UVIJEK SVOJA

ANALIZA

METODIČKI PRIJEDLOZI ZA OBRADU IGRANOG FILMA UVIJEK SVOJA (2016.)

(PREPORUČENA DOB: +13)

REDATELJ: Émilie Deleuze

VRIJEDNOSTI KOJE OSVJEŠĆUJEMO I RAZVIJAMO UZ FILM:

Istaknuta je važnost komunikacije i tolerancije u obitelji, zatim obiteljska i prijateljska odanost te važnost samopouzdanja u teškim životnim trenucima i činjenici kako je vjeru u sebe lako narušiti izvanjskim i unutarnjim faktorima, ali ju je isto tako moguće ponovno osjetiti u trenucima u kojima uslijedi uspjeh nakon uloženog truda, rada i bezuvjetne ljubavi.

Pripremile:

Goranka Perković, prof. hrvatskog jezika

Višnja Vukašinović, filmska kritičarka, profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti

Mentor i recenzent:

Dr. sc. Marina Gabelica, Učiteljski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

UVOD

Obrazovni materijal uz dokumentarni film Uvijek svoja

Predmetnim sadržajem želi se učiteljima i djeci podastrijeti obavijesti o filmu, načini obrade teme filma te filmskih izražajnih sredstva pripremljenim aktivnostima i radnim listovima. Metodičke prijedloge za obradu, pripremu i ponavljanje pripremila je profesorica hrvatskoga jezika, a esej i pojmovnik filmska teoretičarka. Cilj je programa Sedmi kontinent poučiti najmlađe o filmu i filmom. Želja nam je da doživljaj filma bude potpun kako bi djeca bila motivirana za razgovora o filmu i u razredu.

Redateljica: Émilie Deleuze

Scenarij: Marie Desplechin, Émilie Deleuze, Laurent i Yvan Guyot

Producent: Patrick Sobelman

Glazba: Philippe Richard

Montaža: Frédéric Baillehaiche

Glume: Léna Magnien, Patricia Mazuy, Philippe Duquesne, Catherine Hiegel, Alex Lutz

 

 

Émilie Deleuze, francuska redateljica i scenaristica, rođena je 7. svibnja 1964. godine. Svoj prvi kratkometražni film režirala je 1984. godine. Deset godina kasnije, nakon više kratkih filmova, surađuje na seriji televizijskih filmova za mlade Tous les garçons et les filles de leur âge (Svi momci i djevojke svog doba) koji prikazuju život mladih ljudi u određenom povijesnom razdoblju. Svoj prvi dugometražni film režirala je 1999. godine, a do Jamais contente (2016) snimila je ukupno 10 filmova.

  1. European Film Awards (Audience Award i Young Audience Award) – Jamais contente (2016)
  2. Berlin International Film Festival (Generation Kplus)– Jamais contente (2016)
  3. Luchon International Film Festival – Tout est permis (2014)
  4. Viennale – Peau neuve (1999)
  5. Cannes Film Festival (nagrada FIPRESCI) – Peau neuve (1999) 
  6. Cairo International Film Festival – Peau neuve (1999) 

Film je adaptacija književnog djela Jamais contente: Journal d’Aurore Marie Desplechin koja je sudjelovala i u pisanju scenarija te je sestra poznatog francuskog redatelja Arnauda Desplechina.

Léna Magnien, glavna glumica u ulozi Aurore, debitirala ja u ovom filmu.

Patricia Mazuy koja glumi Aurorinu majku poznata je francuska redateljica i scenaristica te joj je ovo tek druga filmska uloga.

SAŽETAK FILMA

Aurore je učenica sedmog razreda koja se smatra uljezom u vlastitoj obitelji u kojoj ju nitko ne razumije jednako kao što ni ona ne razumije njih. Ona nije lijepa poput starije sestre Jessice, niti je dobra u školi i radišna poput mlađe Sophie. No, iako je Aurore ponavljačica, jasno je kako je riječ o bistroj mladoj djevojci.

Živeći pod stalnom prijetnjom da će biti poslana u internat i nemogućnošću da ovlada školskim gradivom te prijateljskim i roditeljskim zahtjevima koji se pred nju postavljaju, Aurore oslobođenje i sreću pronalazi u rock bendu u koji je nenadano pozvana. Iako je i ondje naglašeno različita, jedina djevojka među momcima kojima se ne sviđa njen način odijevanja, a teško dolaze i do dogovora kad su tekstovi pjesama u pitanju, u glazbi Aurore konačno pronalazi ugodu postojanja i spremnost na kompromise. Postupno se kroz film uočava kako Aurore nije bezrazložno buntovna ili jedina u obitelji s problemima, niti je toliko različita od njih, već je u pitanju svojevrsno obiteljsko nasljeđe koje dolazi u paketu sa sarkazmom i pretjeranom iskrenošću. Jedina koja je na neki način ovladala životom kroz ironiju i humor jest baka koja jedina pokazuje razumijevanje za njezine potrebe i probleme.

SIŽE FILMA

Aurore je trinaestogodišnjakinja koja upravo po drugi put kreće u sedmi razred. U školi joj očito ne ide najbolje, a situacija kod kuće nije ništa bolja. Osjećajući se stiješnjenom između zrele starije sestre i mlađe koja briljira u školi, aurore pokušava pronaći vlastiti put i izgraditi svoje mjesto u obitelji. No, to nije lako pa se u njoj budi bunt kojim izluđuje roditelje koji se osjećaju nemoćno pred njenim problematičnim ponašanjem te je odluče poslati u internat. Aurore će na ovu ideju odgovoriti bijegom od kuće koji će biti kratkog vijeka jer smještaj kod prijateljice Lole je sve osim udoban i raskošan. Još jedan izazov pokazat će se u vidu ponude nekolicine vršnjaka da bude pjevačica njihovog rock benda. Aurore daje sve od sebe no njeno prgavo ponašanje dovest će do niza nesuglasica s ostalim članovima koji će pak inzistirati na prvom javnom nastupu što nju ispunja dodatnim pritiskom. Do trzavica dolazi i zbog činjenice kako su stihovi koje pišu dečki daleko od onog što bi je nadahnulo. Na nagovor svog novog profesora književnosti Aurore će inspirirana pjesmama slavnog francuskog pjesnika Françoisa Pongea čiju joj je knjigu profesor poklonio sama napisati pjesme za bend koje će moći nadahnuto interpretirati. Ovo će je nadahnuti da konačno pristane na javni nastup koji će se dogoditi u okviru zabave iznenađenja za rođendan njene mame. Za vrijeme priprema za nastup junakinja će konačno primijetiti da je jedan od članova benda „onaj pravi“ kojeg je cijelo vrijeme bezuspješno tražila. Film završava njenim trijumfalnim glazbenim nastupom u kojem se razotkriva raskoš njenog talenta i potvrđuje da je uspješno odgovorila na izazov prihvaćanja odgovornosti.

VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ

Esej o filmu

Odrastanje je izazov u kojem se krije pregršt stranputica svaka od kojih putnika prema zrelosti može ozbiljno udaljiti od konačnog cilja. U povijesti književnosti ova je arhetipska tema obrađena u brojnim bildungs romanima u kojima je prikazan psihološki razvoj mladog čovjeka u odraslu osobu sa svim peripetijama koje taj proces donosi. Na filmu je ova tema prikazana u brojnim klasicima, a francuski film za mlade Zauvijek svoja (Jamais Contente, Francuska, 2016.) izravno se referira na najslavnije djelo te tematike iz povijesti kinematografije svoje zemlje – film Četiristo udaraca (Les quatre cents coups) Françoisa Truffauta iz 1959. godine. U tom filmu pratimo problematično odrastanje dječaka kojeg je utjelovio tada četrnaestogodišnji Jean-Pierre Léaud koji je kasnije postao velika zvijezda francuskog novog vala. Nadarena mlada glumica Léna Magnien koja utjelovljuje trinaestogodišnju Auroru, junakinju filma, izgledom nevjerojatno podsjeća na mladog Léauda, preciznije izgleda kao njegova ženska verzija, te je, kao i Antoine Doinel kako se zove junak starijeg filma, također sklona buntovnom ponašanju kojim se opire očekivanjima okoline i koje čini da cijelo vrijeme strepimo nad njenom neizvjesnom budućnošću. Oba se filma bogato služe krupnim planom upečatljivog dječjeg lica te evokativnom filmskom glazbom te završavaju dugim kadrom junakovog/junakinjinog lica.

Film je adaptacija izuzetno popularnog romana za djecu i mlade Jamais Contente: Le journal d’Aurore čiji naslov u prijevodu znači Nikada zadovoljna: Aurorin dnevnik. Autorica romana Marie Desplechin ujedno je i jedna od autorica scenarija pa film vjerno prati izvornik. To najviše dolazi do izražaja u korištenju takozvane voice over naracije u kojoj junakinja, baš kao i u knjizi, u prvom licu iznosi svoje misli i brige. Ovaj postupak pridonosi intenziviranju stupnja naše identifikacije s junakinjom te produbljuje naše suosjećanja s njom i njenim problemima koji su dobro poznati svakom tinejdžeru. Aurore je na površini prgava, no to je samo način da se nosi sa svojim strahovima da nije dovoljno voljena, dovoljno pametan i dovoljno lijepa u odnosu na druge. Film je strukturiran oko niza situacija koje testiraju njeno nisko samopouzdanje i u konačnici je uvjeravaju da je itekako sposobna, talentirana i vrijedna ljubavi.
U školi Aurore ponavlja razred, a da nije sve tako crno kad je obrazovanje u pitanju uvjerit će je njen novi profesor književnosti koji će je ohrabriti da piše pjesme za svoj bend i tako joj otkriti da je talentirana i da itekako ima što za ponuditi. Kad je pak o ljubavnim mukama riječ, nakon niza neuspješnih i površnih zaljubljivanja naša će junakinja primijetiti kako je pravi odabranik cijelo vrijeme bio tu samo što ga ona nije primjećivala. I naposljetku najvažnije će biti otkriće da je svojoj obitelji dragocjena i kako im je us tanju bez srama uzvratiti beskompromisnu ljubav. Dovedeni pred zid njenim buntovničkim ponašanjem roditelji na početku razmišljaju o tome da je pošalju u internat, no do kraja filma njihov će se odnos s vatrenom srednjom kćerkom toliko promijeniti da će ponosno stajati u publici dok im ona s pozornice nadahnuto pjesmom izjavljuje ljubav. U voice-over naraciji pri tom otkrivamo kako je naša buntovnica bez razloga konačno spoznala kako je moguće prihvatiti ne samo svoju obitelj već i sebe onakvu kakva jest, a upravo je to sveti gral svakog bolnog odrastanja.

 

VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje ili distribuiranje dijelova ili cijelog projekta. Projekt podliježe pravima Zakona o autorskim pravima.
Vlasnik autorskih prava je udruga Djeca susreću umjetnost.

Copyright © 2020 Sedmi kontinent

Powered by Protagonist

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo