Sedmi kontinent

SEDMI KONTINENT U BOLNICI

Projekt Sedmi kontinent u bolnici započeo je s razvojem u 2014. godini kada je Udruga Djeca susreću umjetnost oblikovala poseban program filmske pismenosti Sedmi kontinent za djecu na dugotrajnijim liječenjima u zagrebačkim bolnicama. Projekt se naslanja na i provodi kao nadopuna programa Škola u bolnici te se financira uz podršku Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Provedba projekta obuhvaća projekcije filmskih naslova iz programa Sedmi kontinent za djecu od 5 do 15 godina koje se održavaju u zajedničkim prostorijama bolničkih odjela. Nakon projekcija djeci u goste stižu redatelji glumci, producenti – filmski kreativci s kojima komentiraju filmove uz sudjelovanje moderatora. Mogu se okušati u praktičnim radionicama izrade vlastitih optičkih igračaka uz vodstvo animatora ili analizirati odgledani film uz podršku educiranog voditelja. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb gostuje u projektu tijekom trajanja festivala kako bi djeca u bolnicama mogla ravnopravno sudjelovati u njegovim programima.

Naslanjajući se na iskustvo rada u zagrebačkim bolnicama i sa željom da se svim bolnicama u Hrvatskoj i njihovim malim pacijentima omogući sudjelovanje u projektu, 2017. godine prijavljujemo s europskim partnerima projekt pod nazivom Film for kids at hospitals na Potprogram MEDIA.

Danas se europski projekt digitalne platforme Film za djecu u bolnicama provodi u šest europskih zemalja (Švedska, Belgija, Slovenija, Italija, Španjolska i Hrvatska) kako bi se malim pacijentima omogućio pristup kvalitetnom europskom filmu tijekom njihova boravka u bolnicama, centrima za rehabilitaciju ili tijekom oporavka na kućnoj njezi. Trenutno su uključene 22 bolnice iz Hrvatske te njih više od 180 iz navedenih europskih zemalja.

 

Više o europskom projektu pogledajte na https://filminhospital.eu/

Play Video

 

Digitalna platforma https://filmubolnici.org sadrži više od 80 filmskih djela recentne europske produkcije za djecu i mlade od 3 do 15 godina, kao i festivalske naslove pažljivo odabrane prema standardiziranim kriterijima. Pored filmova, malim pacijentima su na raspolaganju dodatni zabavno-edukativni sadržaji uz svaki filmski naslov te posebna obraćanja redatelja i glumaca.

U selekciji filmova mogu se pronaći festivalski naslovi zemalja-partnera iz recentne europske produkcije za djecu i mlade. Od hrvatskih filmova tu su naslovi iz filmskog programa Sedmi kontinent koji osobit naglasak stavljaju na nagrađivana novija ostvarenja: Otac Veljka Popovića, Ježeva kuća Eve Cvijanović, Smijuljica i Kišni Ivane Guljašević te hrvatsko-slovenski koprodukcijski serijal Koyaa Kolje Sakside i studija DIM.

Kroz suradnju sa ustanovom Zagreb film na platformi se predstavljaju nezaobilazni klasici iz serijala Profesora Baltazara te recenta hrvatska produkcija animiranog filma: Prvi korak Petre Kožak, Bijela Vrana Mirana Miošića, Bobo Andreja Rehaka, BLA BLA Martine Meštrović, Puž slikar Manuele Vladić Maštruko, Skriveni talent Mirana Miošića i Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma. Hrvatski filmovi dostupni su na svih šest platformi, promovirajući tako i klasike, ali i mlade hrvatske autore.

Projekt je sufinanciran sredstvima Potprograma MEDIA, u sklopu poziva za potporu projektima koji promoviraju europska audiovizualna djela internetskim putem. Međunarodni partnerski tim čine: filmski festivali za djecu JEF (Belgija), BUFF Film Festival (Švedska), distributeri i producenti iz Španjolske Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, art kino iz Slovenije Javni zavod Kinodvor te organizacija koja provodi kreativne programe filma Il Nuovo Fantarca Onlus A R.L. iz Italije.

Projekt se sufinancira i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, a zahvaljujući partnerstvu sa Savezom Naša djeca i njihovom akcijom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ uključile su se i brojne hrvatske bolnice. Pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka od strane medicinskog osoblja u uključenim bolnicama. Slobodno zatražite svoj kod/lozinku za registraciju!

Temeljem Javnog poziva za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova u 2022. godinu, i našem su projektu Film in hospital – Pan-European Film Initiative for Young Audiences in Healthcare Structures, dodijeljena sredstva za sufinanciranje. Tako je i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske postao jedan od sufinancijera projekta.


Stajališta izražena na ovoj stranici isključiva su odgovornost Udruge Djeca susreću umjetnost i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Sufinancirano:

Partneri:

Uz podršku distributera:

RIJEČ NAŠIH PARTNERA I EACEA AGENCIJE

 

Predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Jurica Vuković projekt je ocijenio sljedećim riječima: “Da li postoji loš trenutak za uroniti u svijet umjetnosti? To je pitanje koje se nerijetko postavlja u svakodnevnom životu, ali vrlo rijetko u situacijama bolničkog okruženja. Mi smo u pravilu dugo vremena zanemarivali takve stvari, ali danas se čini bjelodano da bilo koja distrakcija, a pogotovo kvalitetna distrakcija kao što je uranjanje u svijet filmske umjetnosti može itekako unaprijediti i sam proces liječenja i osjećaj opuštenosti odnosno lakšeg podnošenja svih nevolja koje bolest i proces liječenja bolesti donosi samom pojedincu odnosno djetetu i njegovoj obitelji.”

„Nadamo se da će hospitalizirana djeca i dalje moći sudjelovati u navedenom programu jer kroz taj projekt učenici usvajaju vrijedna znanja iz medijske kulture, imaju prilike vidjeti izabrane kvalitetne filmove, analizirati ih uz stručno vodstvo i upoznati filmske umjetnike. U bolnici je osobito važno smanjiti stres od odvajanja djeteta od primarne socijalne sredine, usmjeriti misli s bolesti na nešto drugo, skratiti duge bolesničke dane, omogućiti socijalizaciju jer su djeca zbog imunokompromitiranosti često izolirana. Ovakvi programi itekako poboljšavaju kvalitetu života hospitaliziranog djeteta i sprečavaju pojavu hospitalizma.“ Ljerkica Vinković, voditeljica Škole u bolnici i Programa kulture u Zavodu za onkologiju i hematologiju KDBZ.

 


Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima:

„Projekt posjeduje potencijal za približavanje europskih filmova određenoj publici izvan okvira nacionalnih granica. Fokus je na specifičnoj ciljanoj publici: djeci u bolnicama. Prijavitelji osiguravaju europsku marketinšku kampanju uz podršku nacionalnih partnera i institucija. Svrha projekta je društveno relevantna te omogućuje širenje svijesti i podršku filmovima za djecu i mlade. Menadžmentski tim je međunarodan i bogatog iskustva u području festivala za djecu i mlade te radu s ciljanom publikom – djecom u bolnicama. Trenutačno su ponuđene usluge unutar bolnica besplatne.“

i

„Radi se o hvalevrijednoj inicijativi iza koje stoje etablirane organizacije. Jednako tako, inicijativa ima potencijal za širenje i dugotrajni učinak kada se radi o percepciji europskog filma kod mlade publike“.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo