Sedmi kontinent

za učitelje i nastavnike

Udruga djeca susreću umjetnost osmislila je i 2012. godina pokrenula filmski program Sedmi kontinent, kao nadopunu sadžajima medijske kulture u okviru nastave hrvatskog jezika u osnovnim školama.

Program doprinosi odgajanju osviještenih mladih gledatelja koji kritički promišljaju odgledane filmove i argumentirano o njima raspravljaju.

Program se svake školske godine organizira u dvama ciklusima, jesenskome i proljetnome, a u njemu svake godine sudjeluje više od 25 000 učenika u Zagrebu i širom Hrvatske.

Program je dobio i preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (Klasa:007-02/13-03/00090; Ur.broj:533-21-13-0004) i Ministarstva kulture .

Udruga pomno bira mahom nekomercijalne europske i hrvatske filmove te oblikuje metodički osmišljene radionice ili analize filmova na kojima učenici s educiranim voditeljima razgovaraju o filmovima i analiziraju ih uz pomoć posebno pripremljenih materijala. Program se svake godine nadopunjuje novim filmskim naslovima, a različiti su filmovi namijenjeni različitim dobnim skupinama u rasponu od 7. do 15. godine.

Provedba programa

Za učenike i njihove učitelje iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije u dogovoru s Udrugom može se organizirati prijevoz do Kina Tuškanac gdje se, nakon filmske projekcije u dvorani Gorgona, u manjim skupinama u prostoru Kina izvodi i ostatak programa.
Kako bi u programima Udruge mogli sudjelovati i učenici koji žive izvan Zagreba, Udruga je oblikovala i poseban program – Putujući Sedmi kontinent.

Nakon gledanja filma u kinodvorani, slijedi interaktivni razgovor s gostom-stručnjakom (scenaristom, glumcem, snimateljem, redateljem, filmskim kritičarom…), a na zanimljivosti istaknute u razgovoru nadovezuju se i filmske radionice ili filmske analize u trajanju od jednoga školskog sata koje se provode u manjim skupinama i koje se temelje na vođenome razgovoru o filmu i na analizi filma prilagođenoj obrazovnoj razini učenika. Analize na radionicama nadovezuju se također na službeni Plan i program nastave Hrvatskoga jezika za osnovnu školu, a učitelji unaprijed dobivaju materijale na kojima, žele li, mogu raditi s učenicima motivacijski, prije dolaska u Kino ili nakon povratka u školu.

Voditelji radionica i analiza educirani su stručnjaci s posebnim interesom za sadržaje medijske kulture – učitelji su razredne nastave, učitelji i nastavnici hrvatskoga jezika, redatelji, animatori i filmski kritičari.
Za pojedine skupine učenika umjesto filmskih radionica, nakon gledanja filma i razgovora s gostom-stručnjakom, organizirana su metodički osmišljena i dobi učenika prilagođena vodstva dijelovima postava Kina Tuškanac

Djelatnici Kina za potrebe Udruge osmislili su dva takva programa – Slike u pokretu i Zar je to umjetnost? u trajanju od 30 minuta. O tome koliko će učenika sudjelovati u filmskim radionicama i analizama, a koliko u vodstvu dijelovima postava Kina (ovisno o ukupnome broju učenika), učitelji se unaprijed dogovaraju s Udrugom. Od dolaska učenika u Kino do njihova povratka u autobuse program u prosjeku traje oko tri sata, no točno vrijeme ovisi o trajanju filma.

metodički materijali uz filmske NASLOVE

Metodičke materijale na kojima se temelji izvedba radionica i filmskih analiza, u parovima su sastavili po jedan metodičar (gimnazijski nastavnici hrvatskoga jezika) te po jedan filmski stručnjak (redatelj ili filmski kritičar/-ka).
Svi metodički prijedlozi  za osnovnu školu dodatno su recenzirani u suradnji sa profesorima s Učiteljskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Metodičke prijedloge za predškolski odgoj sastavila je doc. dr. sc. Marina Gabelica  s Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Metodički prijedlozi obuhvaćaju sve važne podatke o filmu, esej redatelja ili filmskog kritičara/-ke o filmu te opsežne i didaktički oblikovane sadržaje s prijedlogom niza aktivnosti za učenike prije i nakon gledanja filma. U prijedlog metodičke obrade uključeni su prijedlozi motivacije za analizu filma, prijedlog aktivnosti u pojedinim fazama analize, nastavni listići uz pojedine aktivnosti i drugi sadržaji, koji su u cijelosti za svaki film dostupni učiteljima s ulaznim podacima

javite nam se...

Ako ste zainteresirani prijaviti se za sudjelovanje u filmskom programu Sedmi kontinent, pošaljite upit na info@sedmikontinent.org.

Na raspolaganju smo i za konzultacije pri odabiru filma.

Email: info@sedmikontinent.org

 

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo