Sedmi kontinent

Sedmi kontinent u vrtiću

FILMSKI PROGRAM SEDMI KONTINENT SASTOJI SE OD NIZA POMNO ODABRANIH NASLOVA PRIMJERENIH ZA PREDŠKOLCE. LISTA ODABRANIH FILMOVA REDOVITO SE OBOGAĆUJE NOVIM, KVALITETNIM NASLOVIMA. POZIVAMO ODGAJATELJE DA ODABERU FILM I RADIONICU ZA KOJE SMATRAJU DA ĆE NAJBOLJE ODGOVARATI NJIHOVOJ DJECI.

PROGRAM RAZVIJANJA FILMSKE PISMENOSTI ZA DJECU PREDŠKOLSKE DOBI OSMIŠLJEN JE KAO RADIONICA OPTIČKIH IGRAČAKA KOJA SE NADOVEZUJE NA PRETHODNO ODGLEDANI ANIMIRANI FILM.

Današnja djeca i mladi vjerni su korisnici digitalnih medija. Ipak, ponekad zaboravljamo da su naši predškolci – digitalni urođenici; predškolci su uronjeni u svijet slike, filma i računala od najranijih dana. Brojna istraživanja pokazuju da djeca vrtićke dobi redovito gledaju animirane filmove, prate televizijski program pa čak i samostalno tragaju za srodnim zanimljivim sadržajima na internetu. Jednako kao što je slikovnica portal djeteta u svijet priče, tako su i djeci dragi filmovi – prostor ulaska u bogati svijet medija.
Filmska pismenost postala je nezaobilazni atribut suvremenog odgoja i obrazovanja. Upravo razvojem filmske pismenosti od najranijih dana osposobljavamo naše digitalne urođenike da razumiju svijet filma što je nužni preduvjet za razvoj i ostalih elemenata medijske pismenosti. Filmskim opismenjavanjem djeca se osposobljavaju za kritičko snalaženje u mnoštvu medijskih sadržaja, kao i za razlikovanje i razumijevanje estetskih i etičkih vrijednosti sadržaja – ne samo u filmu, već i u ostalim srodnim medijima.

Udruga Djeca susreću umjetnost prepoznaje važnost i nužnost razvoja filmske pismenosti u predškolskom odgoju i obrazovanju. Stoga se u sklopu projekta Sedmi kontinent predškolcima nudi cjelovit i metodički usustavljen program koji na prikladan način omogućuje kvalitetno filmsko opismenjavanje djece.
Program nudi niz radionica kojima se djecu postupno uvodi u svijet filma – od radionica izrade optičkih igračaka gdje se na zanimljiv i kreativan način djecu stavlja u aktivnu ulogu istraživača, do radionica koje prate prikazivanje filmskih naslova, a na kojima se, prema metodičkim načelima i na djeci blizak i zanimljiv način, odgledani sadržaji koriste kao predložak za daljnje istraživanje i dublje razumijevanje filmskih sadržaja.
Svaka je radionica temeljena na recenziranim metodički uređenim pripremama koje su osmislili metodičari sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Radionice se sastoje od mnoštva zajedničkih i samostalnih aktivnosti u raznovrsnim centrima koje će potaknuti djecu na aktivno učenje, istraživanje i produbljivanje interesa za film.

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo