od 3 do 15 godina, kao i posebna obraćanja redatelja, glumaca pacijentima-gledateljima.

U program se uključilo tridesetak hrvatskih bolnica koje već sudjeluju u akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici” koju provodi Savez Naša djeca. Dosadašnji program financirali su Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar, no zahvaljujući europskim sredstvima i partnerstvu sa Savezom Naša djeca, od sada puno veći broj malih pacijenata krati svoje vrijeme u bolnicama gledajući pomno odabrane filmove primjerene njihovoj dobi. 

Projekt traje do kraja 2019. godine, pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u uključenim bolnicama. U selekciji filmova mogu se pronaći festivalski naslovi zemalja-partnera Švedske i Belgije iz recentne europske produkcije za djecu i mlade. Od domaćih filmova tu su naslovi iz filmskog programa Sedmi kontinent s osobitim naglaskom na hrvatska ostvarenja: Otac Veljka Popovića, Ježeva kuća Eve Cvijanović, Smijuljica i Kišni Ivane Guljašević te hrvatskoslovenski koprodukcijski serijal Koyaa Kolje Saakside i studio DIM-a. Kroz suradnju sa Zagreb filmom na platformi će se predstaviti nezaobilazni klasici iz serijala Profesora Balthazara i recentna hrvatska produkcija animiranog filma: Prvi korak Petre Kožar, Bijela vrana Mirana Miošića, Bobo Andreja Rehaka, BLA BLA Martine Meštrović, Puž slikar Manuele Vladić Maštruko, Skriveni talent Mirana Miošića i Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma.


Projekt FILM FOR KIDS AT HOSPITALS se realizira u suradnji s partnerima

Projekt podržaVAJU

Sufinancirano sredstvima programa Europske Unije
Kreativna Europa – MEDIA programa

suradnja s ministarstvom kulture i ruksak (pun) kulture

Program Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je u svoj program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, nacionalni dopunski program u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj od 2014. godine pa do danas, u okviru programskoga područja filmske umjetnosti.
Dosada smo posjetili djecu u školama i vrtićima na otocima Hvaru i Malom Lošinju te u gradovima i mjestima Vukovaru, Petrinji, Loboru, Kožino, Knin, Pakrac, Draganić, Tučepi, Gradac, Križ, Slano, Čaglin i Zagreb.

 

Više detalja o rezultatima provedbe toga projekta možete pregledati na poveznicama Ministarstva kulture: www.min-kulture.hr/

suradnja s hrvatskim debatnim društvom i filmski debatni klub

Naša potraga za novim mogućnostima približavanja sedme umjetnosti najmlađima te poticanjem argumentiranog i kritičnog promišljanja dovela je do osnutka prvog filmskog debatnog kluba zahvaljujući financiranjima Ministarstva znanosti i obrazovanja. U suradnji s Hrvatskim debatnim društvom (HDD) i u okviru projekta ŠVENK filmska pismenost i filmski debatni klub osnovan je prvi debatni klub u Osnovnoj školi Josip Juraj Strossmayer u Zagrebu.

Povezivanjem filma i debate želimo obuhvatiti šire interese djece i mladih te povezati svakodnevno korištenje medijskih sadržaja i mogućnost izražavanja kritičkog mišljenja iz različitih perspektiva, što je upravo značenje riječi ŠVENK!

Dodatne informacije i uvid u priručnik „Kako osnovati filmski debatni klub?“ možete dobiti na mail i.alpeza@sedmikontinent.org

suradnja s festivalom prava djeca

Udruga Djeca susreću umjetnost pridružuje se aktivnostima Festivala prava djece 2012. godine u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. U okviru programa Sedmi kontinent organiziraju se inkluzivne projekcije filma za slabočujuće učenike iz SUVAG­a te slijepe i slabovidne učenike iz Centra Vinko Bek koji prate program zajedno s djecom iz redovnoga školskog sustava. Tom se prilikom, u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, provode i posebno prilagođene, inkluzivne analize odgledanoga filma uz stručno vodstvo.
www.festival pravadjece.hr

projekt filmske pismenosti za osnovne škole zadarske županije

Zahvaljujući sredstvima Zadarske županije koja dijeli zajednički cilj da se djeca od najranije dobi upoznaju sa svim zanimljivostima i vrijednostima filmske umjetnosti, program Sedmi kontinent stiže već petu godinu zaredom učenicima sedam osnovnih škola ove županije. U programu godišnje sudjeluje oko 1800 učenika iz sedam osnovnih škola područja Benkovca, Obrovca, Škabrnje, Zemunika, Bibinja i otoka Ugljana.

Partneri u projektu su: Pučko učilište Dom na žalu Preko na otoku Ugljan, Gradska knjižnica Benkovac, Pučko otvoreno učilište Obrovac.

Najviše interesa kod učenika pobuđuju gostovanja poznatih animatora, redatelja, glumaca i producenata – za njih se pripremaju pitanja novinarskih grupa i nezaobilazne zajedničke fotografije.

suradnja s europskim udruženjem filma za djecu - ecfa

Od 2017. godine, naša je Udruga dio Upravnog odbora Europskog udruženja filma za djecu – ECFA (www.ecfaweb.org) koji broji više od 120 članova iz cijeloga svijeta te okuplja filmske institute, festivale, producente i razne organizacije.

Udruženje je osnovano 1998. godine te ima za cilj promovirati kvalitetan europski film za djecu i mlade, kulturu odlaska u kino te osvještavanje važnosti medijske i filmske pismenosti od najmlađe dobi.

Na godišnjoj skupštini Udruženja u okviru Berlinare festivala, kao članica Upravnog odbora na mandat od 6 godina izabrana je Edita Bilaver Galinec, predsjednica Udruge Djeca susreću umjetnost. Zadužena je za strateški razvoj Udruženja, prikupljanje podataka i primjera dobre prakse te edukaciju na području razvoja publike.

prvi dani medijske pismenosti

Udruga Djeca susreću umjetnost, sudjeluje u prvim Danima medijske pismenosti koje organiziraju Agencija za elektroničke medije i ured UNICEF-a za Hrvatsku te niz partnera i medijskih kuća. Dani medijske pismenosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održali su se od 19. do 21. travnja 2018. i uključivali brojne aktivnosti kojima je cilj informirati i educirati djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o toj važnoj temi i vještini.

Filmski program „Sedmi kontinent“ omogućio je posebnu projekciju dokumentarnog filma „Ovisnik o Internetu“ za učenike 7. i 8. razreda dana 19. travnja 2018. Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Nakon filma slijedio je razgovor s nagrađivanim redateljem Igorom Bezinovićem koji moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović, radionica s analizom filma te distribucija obrazovnih materijala za daljnji rad u učionicama.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo